Carta ONU

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Carta ONU.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

In fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene au fost puse in discutie probleme privind protectia drepturilor fundamentale ale omului, in legatura cu care niciun dintre tratatele comuniare adoptate nu cuprindea prevederi exprese sau cu caracter general.

Respectarea drepturilor fundamentale ale omului este parte integranta a principiilor generale de drept protejate de Curtea de Justitie. Protectia acestor drepturi, cat timp sunt inspirate de traditii constitutionale commune statelor membre, trebuie sa fie asigurata in cadrul structurii si obiectivelor Comunitatii.

Cadrul juridic international care marcheaza inceputul “erei drepturilor” este constituit dintr-o serie de documente ce formeaza “Carta internationala a Drepturilor Omului”, elaborate, adoptate si aplicate in cadrul ONU si anume: Carta ONU, Declaratia Universala a Drepturilor Omului si cele doua Pacte ale ONU din 1966.

Carta Natiunilor Unite a fost semnata la San Francisco la 26 iunie 1945, la incheierea Conferintei Natiunilor Unite pentru Organizatia internationala si a intrat in vigoare la 24 octombrie 1945. Aceasta reprezinta prima consacrare de ordin general a protectiei drepturilor omului la nivel international, printr-un tratat international fundamental.

Asa cum sunt prezentate in Capitolul 1, alin. 1 al documentului, scopurile Natiunilor Unite sunt urmatoarele:

1. sa mentina pacea si securitatea internationala si, in acest scop: sa ia masuri colective eficace pentru prevenirea si inlaturarea amenintarilor impotriva pacii si pentru reprimarea oricaror acte de agresiune sau altor incalcari ale pacii si sa infaptuiasca, prin mijloace pasnice si in conformitate cu principiile justitiei si dreptului international, aplanarea ori rezolvarea diferendelor sau situatiilor cu caracter international care ar putea duce la o incalcare a pacii;

2. sa dezvolte relatii prietenesti intre natiuni, intemeiate pe respectarea principiului egalitatii in drepturi a popoarelor si dreptului lor de a dispune de ele insele si sa ia oricare alte masuri potrivite pentru consolidarea pacii mondiale;

3. sa realizeze cooperarea internationala in revolvarea problemelor internationale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar, in promovarea si icurajarea respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale pentru toti, fara deosebire de rasa, sex, limba sau religie;

4. sa fie un centru in care sa se armonizeze eforturile natiunilor catre atingerea acestor scopuri comune.

Protectia internationala a drepturilor omului face astfel parte din datoriile fundamentale ale organelor principale ale Natiunilor Unite: Adunarea Generala, Consiliul Economic si Social, Consiliul de tutela.

In urmarirea si indeplinirea scopurilor propuse, ONU si membri sai au tras o serie de principii in baza carora actioneaza, conform art.2 si anume:

1. Organizatia este intemeiata pe principiul egalitatii suverane a tuturor Membrilor ei;

2. Toti Membrii Organizatiei, spre a asigura tuturor drepturile si avantajele ce decurg din calitatea lor de Membru, trebuie sa-ti indeplineasca cu buna-credinta obligatiile asumate potrivit prezentei Carte;

3. Toti Membrii Organizatiei vor rezolva diferendele lor internationale prin mijloace pasnice, in asa fel incat pacea si securitatea internationala, precum si justitia sa nu fie puse in primejdie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Carta ONU.doc