Atributiile Comisiei Europene

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Atributiile Comisiei Europene.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Elise Marinescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1. Introducere 2
2. Rolul Comisiei Europene 3
3. Componenta Comisie Europene 4
4. Organizarea si functionarea Comisiei Europene 5
5. Atributiile Comisiei Europene 6
5.1 Intiativa legislativa 7
5.2. Gestionarea bugetului Uniunii Europene si alocarea de fonduri 8
5.3. Aplicarea dreptului comunitar 8
5.4. Reprezentarea Uniunii Europene pe scena internationala 9
6. Concluzii 11
Bibliografie 12

Extras din document

Atributiile Comisiei Europene

1. Introducere

Comisia este o institutie foarte importanta a sistemului institutional comunitar, din moment ce reprezinta interesul comunitar comparat cu interesul national al fiecarui stat membru.

Comisia Europeana este organismul executive al Uniunii Europene. Ea reprezinta si sustine interesele Europei in ansamblul sau, propunand reglementari si garantand aplicarea acestora.

In anul 1952, cand a luat fiinta Inalta Autoritate, ca principala institutie in cadrul CECO, aceasta s-a dovedit a fi institutia cu cea mai mare competent supra-nationala. Primul sau presedinte, Jean Monnet, a fost cel care a contribuit in mod deosebit la crearea sa, insistand asupra importantei existentei unui organism care sa gestioneze industria de otel si carbine, independent de guvernele statelor participante. Rezultatul final al negocierilor dintre statele fondatoare a dus insa la aparitia unui for cu mult mai putine puteri si mult mai mare influenta din partea statelor.

Un rol decisive l-au avut Tratatele de la Roma (1957), cand s-au format Comunitatea Economica Europeana si Euratom. Zece ani mai tarziu, mai précis in anul 1967, executivele celor trei comunitati – CECO, CEE, EURATOM – au furnizat, aparand astfel, Comisia Comunitatilor Europene, in fap, succesoarea celor trei comisii mentionate, cu atributii limitate, ca si aceastea.

Denumirea de Comisia Europeana este cunoscuta dupa Tratatul de Fuziune de la Bruxelles din anul 1965, in aceasta prevazandu-se unirea celor trei Comisii existente la acel moment intr-o singura institutie, Comisia Comunitatilor Europene.

Tratatul de fuziune stipuleaza independenta Comisiei fata de guvernele statelor membre, dar stabileste raspunderea politica a acesteia fata de Parlamentul European, care poate adopta o motiune de cenzura impotriva ei.

Considerata executivul, impreuna cu Consiliul de Ministri, in acelasi timp, rolul si responsabilitatile Comisiei Europene o plaseaza ferm in central procesului de elaborare a politicii Uniunii Europene. Se poate considera ca ea reprezinta un “motor” al Europei din care celelalte institutii isi procura energia si isi revendica scopurile. Consiliul si Parlamentul European au nevoie de o propunere din partea Comisiei pentru a putea aproba legislatia. Normele legislative ale UE sunt sustinute in principal prin actiunea Comisiei, integritatea pietei commune este pastrata prin politicile Comisiei, politicile de dezvoltare regional si in domeniul agriculturii sunt sustinute, intreprinse si dezvoltate de catre Comisie, la fel ca si dezvoltarea cooperarii cu tarile din Europa Centrala si de Est, Africa, Caraibe si Pacific. Programele de cercetare si dezvoltare tehnologica, vitale pentru viitorul Europei, sunt orchestrate de asemenea de catre Comisie.

Comisia, in colaborare stransa cu Consiliul European, aduce frecvent propuneri pentru continuarea integrarii, in momentele cheie, cand este necesar. Initiativele ferme din ultimii ani au lansat o strategie care a culminat cu infiintarea unei piete unice in anul 1993, cu concursul Comisiei, in fundamentarea unui proiect pentru Uniunea economica si monetara si cu hotararea sa de a intari coeziunea economica si sociala intre regiunile Europei.

2. Rolul Comisiei Europene

Comisia nu este o institutie atotputernica. Propunerile, activitatile si deciziile sale sunt verificate in diferite feluri, examinate si clasificate, de catre toate celelalte institutii, cu exceptia Bancii Europene de Investitii. Ea nu se ocupa de luarea deciziilor majore in privinta politicilor si prioritatilor Uniunii – aceasta este un prerogative al Consiliului si, in unele cazuri, al Parlamentului European.

Comisia Europeana reprezinta si sustine interesele Uniunii Europene in ansamblul sau. De asemenea, monitorizeaza si pune in aplicare politicile Uniunii Europene indeplinind urmatoarele functii, astfel:

- propunand proiecte legislative Parlamentului si Consiliului;

- gestionand bugetul Uniunii Europene si alocand fonduri;

- aplicand dreptul European (impreuna cu Curtea de Justitie);

- reprezentand Uniunea Europeana la nivel international, de exemplu negociind acordurile dintre UE si alte tari.

Deci functiile pe care le indeplineste Comisia pot fi clasificate in: functia de initiative, functia de executie, functia de supraveghere si functia de reprezentare.

In indeplinirea acestor functii, Comisia cauta permanent sa tina cont de nevoile cetateanului obisnuit si sa reduca la minim reglementarile biroctratice si procedurile prelungite fara rost. Ea lucreaza, de asemenea, in stransa legatura cu Curtea de Conturi pentru a elimina frauda in cazul cererilor adresate catre bugetul Uniunii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Atributiile Comisiei Europene.doc