Aspecte teoretice privind legitima apărare

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6537
Mărime: 59.33KB (arhivat)
Publicat de: Iulian Rotariu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Boroi

Extras din referat

I.GENERALITATI

Potrivit art.17 din Codul Penal Roman, infractiunea e definita ca fiind fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.

Caracterul infractional al unei fapte concrete este consecinta, rezultatul intrunirii trasaturilor prevazute de lege prin care acea fapta este caracterizata ca infractiune si in care se vor regasi trasaturile esentiale ale infractiunii.

Lipsa oricareia dintre aceste trasaturi esentiale exclude existenta caracterului penal al faptei si, pe cale de consecinta exclude raspunderea penala.

Exista unele situatii sau imprejurari , care fac ca fapta prevazuta de legea penala, savarsita sub imperiul lor , desi in aparenta intruneste trasaturile esentiale ale infractiunii, sa nu constituie in realitate o infractiune. De exemplu, vatamarea corporala prilejuita cu ocazia desfasurarii unor activitati sportive, vatamarea corporala sau chiar si uciderea unei persoane agresoare savarsite in conditiile legitimei aparari, savarsirea unei fapte a carei incriminare a fost ulterior abrogate etc.

Lichidarea criminalităţii în perioada actuală este şi constituie nu numai sarcina organelor de drept corespunzătoare, dar şi a oricărei persoane care este cointeresată ca în societate să domine o atmosferă morală ridicată, stimulînd în acest mod înlăturarea actelor de huliga-nism, a furturilor, omorurilor etc.

Dar, pentru ca cetăţeanul să manifeste acţiuni împotriva actelor cri-minale, trebuie, în primul rînd, ca el să dispună de un grad înalt de conştiinţă şi cultură politică. Lupta contra atacurilor antisociale ţin de morala şi demnitatea fiecărei persoane în parte, reprezentînd nişte valori ce caracterizează personalitatea umană. Uneori această luptă atrage după sine provocarea de daune atacantului, acest lucru fiind legitim, deoarece chiar legea prevede dreptul la legitimă apărare.

Apărînd interesele statului, societăţii ori persoanei fata de atacul social periculos prin intermediul legitimei apărări, cetăţeanul are drepturi largi şi garanţii speciale. O condiţie importantă pentru ridicarea nivelului de activitate a cetăţenilor in ceea ce priveste preîntîmpinarea atacului şi a faptelor social periculoase o are raţionalizarea justă şi aplicarea legitimei apărări şi ale altor condiţii care înlătură caracterul periculos al faptei.

Deoarece numai legea stabileste trasaturile esentiale ale infractiunii, tot legea trebuie sa stabileasca exact care sunt acele stari, imprejurari, situatii care duc la inlaturarea caracterului penal al faptei svarsite sub influenta acestor cauze.

Cauzele de înlăturare a caracterului penal al faptei ar putea fi definite ca fiind acele împrejurări şi situaţii a căror existenţă în timpul săvîrşirii faptei face, potrivit legii, ca realizarea vreuneia dintre trăsăturile esenţiale ale infracţiunii să devină imposibilă. Aceste cauze produc efecte din momentul în care s-au ivit, dar pentru ca efectele lor să opereze este necesar ca existenţa stărilor, situaţiilor sau împrejurărilor respective să fie constatate de organele judiciare. Existenţa unei cauze care înlătură caracterul periculos al faptei împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale şi poate fi studiată în orice stadiu al procesului penal .

Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei nu se vor confunda cu acelea care inlatura raspunderea penala ( amnistia, lipsa plangerii prealabile etc) nici cu inlocuirea raspunderii penale cu o sanctiune cu caracter administrativ, deoarece, in aceste cazuri, fapta savarsita constituie o infractiune si atrage raspunderea penala a faptuitorului, raspundere care este insa inlaturata prin vointa legiuitorului, din anumite considerente de politica penala.

De asemenea, nu trebuie confundate cu cauzele de nepedepsire, adica acele situatii in care fapta savarsita constituie o infractiune si atrage raspunderea penala, dar legiuitorul scuteste pe faptuitor de pedeapsa cuvenita pentru aceasta fapta (de exemplu desistarea si impiedicarea producerii rezultatului faptei, impiedicarea de catre participant a consu-marii faptei, denuntarea faptei, retragerea marturiei mincinoase etc).

Intre cauzele care inlatura caracterul penal al faptei si, in consecinta raspunderea penala a faptuitorului se afla si legitima aparare.

Legitima aparare este o modalitate a constrangerii psihice, care se naste dintr-un pericol ce sileste pe cel constrans sa comita un fapt penal, pentru a se salva pe el sau pentru a salva pe altul.

Majoritatea Codurilor Penale au inscris legitima aparare in partea generala, astfel ca ea este aplicabila tuturor infractiunilor comise in stare de legitima aparare.

Codul Penal roman decretat la 22 octombrie 1864, prevedea legitima aparare atat in partea generala (art.58) cat si in partea speciala( art.255-257) si numai pentru salvarea vietii.

Codul Penal din 1937, cunoscut si sub denumirea de Codul Penal Carol al II-lea, stipula legitima aparare in art.132 si o admitea atat pentru salvarea vietii persoanei, cat si pentru apararea libertatii acesteia ( fizice, morale, sexuale) a onoarei si averii omului.

Codul Penal din 1968, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza legitima aparare in partea generala, in art.44.

Preview document

Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 1
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 2
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 3
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 4
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 5
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 6
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 7
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 8
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 9
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 10
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 11
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 12
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 13
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 14
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 15
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 16
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 17
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 18
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 19
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 20
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 21
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 22
Aspecte teoretice privind legitima apărare - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Teoretice privind Legitima Aparare.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Legitima Apărare

De-a lungul timpului, legislaţiile penale au reglementat situaţiile în care persoana care săvîrşea o infracţiune, era absolvită de aplicarea...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Cauzele care Înlătură Caracterul Penal al Faptei

CAPITOLUL 1 ASPECTE GENERALE PRIVIND CAUZELE CARE ÎNLĂTURĂ CARACTERUL PENAL AL FAPTEI 1.1. Caracterul penal al faptei Caracterul penal sau...

Reglementarea Juridică a Activității Vamale

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei. Odată cu proclamarea independenţei, Republica Moldova a demarat procesul de trecere la economia de piaţă,...

Trecerea Mărfurilor peste Frontiera

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei. De-a lungul existenţei economiei mondiale s-a demonstrat faptul că progresul economic al unei ţări depinde de...

Statutul bănuitului în procesul penal

INTRODUCERE Statutul bănuitului, în formula expusă actualmente în legea procesual - penală a Republicii Moldova, nu este suficient de explicit...

Duplicitatea Istoriei

Cetăţenii Republicii Moldova, de mai bine 17 ani au cunoscut experienţa statalităţii sub diferitele sale aspecte: politice, sociale, economice,...

Ai nevoie de altceva?