Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3585
Mărime: 17.96KB (arhivat)
Publicat de: Emanuil Diaconescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: MIHAI BALTADOR
Masterat, nota 8

Extras din referat

In prezent, locul de munca in care imi desfasor activitatea este CASA LOCALA DE PENSII FAGARAS, in calitate de inspector de specialitate.

În România, dreptul constitutional la asigurari sociale se exercita prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, reglementat prin Legea nr. 19/2000. Acesta este un sistem unic, obligatoriu, cu contributii precizate, garantat de stat, administrat public.

Pentru fiecare român, reforma sistemului de pensii înseamna pe de o parte solidaritatea cu cei care sunt mai în vârsta si primesc deja pensii, dar si cu cei mai tineri, atunci când au nevoie de unele prestatii care se platesc prin sistemul public de pensii.

Asiguratii sistemului sunt atât salariatii si persoanele asimilate acestora, pentru care contributiile sunt achitate parte de catre un angajator, parte de catre un asigurat, cât si persoanele care desfasoara activitati independente (administratori, manageri, asociati unici, agricultori, notari publici, medici cu cabinete individuale etc.)

În ceea ce priveste sistemul de asigurari sociale pentru agricultori, în legislatia anterioara acesta era sustinut financiar din contributiile fostelor CAP, ale statului si alte taranilor cu gospodarie individuala. O data cu intrarea în vigoare a Legii nr. 19/2000, la 01.04.2001, sistemul pensiilor pentru agricultori a fost inclus în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

În baza prezentei legii 19/2000, în termen de 30 de zile de la data publicarii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, se înfiinteaza Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, denumita în continuare, prescurtat, CNPAS. În subordinea CNPAS se înfiinteaza case judetene de pensii în fiecare municipiu-resedinta de judet, precum si Casa de pensii a municipiului Bucuresti, denumite în continuare case teritoriale de pensii.

CNPAS este institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, care administreaza si gestioneaza sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Sediul CNPAS este în municipiul Bucuresti. Casa de pensii a municipiului Bucuresti si casele judetene de pensii sunt servicii publice, învestite cu personalitate juridica.

Conducerea CNPAS este formata din presedinte si consiliul de administratie, compus din 19 persoane, dintre care un presedinte si 18 membri. Presedintele CNPAS este numit de primul-ministru pe o perioada de 5 ani si îndeplineste si functia de presedinte al consiliului de administratie. Presedintele CNPAS este ordonator principal de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat si poate delega aceasta atributie în conditiile legii.

Membrii consiliului de administratie sunt reprezentanti ai Guvernului, patronatului si asiguratilor, dupa cum urmeaza:

Preview document

Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 1
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 2
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 3
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 4
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 5
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 6
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 7
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 8
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 9
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 10
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 11
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 12
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 13
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 14
Casa Locală de Pensii în cadrul sistemului constituțional - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Casa Locala de Pensii in Cadrul Sistemului Constitutional.doc

Te-ar putea interesa și

Sclăvie, tratament ființe umane, munca forțată

Potrivit articolului 1, paragraful 1 al convenţiei privind sclavia din Actului General al Conferinţei de la Bruxelles din 1889, “ Sclavia este...

Ai nevoie de altceva?