Avocatul Poporului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Avocatul Poporului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

AVOCATUL POPORULUI

Institutia Avocatul Poporului este o institutie nou creeata, aparuta dupa Revolutia romana din Decembrie 1989.

In anul 1991, Adunarea Constitutionala a votat Constitutia Romaniei, marcandu-se astfel trecerea Romaniei spre un stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane si demnitatea omului reprezinta valori supreme si sunt garantate.

La 21 februarie 1997 a fost adoptata, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, publicata in Monitorul Oficial nr. 48 din 20.03.1997.Aceasta a fost republicata in temeiul dispozitiilor art. II din Legea nr. 233/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 553 din 22 iunie 2004, dandu-se textelor o noua numerotare si a mai fost modificata si completata prin - Legea nr. nr. 125/1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 229 din 24 iunie 1998;

-Legea nr. nr. 181/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 268 din 22 aprilie 1998;

In Constitutia României, Avocatul Poporului este reglementat în Cap. IV din Titlul I.

In exercitarea atributiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autoritatilor publice.

Avocatul Poporului nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu il poate obliga pe Avocatul Poporului sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale.

Activitatea Avocatului Poporului, a adjunctilor sai si a salariatilor care lucreaza sub autoritatea acestora are caracter public.

La cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor sau datorita unor motive intemeiate, Avocatul Poporului poate decide asupra caracterului confidential al activitatii sale.

Autoritatile publice sunt obligate sa comunice sau, dupa caz, sa puna la dispozitia Avocatului Poporului, in conditiile legii, informatiile, documentele sau actele pe care le detin in legatura cu cererile care au fost adresate Avocatului Poporului, acordindu-i sprijin pentru exercitarea atributiilor sale.

Avocatul Poporului prezinta, in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, rapoarte, anual sau la cererea acestora. Rapoartele trebuie sa cuprinda informatii cu privire la activitatea institutiei Avocatul Poporului. Ele pot contine recomandari privind modificarea legislatiei sau masuri de alta natura pentru ocrotirea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Raportul anual vizeaza activitatea institutiei pe un an calendaristic si se inainteaza Parlamentului pina la data de 1 februarie a anului urmator, in vederea dezbaterii acestuia in sedinta comuna a celor doua Camere. Raportul anual se da publicitatii.

Mandatul Avocatului Poporului

Avocatul Poporului este numit pe o durata de 5 ani de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reinnoit o singura data.

Poate fi numit Avocat al Poporului orice cetatean romin care indeplineste conditiile de numire prevazute pentru judecatori la Curtea Constitutionala.

Propunerile de candidati se fac de catre birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, la recomandarea grupurilor parlamentare din cele doua Camere ale Parlamentului.

Candidatii vor fi audiati de comisiile juridice din Camera Deputatilor si Senat. in vederea audierii, fiecare candidat va depune actele din care rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de Constitutie si de prezenta lege pentru a fi numit Avocat al Poporului. Candidatii vor fi prezenti la dezbateri.

Este numit ca Avocat al Poporului candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi ale deputatilor si senatorilor prezenti.

Mandatul de Avocat al Poporului se exercita de la data depunerii, in fata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, a urmatorului juramint:

Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa apar drepturile si libertatile cetatenilor, indeplinindu-mi cu buna-credinta si impartialitate atributiile de Avocat al Poporului. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

Juramintul poate fi depus si fara formula religioasa.

Refuzul depunerii juramintului impiedica intrarea in functie a Avocatului Poporului si deschide procedura pentru numirea in functie a altei persoane.

Mandatul Avocatului Poporului dureaza pina la depunerea juramintului de catre noul Avocat al Poporului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Avocatul Poporului.doc