Caracteristicile Actului Administrativ

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Caracteristicile Actului Administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Caracteristicile care individualizeaza actele de drept administrativ trebuie sa întruneasca elemente si sa îndeplineasca conditiile de valabilitate stabilite de lege, având urmatoarele caracteristici: caracter unilateral, legal, obligatoriu, executoriu si oportun.

- Caracterul unilateral

Caracterul principal al actelor de drept administrativ este cel unilateral, potrivit caruia el este emis fara consimtamântul subiectelor de drept asupra carora le este destinat sau asupra carora genereaza drepturi si obligatii. Unilateralitatea actelor de drept administrativ se însuseste prin faptul ca acestea sunt emise pentru asigurarea puterii de stat. Caracterul unilateral al actelor administrative se distinge prin vointa unilaterala a executivului de organizare a executarii legii si de executare în concret a acesteia, provenind de la un organ al administratiei publice.

Atunci când un act administrativ este emis din oficiu de catre un organ de stat si creata obligatii altor subiecte se poate observa caracterul unilateral al acestora.

În unele cazuri, emiterea actelor administrative este urmata de o prestatie sau o plata de catre celalalt subiect al raportului juridic.

De asemenea, caracterul unilateral al actelor administrative se regaseste si în faptul ca creeaza obligatii organului care le-a emis si care trebuie sa le respecte si care confera dreptul celor administrati.

Caracterul unilateral al deciziei administrative se regaseste si în ipoteza în care actul administrativ este emis cu respectarea unor formalitati procedurale cerute de lege. Astfel, unele dintre aceste acte atribuie solicitantului o situatie juridica generala cu drepturi si obligatii care nu izvorasc din respectivul act administrativ, ci din lege.

Actele administrative produc efecte din momentul emiterii lor, iar refuzul beneficiarului actului de a-si exercita drepturile atribuite este irelevant pentru existenta actului, întrucât desfiintarea lui trebuie sa fie expresia vointei organului de stat. De asemenea nici renuntarea la beneficiul uni act administrativ nu poate influenta existenta actului, organul trebuind sa intervina prin desfiintarea actului în cauza, chiar daca aceasta operatiune este determinata de refuz sau renuntare din partea beneficiarului si este prevazuta ca o conditie a anularii sau revocarii.

Actul administrativ este unilateral si daca a fost emis de mai multe organe administrative.

Caracterul unilateral subzista si daca actul administrativ constituie el însusi o conditie prealabila încheierii unui act civil sau daca rezulta în urma încheierii unui asemenea act contractual, astfel organul administrativ fie ca nu este parte în raportul juridic respectiv, fie ca între el si partea contractanta se stabilesc ulterior raporturi de drept administrativ.

Efectele juridice ale actelor administrative sunt rezultatul vointei unilaterale a organului de stat si ca prezenta unor conditii prealabile, concomitente sau ulterioare adoptarii actului, asigura doar valabilitatea actului respectiv. În dreptul administrativ actele sunt, în principiu, revocabile.

- Caracterul legal

Caracterul legal al actelor de drept administrativ provine din obligativitatea emiterii lor pe baza si în conformitate cu legile în vigoare. Având în vedere ca sunt emise în mod unilateral de o autoritate si fiind emise cu respectarea legii aceste acte se bucura de prezumtia de legalitate care le confera caracterul obligatoriu si executoriu, desi poate fi înlaturata.

Aceasta prezumtie de legalitate ale actelor administrative le confera caracter autentic si caracter veridic. Veridicitatea este trasatura potrivit careia se întelege ca actul administrativ exprima adevarul. Caracterul autentic este trasatura conform careia se prezuma ca actul este emis de organul pe care înscrisul îl indica drept autor al sau.

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile Actului Administrativ.doc