Casatoria

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Casatoria.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Termenul de casatorie este folosit de legislatia noastra in doua sensuri :

Actul juridic pe care il incheie persoanele care doresc sa se casatoreasca. Casatoria face parte din categoria actelor jurudice-conditie, intrucat partile pot decide numai ca sa li se aplice sau nu dispozitiile legale care stabilesc statutul legal al casatoriei, fara a avea posibilitatea sa le modifice.

Actul juridic al casatoriei nu poate fi considerat un contract, intrucat :

- viitorii soti urmaresc un scop comun, in timp ce, in cazul unui contract, scopurile urmarite de parti sunt diferite ;

- casatoria nu poate fi afectata de anumite modalitati, care sunt specifice contractului ;

- efectele casatoriei sunt cele prevazute de lege in mod expres, in timp ce efectele juridice ale contractului sunt stabilite de parti, in limitele prevazute de lege;

- spre deosebire de contract, casatoria nu poate inceta prin acordul de vointa al sotilor, ci numai in conditiile si cu procedura reglementate de lege;

- contractul poate fi modificat de catre parti, prin acordul lor, fapt ce nu este posibil in cazul casatoriei;

- nulitatea casatoriei prezinta unele particularitati fata de nulitatea contractelor si a celorlalte acte juridice;

Situatia juridica, in principiu permanenta, a celor casatoriti, determinata de reglementarea legala privind casatoria.Aceasta situatie devine aplicabila prin incheierea actului casatoriei si dureaza pe tot timpul axistentei raportului de casatorie.

In concluzie,casatoria reprezinta uniunea liber consimtita, incheiata potrivit dispozitiilor legale, imtre un barbat si o femeie, cu scopul de a intemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii. Termenul de uniune poate fi inteles atat ca act juridic, cat si ca raporturi juridice statornicite intre soti.

In doctrina s-au axprimat numeroase opinii cu privire la natura juridica a casatoriei care pot fi grupate in trei teorii:

- teoria contractuala, potrivit careia casatoria este considerata un contract, caracteristica Codului civil de la 1865 (care a reglementat relatiile de familie pana la aparitia Codului familiei)

- teoria institutionala, potrivit careia casatoria este considerata o institutie juridica, a fost lansata la inceputul secolului al 20-lea de juristul francez C. Lefebvre, considerandu-se ca partile nu pot stipula, in privinta uniunii lor, intocmai ca partile unui contract.

- teoria contractual-institutionala, potrivit careia casatoria este considerata atat un contract, cat si o institutie juridica. Casatoria e considerata un act juridic de dreptul familiei, nu un contract, avand in vedere faptul ca in prezent nu este permisa incheierea conventiei matrimoniale.

Caracterele juridice ale casatoriei :

- este o uniune dintre un barbat si o femeie – legiuitorul nu a prevazut expres aceasta conditie, dar ea reiese dintr-o alta prevedere a Codului familiei, conform careia scopul incheierii casatoriei este cel al intemeierii unei familii. Astfel, incheierea casatoriei intre persoane de acelasi sex nu este permisa. Transexualii si persoanele care si-au schimbat sexul printr-o operatie chirurgicala, urmata de o hotarare judecatoreasca in acest sens, se pot casatori dar cu persoane de sex fizic opus lor.

- este liber consimtita – in prezent, cadrele militare care doresc sa se casatoreasca co o persoana care este cetatean strain sau apatrid au nevoie de aprobarea prealabila din partea Ministerului Apararii Nationale.

- este monogama – Codul familiei si Codul penal interzic celui casatorit sa incheie o noua casatorie, pedepsind bigamia.

- este solemna- solemnitatea casatoriei decurge din obligativitatea incheierii sale la sediul serviciului de stare civila, intr-o zi dinainte fixata, in fata ofiterului de stare civila, in prezenta viitorilor soti si a celor doi martori, si cu posibilitatea publicului de a participa la ceremonie.

- este civila- incheierea casatoriei este de competenta exclusiva a ofiterului de stare civila, iar desfacerea casatoriei este de competenta instantei de judecata. Sotii au posibilitatea de a incheia casatoria religioasa numai dupa oficierea celei civile.

- se incheie pe viata- casatoria inceteaza prin moartea sau declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti si se poate desface numai in conditiile stabilite de lege si prin hotarare judecatoreasca.

- se intemeiaza pe egalitatea deplina in drepturi dintre barbat si femeie

- se incheie in scopul intemeierii unei familii- casatoria incheiata in alt scop decat acesta este sanctionata cu nulitatea absoluta. In unele cazuri, scopul casatoriei este limitat fie la intemeierea unei comunitati de viata ca in situatia persoanelor incapabile de a procrea si care cunosc aceasta realitate la incheierea casatoriei, fie pentru a legaliza in ultimul moment al vietii o uniune de fapt preexistenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Casatoria.doc