Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: elene Rusu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Popoarele Europei, stabilind intre ele o uniune tot mai stransa, au hotarat sa impartaseasca un viitor pasnic intemeiat pe valori comune.

Constienta de patrimoniul sau spiritual si moral,Uniunea este intemeiata pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii; aceasta se intemeiaza pe principiile democratiei si statului de drept.Uniunea situaeza persoana in centrul actiunii sale, instituind cetatenia Uniunii si creand un spatiu de libertate, securiate si justitie.

Uniunea contribuie la pastrarea si la dezvoltarea acestor valori comune, respectand deversitatea culturilor si traditiilor popoarelor Europei, precum si identitatea nationala a statelor membre si organizarea autoritatilor lor publice la nivel national, regional si local;Uniunea cauta sa promoveze o dezvoltare echilibrata si durabila si asigura libera

Circulatie a persoanelor, serviciilor, marfurilor si capitalurilo, precum si libertatea de stabilire.

In acest scop, este necesara consolidarea protectiei drepturilor fundamentale, facandu-le mai vizibile prin Carta, in spiritul evolutiei societatii, a progresului social si a dezoltarilor stiintifice.

Prezenta Carta reafirma, cu respectarea competentelor si sarcinilor Uniunii, precum si a principiului subsidearitatii, drepturile care rezulta in principal din traditiile constitutionale si din obligatiile internationale comune statelor membre, din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din Cartele sociale adoptate de Uniune si de catre Consiliul Europei, precum si din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

I.MECANISMELE DE PROTECTIE

Cerinta eficientei unui sistem eficient comunitar de aprare a drepturilor fundamentale este, totodata, o chestiune a teoriei dreptului constitutional national, care leaga transferul-catre detinatori internationali de suveranitate-al drepturilor de suveranitate nationale de conditia unui nivel functional echivalent de aparare a drepturilor fundamentale.

Protctia drepturilor fundamentale in CE/UE s-a realizat in special prin Curtea de Justitie a CE/UE.In jurisprudenta ei -intre timp puternic consolidata- Curtea sprijina drepturile fundamentale ca pe o parte componenta a principiilor generale de drept.In aceasta privinta, ea se lasa condusa, in primul rand, de traditiile constitutionale comune ale statelor membre, considerate ca surse de gasire a solutiei legale, dar ea antreneaza-ca mijloace de orientare ajutatoare- si tratatele internationale referitoare la apararea drepturilor fundamentale, incheiate, de catre statele membre, in primul rand CEDO.

In ce ea ce priveste CEDO, tendinta jurisprudentei CJCE este de a considera prevederile acesteia ca pe un standard minim penru dreptul comunitar, ceea ce are scopul practic de reproducere autonoma a CEDO in ordinea de drept comunitara.

Curtaea de Justitie stabileste continutul fiecarui drept fundamental pe calea compararii evaluatoare a normelor de drpt, dar ea accentuaeza ca garantarea acestor drepturi trebuie sa fie in clusa in structura telurilor Uniunii.

Atentia principala a jurisprudentei initiale a CJCE a fost la sursele juridice si la introducerea drepturilor fundamentale in structura generale a dreptului comunitar.Ulterior, pe primul plan a trecut conotatia sociala a drepturilor fundamentale.Curtea de Justitie scoate in evidenta faptul ca drepturile fundamentale-recunoscute de catre ea –trebuie privite in legatura cu functia lor sociala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.doc