Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 9949
Mărime: 43.60KB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Lazăr
Puncte necesare: 6
Aspecte teoretico - practice privind efectuarea perchezitie in Republica Moldova comparativ cu Romania

Cuprins

  1. 1.Temeiurile pentru efectuarea percheziţiei
  2. 2.Persoanele prezente la efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente
  3. 3.Procedura efectuării percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente
  4. 4.Percheziţia corporală şi ridicarea inscrisurilor,documentelor
  5. 5.Procedura percheziţiei sau ridicării efectuate în localurile misiunilor diplomatice
  6. 6.Procesul-verbal al percheziţiei sau ridicării
  7. 7.Aspecte problematice privind efectuarea perchezitiei
  8. 8.Prezentare comparativă a instituţiilor percheziţiei şi arestării preventive în Germania, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană

Extras din referat

Temeiurile pentru efectuarea percheziţiei

Organul de urmărire penală este în drept să efectueze percheziţie dacă din probele acumulate sau din materialele de investigaţie operativă rezultă o presupunere rezonabilă că într-o anumită încăpere ori într-un alt loc sau la o anumită persoană se pot afla instrumente ce au fost destinate pentru a fi folosite sau au servit ca mijloace la săvîrşirea infracţiunii, obiecte şi valori dobîndite de pe urma infracţiunii, precum şi alte obiecte sau documente care ar putea avea importanţă pentru cauza penală şi care prin alte procedee probatorii nu pot fi obţinute.

Percheziţia se poate efectua şi în scopul descoperirii unor persoane căutate, precum şi a unor cadavre umane sau de animale.

Percheziţia se efectuează în baza ordonanţei motivate a organului de urmărire penală şi numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie.

În caz de delict flagrant, percheziţia se poate efectua în baza unei ordonanţe motivate fără autorizaţia judecătorului de instrucţie, urmînd ca acestuia să i se prezinte imediat, dar nu mai tîrziu de 24 de ore de la terminarea percheziţiei, materialele obţinute în urma percheziţiei efectuate, indicîndu-se motivele efectuării ei. Judecătorul de instrucţie verifică legalitatea acestei acţiuni procesuale.

În cazul constatării faptului că percheziţia a fost efectuată legal, judecătorul de instrucţie confirmă rezultatul acesteia printr-o încheiere motivată. În caz contrar, prin încheiere motivată, recunoaşte percheziţia ca fiind ilegală.

Temeiurile pentru ridicarea de obiecte sau documente

Organul de urmărire penală este în drept să ridice obiectele sau documentele care au importanţă pentru cauza penală dacă probele acumulate sau materialele de investigaţie operativă indică exact locul şi persoana la care se află acestea.

Ridicarea de documente ce conţin informaţii care constituie secret de stat, comercial, bancar, precum şi ridicarea informaţiei privind convorbirile telefonice se fac numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie.

Ridicarea de obiecte sau documente în alte situaţii se efectuează în baza ordonanţei motivate a organului de urmărire penală.

Persoanele prezente la efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente

În caz de necesitate, la efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente poate participa interpretul sau specialistul.

La efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente trebuie să fie asigurată prezenţa persoanei la care se face percheziţia sau ridicarea ori a unor membri adulţi ai familiei acesteia, ori a celor care reprezintă interesele persoanei în cauză. Dacă prezenţa acestor persoane este imposibilă, se invită reprezentantul autorităţii executive a administraţiei publice locale.

Ridicarea de obiecte şi documente sau percheziţia în încăperile instituţiilor, întreprinderilor, organizaţiilor şi unităţilor militare se efectuează în prezenţa reprezentantului respectiv.

Persoanele la care se efectuează percheziţia sau ridicarea de obiecte şi documente, precum şi specialiştii, interpreţii, reprezentanţii, apărătorii, au dreptul să asiste la toate acţiunile organului de urmărire penală şi să facă în legătură cu aceasta obiecţii şi declaraţii care vor fi consemnate în procesul-verbal.

Procedura efectuării percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente

Este interzis de a efectua ridicări de obiecte şi documente sau de a face percheziţii în timpul nopţii, cu excepţia cazurilor de delict flagrant.

În baza ordonanţei de efectuare a percheziţiei sau a ridicării de obiecte şi documente cu autorizaţia judecătorului de instrucţie, persoana care efectuează urmărirea penală este în drept să intre în domiciliu sau în alte încăperi.

Pînă la începerea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente, reprezentantul organului de urmărire penală este obligat să înmîneze, sub semnătură, persoanei la care se face percheziţia sau ridicarea copia de pe ordonanţa respectivă.

La ridicarea de obiecte şi documente, după prezentarea ordonanţei, reprezentantul organului de urmărire penală cere să i se predea obiectele sau documentele care urmează a fi ridicate, iar în caz de refuz, procedează la ridicarea lor forţată. Dacă obiectele sau documentele ce urmează a fi ridicate lipsesc la locul indicat în ordonanţă, persoana care efectuează urmărirea penală este în drept să facă percheziţie. Rezultatul percheziţiei urmează a fi prezentat, pentru verificare, judecătorului de instrucţie în termen de 24 de ore. În cadrul efectuării percheziţiei, după prezentarea ordonanţei, reprezentantul organului de urmărire penală cere să i se predea obiectele şi documentele menţionate în ordonanţă. Instituţiile financiare nu pot invoca secretul bancar drept motiv pentru a refuza prezentarea documentelor solicitate. Dacă obiectele şi documentele căutate se predau benevol, persoana care efectuează urmărirea penală se limitează la ridicarea acestora, fără a mai efectua alte măsuri de investigaţii.Toate obiectele şi documentele ridicate se prezintă tuturor persoanelor prezente la efectuarea percheziţiei sau ridicării. Obiectele şi documentele descoperite în timpul percheziţiei sau ridicării, a căror circulaţie este interzisă de lege, trebuie ridicate indiferent de faptul dacă au sau nu legătură cu cauza penală.

La efectuarea percheziţiei sau ridicării de obiecte şi documente, persoana care efectuează urmărirea penală are dreptul să deschidă încăperile şi depozitele încuiate dacă proprietarul refuză să le deschidă benevol, evitîndu-se deteriorarea nejustificată a bunurilor.

La efectuarea percheziţiei pot fi utilizate mijloace tehnice, fapt ce va fi menţionat în procesul-verbal.

Organul de urmărire penală este obligat să ia măsuri pentru a nu se da publicităţii circumstanţele privitor la viaţa intimă a persoanei, constatate în legătură cu efectuarea percheziţiei sau ridicării.

Persoana care efectuează urmărirea penală are dreptul să interzică persoanelor aflate în încăpere sau la locul unde se efectuează percheziţia, precum şi persoanelor care au intrat în această încăpere sau au venit în acest loc, să plece ori să comunice între ele sau cu alte persoane pînă la terminarea percheziţiei. În caz de necesitate, încăperea sau locul unde se efectuează percheziţia pot fi luate sub pază.

Procedura percheziţiei sau ridicării efectuate în localurile misiunilor diplomatice

În localurile misiunilor diplomatice, inclusiv în localurile în care locuiesc membrii misiunilor diplomatice şi familiile lor, percheziţia sau ridicarea se poate efectua numai la cererea sau cu consimţămîntul statului străin, exprimate de şeful misiunii diplomatice. Consimţămîntul pentru efectuarea percheziţiei sau ridicării se solicită prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

La efectuarea percheziţiei sau ridicării este obligatorie prezenţa procurorului şi a unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Percheziţia sau ridicarea de obiecte şi documente în localurile misiunilor diplomatice se efectuează conform prevederilor prezentului cod.

Percheziţia corporală şi ridicarea inscrisurilor,documentelor

În cazul în care există temeiuri de a efectua percheziţia sau ridicarea în încăperi, reprezentantul organului de urmărire penală poate extrage obiecte şi documente ce au importanţă pentru cauză care se află în hainele, în lucrurile sau pe corpul persoanei la care se efectuează această acţiune de urmărire penală.

Preview document

Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 1
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 2
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 3
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 4
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 5
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 6
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 7
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 8
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 9
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 10
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 11
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 12
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 13
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 14
Aspecte teoretico-practice privind efectuarea percheziție în Republica Moldova comparativ cu România - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Teoretico - Practice privind Efectuarea Perchezitie in Republica Moldova Comparativ cu Romania.doc

Ai nevoie de altceva?