Bugetul UE

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Bugetul UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Bugetul Uniunii Europene

1. Notiuni introductive privind Uniunea Europeana

1.1 Premisele aparitiei Comunitatilor Europene.

În decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi ordini monetare prin Tratatul de la Bretton Woods, iar în 1947 a aparut GATT.

La 19 septembrie 1946, primul – ministru englez Winton Churchill a prezentat opiniile sale privind viitorul Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial, afirmând necesitatea construirii Statelor Unite ale Europei. Ideea unei Europe unite nu era noua. Ea mai fusese vehiculata în diferite împrejurari.

Pentru început s-a concretizat prin formarea la 5 mai 1949 a Consiliului Europei, alcatuit din zece state membre – fondatori : Belgia, Olanda, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, principalul domeniu fiind cel social si cultural.

În plan economic se remarca lansarea de catre SUA, în 1947, a planului Marshall de ajutorare a statelor Europei aflate în dificultati economice si sociale la sfârsitul razboiului. În legatura cu aplicarea planului Marshall, la 16 aprilie 1948 a fost înfiintat O.E.C.C. care ulterior s-a transformat în O.C.D.E.

În cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Paris la 9 mai 1950 s-a lansat planul „Schumann” si s-a trecut la o faza hotarâtoare a destinului comunitatilor Europene. Au urmat luni de negocieri (între cele sase state) care s-au concretizat cu adoptarea Tratatului CECO la 18 aprilie 1951, intrat în vigoare la 25 iulie 1952 (durata sa de valabilitate fiind de 50 de ani).

1.2. Evolutii ulterioare

Ca urmare a unei activitati politico – diplomatice, sub impulsul Frantei si Germaniei, s-au realizat procese importante în directia unificarii europene, care s-au concretizat prin adoptarea la 25 martie 1957 a Tratatului de la Roma, care cuprinde de fapt 2 tratate :

1. EURATOMUL – prevede reglementarea în comun a productiei materiei nucleare, exploatarea în comun a mijloacelor de care dispun statele membre, un schimb de informatii si un sistem comun de brevete si inventii;

2. Tratatul privind Economia Europeana (CEE) – prevede reglementarea urmatoarelor 4 libertati :

- libertatea de circulatie a marfurilor;

- libertatea de circulatie a persoanelor;

- libertatea de circulatie a capitalurilor;

- libertatea de circulatie a serviciilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul UE.doc

Alte informatii

Bugetul UE