Categorii de Pensii

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Categorii de Pensii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Intelesul de baza al cuvântului pensie în toate limbile de origine latina înseamna provizie pentru mâncare si locuinta. Acelasi cuvânt este folosit pentru a desemna mentinerea unei persoane în cadrul unei institutii, sau plata pentru cazarea unei persoane la hotel sau în alt loc similar.

La romani, cuvântul desemna o alocatie periodica platita veteranilor de armata. In semn de recunostinta pentru serviciile aduse, ea era oferita si peste granitele Imperiului asigurând persoanei respective o locuinta si un venit. Totusi acolo unde locuintele nu erau disponibile, se putea ìncasa o alocatie regulata în numerar sau un echivalent valoric pentru tot restul vietii. Asadar, primele pensii au fost cele ale militarilor.

In literatura juridica , pensiile de asigurari sociale de stat au fost definite ca drepturi banesti acordate salariatilor la expirarea unei perioade determinate de activitate si la împlinirea vârstei prevazute de lege ori în cazul pierderii, totale sau în cea mai mare parte a capacitatii de munca, precum si urmasilor acestor persoane.

Cea mai recenta definitie a pensiei este formulata la art. 7 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

„(1) In sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de înlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batrânetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, denumite în continuare riscuri asigurate.

(2) Prestatiile de asigurari sociale se acorda sub forma de: pensii, indemnizatii, ajutoare, alte tipuri de prestatii prevazute de lege, corelative cu obligatiile privind plata contibutiei de asigurari sociale”.

Asa cum reiese din definitiile de mai sus, dar si din formularea expresa a legii, rezulta urmatoarele categorii de pensii reglementate în sistemul asigurarilor sociale de stat:

- pensia pentru limita de vârsta;

- pensia anticipata;

- pensia anticipata partială;

- pensia de invaliditate;

- pensia de urmas.

Fisiere in arhiva (1):

  • Categorii de Pensii.doc