Atributia Guvernului conform Constitutiei

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Atributia Guvernului conform Constitutiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

În prezent, dispoziţiile cadrului care definesc rolul Guvernului României sunt cuprinse în art.101 din Constituţie, care prevăd că:

(1)Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generala a administraţiei publice.

(2)În îndeplinirea atribuţiilor sale, Guvernul cooperează cu organismele sociale interesate.

(3)Guvernul este alcătuit de prim-ministru, miniştrii şi alţi membri stabiliţi prin legea organică.

Aceste prevederi constituţionale consfinţesc rolul Guvernului de factor politic în realizarea politicii interne şi externe a ţării (pe baza programului sau de guvernare acceptat de Parlament) şi de autoritatea publică centrală a puterii executive, cu competenţa materială generală (care exercită conducerea generală a administraţiei publice).

Deci constituie o expresie a intereselor politice parlamentare , fiind prin aceasta o instituţie politică, Guvernul reprezintă în esenţă o autoritate statală.

Este şi motivul pentru care în literatura de specialitate se vorbeşte de două categorii de acte ale Guvernului : acte de guvernământ (care sunt, prin excelentă acte politice) şi acte pur administrative (care rezolvă problemele tehnico-organizatorice ) ale administraţiei publice

Rolul politic al Guvernului decurge din originea sa parlamentară şi din ’’dependenţa’’ sa de programul acceptat de parlament, votul Parlamentului reprezintă încrederea acestuia, atât în echipa guvernamentală, cât şi în programul pe care îl are de înfăptuit pe perioada mandatului.

Pe plan statal Guvernul are rolul de‚ ’’a exercita conducerea generală a administraţiei publice’’

Pe acest plan se stabilesc raporturile juridice de drept administrativ care pot fi: de subordonare ierarhică ( faţă de ministere , faţă de celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale de specialitate şi de prefecţi ), de colaborare ( faţă de autoritaţile centrale de specialitate autonome) sau de tutela administrativă (faţă de consiliile locale, primării şi consiliile judeţene).

Precizându-se natura juridică şi rolul ce-i revine, noua sa lege organică , legea nr.215/2001, defineşte guvernul, în art.1 alin.1 ca fiind‚ ’’autoritatea publică a puterii executive, care funcţionează în baza votului de încredere acordat de Parlament şi care asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice’’.

Fisiere in arhiva (1):

  • Atributia Guvernului conform Constitutiei.doc