Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4181
Mărime: 26.12KB (arhivat)
Publicat de: Romulus Pintilie
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dobos Mirela

Cuprins

  1. 1. Avantajele si dezavantajele afacerii in sistem de francize pentru francizor
  2. 2. Contractul de agency
  3. 3. Contractul de know – how
  4. 4. Factoringul internaţional
  5. 5. Contractul de leasing

Extras din referat

1. AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE AFACERII IN SISTEM DE FRANCIZE PENTRU FRANCIZOR

Avantajele afacerii in sistem de francize pentru francizor

a) Extinderea francizei pe piete noi cu efortul financiar al francizatilor

Principalul avantaj pe care franciza il ofera francizorului este acela ca ii permite

sa-si extinda afacerea rapid cu minimum de capital. Patrunderea francizorului pe piete noi se face, in principal, cu resursele financiare, umane si de timp ale francizatilor. In plus, prin extinderea in sistem de francize, riscul financiar al francizorului este redus.

b) Obtinerea de profit din taxe de franciza si taxe continue/periodice

Trebuie mentionat ca extinderea unei afaceri in sistem de francize nu este pentru francizor un scop in sine. Fiecare francizor este interesat ca locatiile deschise de francizati sa devina „centre de profit“.

Cu fiecare noua locatie, francizorul obtine un profit din incasarea taxei de franciza („francise fee“). In plus, francizorul realizeaza venituri din taxe periodice („continuing royalty“). De regula, el primeste de la fiecare francizat taxe periodice sub forma unui procent din cifra de afaceri a acestora.

c) Contributia francizatilor la cheltuielile de publicitate

Promovarea identitatii unei afaceri se face prin campanii puternice de publicitate. Francizorii si francizatii isi desfasoara activitatea sub o identitate comuna – marca, emblema sau alte simboluri ale francizorului. Este firesc, prin urmare, ca francizatii sa contribuie cu sume de bani la fondul de publicitate. Cu cat resursele pentru publicitate comuna vor fi mai mari, cu atat campaniile de promovare vor fi mai puternice.

Evident, avantajele sunt financiare! In primul rand, consumatorii vor cumpara in numar tot mai mare produsele si serviciile pe care le oferiti. In al doilea rand, tot mai multi potentiali francizati vor solicita sa le permiteti accesul in reteaua dumneavoastra. Mai multi consumatori si mai multi francizati inseamna profit mai mare.

d) Vanzarea produselor si serviciilor francizorilor catre francizati

Francizorul poate impune francizatilor sa cumpere produse si servicii direct de la el. O astfel de clauza contractuala permite francizorului sa controleze desfacerea propriilor produse si servicii. Este evident ca, prin aceste vanzari, veniturile sale cresc si sunt previzibile.

e) Francizatii sunt motivati pentru a avea succes

Francizatii nu sunt angajati ai francizorului. Ei cumpara cu banii lor dreptul de a intra in reteaua de franciza si deschid propria lor afacere. Sunt managerii propriei lor afaceri. Fiind vorba de resursele lor, francizatii vor fi puternic motivati ca afacerea sa reuseasca. Vor face eforturi pe masura pentru profitabilitatea afacerii lor.

Dezavantajele afacerii in sistem de francize pentru francizor

a) Succesul francizorului nu garanteaza succesul francizatului

Este posibil ca francizatul sa se dovedeasca incapabil sa reproduca, in teritoriul in care opereaza, afacerea care i-a fost cedata prin franciza. Motivele pot fi diverse, de la incapacitate manageriala pana la lipsa de experienta. Cert este ca exista riscul ca, in practica, afacerea unui francizat sa nu functioneze. Este posibil, de asemenea, ca esecul in activitatea unui francizat sa produca efecte negative in intreaga retea de francize.

b) Dependenta profiturilor francizorului de profitul francizatilor

Castigurile unui francizor depind de succesul financiar al francizatilor. De aceea, cea mai buna strategie a unui francizor este sa procedeze la o atenta selectare a francizatilor. Francizatii trebuie sa aiba calitati de manager si capacitate financiara, astfel incat sa ramana in afacere si sa o dezvolte.

c) Riscul lezarii renumelui marcii, firmei, produselor si serviciilor francizorului

Francizorul colaboreaza permanent cu francizatul pe parcursul raporturilor lor contractuale. Cu toate acestea, el nu va putea controla afacerea direct si in totalitate. in aceste conditii, nu poate oferi solutii imediate tuturor problemelor care pot aparea in activitatea fiecarei unitati.

d) Riscuri financiare in cazul practicarii unor preturi prea mici la vanzarea francizei

Sunt situatii in care francizorul, din dorinta sa de a se extinde cat mai repede si de a acoperi cat mai multe piete, vinde una din francize prea ieftin. Decizia de a ceda una din afaceri la preturi scazute pentru perioade mari poate genera francizorului greutati financiare dificil de redresat.

2.CONTRACTUL DE AGENCY

Prin acest contract o persoana numita agent, se obliga sa actioneze in contul unei alte persoane, numita principal sau patron.

Deoarece in dreptul anglo-american, nu exista o reglementare a contractului de mandat comercial sau a contractului de comision, institutia intermedierii se realizeaza pe baza contractului de agency, atunci cand are loc o intelegere numita agreement.

Contractul de agency (agentie) se incheie prin acordul partilor sau poate fi rezultatul unei prezumtii legale, stabilite in favoarea tertilor.

Agentul indeplineste acte juridice si prestatii materiale sub controlul principalului.

El actioneaza pe seama sau in interesul principalului, in baza unei imputerniciri numite authority.

Contractul de agency (de agentie) indeplineste functiile atat ale madatului, cat si ale comisionului, principalele obligatii ale partilor fiind urmatoarele:

- agentul are indatorirea sa actioneze potrivit promisiunii facute;

- ele trebuie sa livreze numai in interesul principalului si sa respecte instructiunile primite;

- in cazul in care este platit, el are obligatia de a depune o anumita competenta si diligenta;

- principalul este tinut sa furnizeze agentului informatii necesare si sa plateasca suma stabilita pentru serviciile prestate;

- pentru serviciile efectuate de agent, in limitele imputernicirii sale, principalul are o raspundere atat contractuala, cat si una delictuala. In ceea ce privesc delictele civile, principalul raspunde numai pentru actele comise de un agent-servant.

Agentii comerciali care lucreaza pe baza contract de agency sunt brokerii si factorii.

Brokerul este un agent comercial care-si desfasoara activitatea in numele principalului. Ca reprezentant al acestuia,el incheie tranzactii comerc.fara a avea posesia si controlul bunurilor negociate.

Firmele de brokeri asigura desfacerea marfurilor, ofera garantia executarii ordinelor primite, calitatea corespunzatoare a marfurilor si finantarea tranzactiilor efectuate si in schimbul unei taxe suplimentare garanteaza si realizarea tranzactiei.

Bursa are un local propriu in care se reunesc cu regularitate, la intervale de timp scurte, de obicei zilnic, reprezentantii comertului si ai bancilor, precum si alte personae participate la afaceri - agentii de bursa - care potrivit dreptului anglo-american sunt numiti brokeri (cei care lucreaza in contul unei firme, jobberi, numiti astfel cei ce lucreaza pe cont propriu; potrivit dreptului francez asemenea agenti se numesc courtieri, iar la bursele germane borsenmakler)

In Anglia si Statele Unite brokerii formeaza asociatii comerciale dupa marfurile pe care le intermediaza; aceste firme asigura desfacerea de marfuri s.c.l.aratate mai sus pentru matrii prime cum ar fi lemnul, cauciucul, etc.

Preview document

Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 1
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 2
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 3
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 4
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 5
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 6
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 7
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 8
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 9
Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Avantaje si Dezavantaje ale Contractelor Dreptului Comertului International.doc

Alții au mai descărcat și

Metodologia cercetării traficului și consumului de droguri

Aflarea adevărului este cel mai anevoios proces într-o societate, mai ales cum este societatea de astăzi, în care oamenii amestecă în proporţii:...

Dreptul comerțului internațional

Dreptul comertului international este format dintr-un ansamblu de norme conflictuale, norme de drept civil, de drept comercial si norme de drept...

Principiile Dreptului Comerțului Internațional

I. Denumirea şi definiţia dreptului comerţului internaţional În literatura juridică, pentru titulatura disciplinei se folosesc mai multe expresii....

Drept Procesual Civil Aprofundat

Noţiunea şi importanţa popririi Poprirea este acea formă a executării silite indirecte prin care se valorifică sumele de bani, titlurile de...

Contractul Internațional de Leasing

Capitolul I. Apariţie.Noţiune.Reglementare Istoricii care au abordat relaţiile economice arată că tranzacţiile care se bazau pe mecanismul...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Dreptul comerțului internațional

Dreptul comerțului interațional constituie ansamblul normelor de drept care reglementează raporturile de comerț internațional și de cooperare...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Te-ar putea interesa și

Dreptul comerțului internațional - organizații regionale de arbitraj comercial internațional

LISTA DE ABREVIERI alin. = aliniat; art. = articol; lit. = litera; op. cit. = opera citata; pag. = pagina; AALCC = Asian-African Legal...

Studiul privind Datoria Publică Externă a României în Perioada de Tranziție

CAPITOLUL 1 Managementul datoriei externe . Viziune generala 1.1 Notiunea de datorie externa 1.1.1 Aparitia si evolutia creditarii...

Formarea contractului de comerț internațional

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE SECŢIUNEA I CONTRACTUL DE COMERŢ INTERNAŢIONAL – PRIVIRE DE ANSAMBLU Indiscutabil contractul de comerţ...

Analiza actelor normative și a reglementărilor fiscale privind importurile din țara noastră

INTRODUCERE Pornind de la activitatea de comerț internațional, de la necesitatea desfășurării acesteia in mod liber, neîngrădit de măsuri fiscale...

Îndatorarea și problema integrării

Cap I PREMISE CONCEPTUAL TEORETICE Diversificarea si multiplicarea continua sarcinilor si obligatiilor statului determina recursul la variate si...

Dreptul comerțului internațional - acreditivul documentar

Capitolul I : Modalităţi de plată în comerţul internaţional Secţiunea 1 : Consideraţii introductive Un moment important în desfăşurarea...

Izvoarele Dreptului Internațional Privat

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALĂ Teoria dreptului face de principiu distincţia între noţiunea de izvor de drept în sens material şi în sens...

Datoria externă a României

Datoria externa a Romaniei În cadrul acesteui proiect vom încerca sa prezentam experienta tarii noastre în ceea ce priveste datoria externa.În...

Ai nevoie de altceva?