Banca Europeană de Investiții

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2236
Mărime: 13.59KB (arhivat)
Publicat de: Costel Man
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STIINTE ECONOMICE BUCURESTI CIG

Extras din referat

INTRODUCERE

O institutie importanta creata in 1958 prin tratatul de la Roma este Banca Europeana de Investitii (BEI). Resursele necesare s-au constituit prin capitalul subscris de catre tarile membre si fondurile atrase prin lansarea de obligatiuni pe pietele de capitaluri.

Scopul initial a fost sprijinirea pietei comune europene, prin finantarea unor proiecte de reducere a decalajelor economice intre regiunile din spatiul comunitar; insa B.E.I a primit prin Tratatul de la Maastricht si alte competente, legate de sustinerea statelor candidate la aderare, in scopul unei mai usoare tranzitii inspre economia comunitara.

B.E.I. este o institutie financiara independenta, dotata cu personalitate juridica proprie, cu sediul la Luxembourg si are ca membri statele membre ale U.E., care au subscris si capitalul social al bancii.

BEI se finanteaza prin imprumutri de pe pietele de capial si dispune, fata de clasicele banci, de resurse comerciale provenite din depozite de economii sau conturi curente.

Activitatea BEI se desfasoara in stransa colaborare cu comunitatea bancara, in ceea ce priveste imprumuturile de pe pietele de capital, cat si finantarea proiectelor de capital.

Banca Europeana acorda credite din imprumuturile contractate, care impreuna cu fondurile proprii, constituie resursele proprii. In afara Uniunii Europene, operatiunile de finantare ale BEI sunt realizate in principal din resursele proprii ale bancii, dar si, prin mandate, din resursele bugetare ale UE sau statelor membre.

STRUCTURA BEI

Structurile de conducere si control din cadrul BEI, reflecta autonomia si capacitatea BEI de a lua propriile decizii asupra imprumuturilor doar in functie de meritele proiectelor si de oportunitatile de pe pietele financiare. Datorita nefinantarii de la bugetul comunitar, si recurgand la imprumuturile de pe pietele de capital, BEI a capatat o autonomie de decizie in cadrul sistemului institutional european.

Facand referire la structurile BEI, trebuie sa atingem anumite puncte si anume: actionari, conducere, control, evaluare si servicii ale BEI.

Cele 27 de state membre ale UE sunt actionarii BEI. Ele subscriu la capitalul Bancii, in functie de o repartitie si anume PIB-ul, ce reflecta in mod global ponderea lor economica in Uniune. Aceste state au acces deplin la finantarea prin Banca, fara prerogative de ordin geographic sau de prerepartitie preliminara in functie de sectorul de activitate. Potrivit statutului valoarea maxima a imprumuturilor este de 2,5 ori valoarea capitalului sau. Ca si concluzie putem spune ca BEI dispune de o baza financiara solida pentru a face fata misiunilor sale.

Conducerea BEI este formata din trei consilii: Consiliul guvernatorilor, Consiliul de administratie si Consiliul director.

Consiliul Guvernatorilor este format din ministri desemnati de fiecare dintre statele membre, de regula ministri de finante. Consiliul Guvernatorilor este singurul in masura sa modifice unitatea de cont, precum si stabilirea metodei de conversie in monede nationale a unei sume exprimata in unitate de cont si vice-versa. In cazul in care un stat membru contesta obligatiile sale de a varsa cota parte, imprumuturile sale speciale, de a asigura serviciile de imprumut, acordarea garantiilor, acest stat poate fi suspendat prin decizia Consiliului Guvernatorilor. Acesta este competent sa ia, in unanimitate de voturi, toate deciziile referitoare la suspendarea activitatii BEI si la eventuala sa lichidare. Activitatile generale desfasurate de acest consiliu constau in stabilirea directivelor politcii de credit, autorizarea activitatii BEI in afara UE, primirea raportului Comitetului de Control si aprobarea situatiilor financiare, a raportului annual, punerea la punct a deciziilor luate de cresterea capitalului si reuniunea si numirea membrilor Consiliului de Administratie, Comitetului director si de control.

Consiliul de Administratie este organul executive permanent al bancii, este format din 9 membri care trebuie sa indeplineasca o obligatie esentiala, chiar si dupa expirarea mandatului, si anume de a se comporta intr-o maniera onesta si rezonabila in ceea ce priveste acceptarea anumitor functii, gratificatii sau misiuni care ar putea antrena un conflict de interese in privinta informatiilor de care ei au cunostinta in cadrul exercitarii functiilor lor in calitate de membru al consiliului.

Consiliul Director aproba operatiunile de creditare si de imprumut si se asigura ca BEI este administrat corespunzator. Consiliul este alcatuit de 28 de directori, cate unul nominalizat de fiecare stat membru UE si unul nominalizat de Comisia Europeana.

Comitetul Director asigura gestiunea afacerilor curente ale bancii sub controlul Consiliului de Administratie, avand competenta de a pregati deciziile acestuia, in special in ceea ce priveste hotararile de imprumut la fel ca si acordarea creditelor si garantiilor. Presedintele sau un vice-presedinte, in cazul in care presedintele este implicat, trebuie sa reprezinte banca in probleme judiciare sau in alte privinte. Comitetul Director si personalul bancii raspund numai in fata bancii si vor fi independenti in ceea ce priveste realizarea performantelor ce reies din indeplinirea atributiilor lor.

In cadrul BEI, fiind un organ comunitar si totodata o institutie financiara, conform Tratatului sau altor reglementari au loc controale si verificari executate Curtea de Conturi Europeana, OLAF si Mediatorul European.

ACTIUNILE BEI IN

DOMENIUL MEDIULUI INCONJURATOR

Printre obiectivele principale pentru imprumuturile BEI, se afla si protectia si ameliorarea problemelor mediului, astfel ca activitatea Bancii in acest domeniu este intensive, si sunt alocate effective de catre personalul operational care evaluaeaza aspectele ecologice ale proiectului.

Banca are ca obiectiv de a se asigura ca acorda intre un sfert si o treime din ansamblul imprumuturilor pentru UE sau tarilor candidate, proiectelor relative de mediu.

Exista trei mari organe independente, care au fost dezvoltate si integrate in sturctura existent a mediului si anume: Grupul de evaluare a problemelor mediului (ENVAG), Unitatea mediului inconjurator (ENVU) si Comitetul de pilotaj pentru problemele mediului (ENVSC).

Aceste trei organe consolideaza sprijinul pe care Banca il ofera mediului inconjurator al UE si realizarii obiectivelor dezvoltarii durabile.

Preview document

Banca Europeană de Investiții - Pagina 1
Banca Europeană de Investiții - Pagina 2
Banca Europeană de Investiții - Pagina 3
Banca Europeană de Investiții - Pagina 4
Banca Europeană de Investiții - Pagina 5
Banca Europeană de Investiții - Pagina 6
Banca Europeană de Investiții - Pagina 7
Banca Europeană de Investiții - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Banca Europeana de Investitii.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Banca Europeană de Investiții

CAP 1. Generalitati despre Banca Europeana de Investitii 1.1 Banca Europeana de Investitii - Introducere Prin Tratatul de la Maastricht,...

Banca Europeană de Investiții - organizare, funcționare, rol, proiecte finanțate

CAPITOLUL 1. Banca Europeană de Investiţii-caracterizare generală 1.1. Apariţia şi etape în evoluţia Băncii Europene de Investiţii Banca...

Banca Europeană de Investiții

INTRODUCERE Atunci când vorbim de Uniunea Europeană din zilele noastre putem spune că este rezultatul unui proces care a început acum mai bine de...

Instituții financiar-monetare internaționale - Banca Europeană de Investiții

INTRODUCERE Banca Europeană de Investiții este o instituție nonprofit, carre se autofinanțează, fiind independentă de bugetul alocat Uniunii...

Banca Europeană de Investiții

LISTA FIGURILOR Figura nr. 1 Valoarea proiectelor finanţate de Banca Europeană de Investiţii în anul 2009, în funcţie de regiune 11 Figura nr. 2...

Banca Europeană de Investiții - organizare, funcționare, rol, proiecte finanțate

Introducere Banca Europeană de Investiții (BEI) este un organism financiar ce face parte din sistemul instituțional comunitar actual. BEI este...

Banca Europeană de Investiții

CAPITOLUL 1. BANCA EUROPEANA DE INVESTITII - constituire, conducere si rol 1.1 Înfiintare Banca Europeana de Investitii, institutie financiara a...

Banca Europeană de Investiții - organizare, funcționare, rol, proiecte finanțate

Cap.1 Banca Europeanã de Investiţii-înfiinţare, conducere şi misiune 1.1 Înfiinţare Banca Europeanã de Investiţii(BEI),instituţie financiarã a...

Ai nevoie de altceva?