Cauzele care Inlatura Raspunderea Contraventionala

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Cauzele care Inlatura Raspunderea Contraventionala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Contraventia – Definitie si trasaturi

Contraventia este considerata de multi specialisti ca fiind o institutie a dreptului administrativ cu trasaturi specifice, unii dintre ei chiar gandindu-se la instituirea unui sistem juridic contraventional si la crearea unei noi ramuri de drept, Dreptul contraventional.

Potrivit legii anterioare in vigoare, si actuala reglementare, Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor care a fost modificata si completata prin Legea nr. 180/2002, ne prezinta chiar din primul articol definitia contraventiei: “Legea contraventionala apara valorile sociale care nu sunt ocrotite prin legea penala. Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata ca atare prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti”.

In doctrina recenta, M. Preda a identificat patru conditii care ar trebui indeplinite pentru a ne afla in prezenta unei contraventii: existenta unei fapte, fapta sa fie savarsita cu vinovatie, fapta sa fie prevazuta si sanctionata prin norma juridica si norma juridica sa fie adoptata de o autoritate publica .

Insa un alt autor, Dana Apostol Tofan, precizeaza ca din definitia actuala a contraventiei rezulta doua trasaturi ale contraventiei :

- contraventia este o fapta savarsita cu vinovatie, avand astfel un caracter ilicit ( ataca unele valori sociale ocrotite de lege, altele decat cele ocrotite de legea penala );

- se refera la actele normative prin care pot fi stabilite si sanctionate contraventii si la autoritatile publice competente sa le emita. Potrivit art.2 alin.(1) din ordonanta, contraventiile pot fi stabilite si sanctionate prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului in toate domeniile de activitate.

2. Principalele cauze care inlatura raspunderea contraventionala

Aceste cauze se datoreaza unor situatii obiective care tin fie de aspectele materiale ale faptei ilicite, fie de cele subiective . Potrivit art. 11 din Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, caracterul contraventional al faptei este inlaturat in urmatoarele cazuri:

- cazul legitimei aparari;

- starii de necesitate;

- constrangerii fizice sau morale;

- cazului fortuit;

- iresponsabilitatii;

- betiei involuntare complete;

- erorii de fapt;

- infirmitatii

Faptele realizate in oricare dintre conditiile precizate nu vor constitui contraventii pentru ca le lipseste un element esential – vinovatia . In conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. (2) din aceasta ordonanta, la aceste cauze se adauga si minoritatea, intrucat minorii sub 14 ani nu au capacitatea de a intelege si aprecia gravitatea faptelor pe care le-au facut, aceasta capacitate fiind dobandita ulterior. Chiar si pentru faptele contraventionale comise dupa implinirea acestei varste, legea prevede sanctionarea lor mai usoara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele care Inlatura Raspunderea Contraventionala.doc