Aspectele Divortului in Malta si Marea Britanie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aspectele Divortului in Malta si Marea Britanie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 11 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Introducere 1
1. Noțiunea de divorț 2
2. Divorţul, privit în Republica Malta 2
3. Divorţul, privit în Marea Britanie 5
3.1. Cauzele divorţului 6
Concluzii 8
Bibliografie 9

Extras din document

Introducere

În ultimii ani, divortul a capatat amploare la nivel european. Una din doua căsnicii se termină la tribunal și acest lucru a inceput sa devina ingrijorator. Specialistii spun ca de vina sunt vremurile actuale și societatea în care trim.

Astazi, atat femeia, cat și barbatul sunt foarte preocupati de cariera și nu-și mai gasesc timp sa facă multe lucruri împreună. În plus, pretentiile fiecaruia sunt mai mari și nu mai au timp sa investeasca în relatie.

Partenerii vor ca totul sa se rezolve repede și la primul semn de neintelegere rup relatia.

Competenţa în materie de divorţ aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială se află ultimul domiciliu comun al soţilor.

Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă nici unul dintre soţi nu mai locuieşte în raza teritorială a judecătoriei în care se afla cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este cea de la domiciliul pârâtului. În cazul în care pârâtul nu are domiciliul în ţară, competenţa aparţine judecătoriei de la domiciliul reclamantului.

La primirea cererii de divorţ preşedintele instanţei verifică existenţa consimţământului soţilor şi semnăturile acestora, după care fixează un termen de două luni în şedinţă publică. Chiar dacă în acest termen unul dintre soţi a revenit asupra acordului, este suficient ca la termenul fixat în şedinţa publică să se menţină acordul existent la data cererii de divorţ.

Hotărârea care se pronunţă pe baza acordului soţilor este definitivă şi irevocabilă în ceea ce priveşte soluţia divorţului şi împotriva ei nu se poate promova nici o cale de atac, dar, soţii au posibilitatea de a ataca hotărârea numai în ceea ce priveşte modul de soluţionare a cererilor accesorii divorţului, dacă sunt nemulţumiţi, de soluţia dispusă de instanţa judecătorească.

Hotărârea de divorţ se pronunţă în şedinţă publică, în toate cazurile.

1. Noțiunea de divorț

Conform dicționarului explicativ, divorțul reprezintă, desfacere pe cale legală a unei căsătorii.

Așa dar, divorţul reprezintă încetarea uniunii conjugale, care abrogă sarcinile şi responsabilităţile legale ale căsătoriei şi anula unirea căsătoria între părţi. În multe ţări, pentru divorţ este necesară intervenția instanţelor ce prezintă o autoritate legală în alt proces.

Procedeul juridic poate implică, probleme privind întreţinerea femeiei sau a copilului precum şi

dispunerea de bunuri şi datoriei.

Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca, la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila .

Potrivit dispozitiilor in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume:

• divortul amiabil, prin consimtamant mutual

• divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila

2. Divorţul, privit în Republica Malta

Pentru mica insulă mediterană, lupta pentru menținerea posturilor și a pozițiilor politice, reprezintă o adevărată artă. Așa dar, fiecare lider politic încearcă să promomeze unele idei, care ar încuraja situația politică, atitudinea poplulției cât și menținerea pe pozițiile ocupate .

Dezbaterile politice sunt la ordinul zilei, pentru a se discuta fie adoptarea, promovarea unor legi sau anularea altora. Una din problemele cu un interes aparte, o reprezintă poziția și atitudinea fiecarui partid politic, cu privire la adoptarea unei legislaţii privind divorţul.

În timp ce Alternattiva Demokratika (AD), este singurul partid politic cu o poziţie oficială din 1989 (în favoarea unei astfel de legislaţii), partidele naţionaliste şi Muncii s-au dovedit a fi foarte neclare privind această situație. Din păcate, unii exponenţi ai mişcării AD au

cerut partidelor politice să nu ia o astfel de poziţie.

De aici și răspunsul la întrebarea, de ce Republica Malta reprezintă o țară în care dezbaterile sunt cheia ocupațiilor, partidelor politice. Vorbind de o lume democratică, nu partidele politice sunt cheia în luarea unor decizii, însă cu toate acestea, partidelor le revin un rol important în menținerea echilibrului, atunci când vorbim de promovarea unor valori sau adoptarea unor legi .

Fisiere in arhiva (3):

  • Aspectele Divortului in Malta si Marea Britanie
    • Aspectele Divortului in Malta si Marea Britanie.doc
    • Cuprins.doc
    • foaie de titlu.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ,,DUNĂREA DE JOS” FACULTATEA DE DREPT SPECIALIZAREA DREPTUL EUROPEAN AL AFACERILOR