Caile de Atac Specifice Procedurii Somatiei de Plata

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Caile de Atac Specifice Procedurii Somatiei de Plata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Procedura somatei de plata este forma prin care legiuitorul român doreste sa acorde creditorilor posibilitatea unui acces rapid la executarea silita a debitorilor rau platnici.

Aceasta este reglementata de Ordonanta nr.5/19.07.2001 - privind procedura somatiei de plata, ea suferind la rândui mai multe modificari în timp, dintre care mentionam : Legea nr.295/2002; Legea nr 195/2004;

Pentru a se putea admite cererea ce are ca obiect somatia de plata trebuiesc îndeplinite o serie de conditii:

- Creanta sa fi e certa, lichida si exigibila. Cu privire la aceasta conditie nu exista probleme deosebite de interpretare si de aplicare în practica si ca atare nu staruim în dezvoltarea acesteia.

- Creanta sa reprezinte o obligatie de plata a unor sume de bani. În literatu¬ra de specialitate obligatiile care au ca obiect prestatia de a da o suma de bani se numesc pecuniare, spre deosebire de obligatiile care au ca obiect alte prestatii decât aceea de a da o suma de bani, nu¬mite obligatii de alta natura.

Obligatiile pecuniare sa rezulte din-tr-un înscris. Din formularea textului se poate observa ca procedura somatiei de plata este o procedura restrictiva sub as¬pect probatoriu, care restrange la fel ca si recursul civil sfera probelor numai la înscrisuri. Explicatiile si lamuririle care sunt solicitate de judecator conform art. 4 alin. 2, nu constituie in opinia noastra mijloace de proba decat în conditiile în care au ca suport acte ce pot contribui la solutionarea cererii, asa cum prevede art. 4 alin. 4.

- Înscrisul trebuie sa fi e semnat ori acceptat de parti.

- Înscrisul sa ateste drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii. Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobânzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza în raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.

Rapiditatea desfasurarii raportu¬rilor sociale de schimb de valori în cadrul economiei de piata a imprimat un caracter din ce în ce mai pragmatic normelor juridice asociate acestor raporturi. Aceste norme de drept, generate fara îndoiala de o imperioasa necesitate sociala, adaptate interesului public al ordinii de drept, precum si in¬teresului particular al subiectelor de drept privat, au încercat si încearca sa creeze un sistem în care drepturile de creanta sa poata fi valorificate într-un termen rezonabil, fapt ce ar imprima o dinamica pozitiva circuitului economic al banilor, dimensiune esentiala a oricarei economii functionale. In acest sens, Ordonanta nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata reprezinta o exprimare elocventa a intentiei legiuitorului roman de a pune la dispozitia creditorului unei obligatii avand ca obiect un drept de creanta un instrument precis si eficient prin care acesta sa-si valorifice dreptu¬rile sale de creanta.

Acest principiu este enuntat chiar in art. 1 din ordonanta; mai mult decât atât, se poate interpreta din formularea articolului ca ordonanta a fost proiectata juridic nu numai pentru a crea un mecanism de constrângere a debitorului de a-si onora obligatiile, ci si pentru a servi unui deziderat juridic si social oglindit în caracterul formativ si educativ al oricarei norme juridice, asumarea de bunavoie a unei reguli de drept. Asumarea constienta a unei reguli juridice de catre grupul social caruia îi este destinata reprezinta un proces edu¬cativ si de constientizare a subiectilor de drept, proces în care prima etapa o reprezinta edictarea normei juridice si impunerea acesteia în practica rapor¬turilor juridice în vederea identificarii calitatilor, dar si îmbunatatirilor care pot fi aduse respectivei norme astfel încât aceasta sa corespunda cât mai bine inte¬resului social general.

Somatia de plata presupune doua faze: prima care are un caracter necontencios, deoarece prin cererea de somatie de plata nu se urmareste stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, ci are un scop limitat, constând în obligarea debitorului, de catre instanta, sa-si execute obligatia de plata a unei sume de bani, printr-o hotarâre, care poarta denumirea de ordonanta, si are un caracter provizoriu si vocatia de a deveni titlu executoriu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caile de Atac Specifice Procedurii Somatiei de Plata.doc