Cauzele de Inlaturare

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cauzele de Inlaturare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mircea Badila

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

penala alaturi de institutia infractiunii si a sanctiunilor este o institutie fundamentala a dreptului penal.

Raspunderea penala este o forma a raspunderii juridice si reprezinta consecinta nesocotirii dispozitiei normei juridice penale.

Raspunderea penala este însasi raportul juridic de conflict de constrângere raport juridic complex cu drepturi si obligatii specifice pentru subiectii participanti.

Înlaturarea caracterului penal al faptei prin lipsa pericolului social

S-a întâmplat de nenumarate ori în practica judiciara când o anumita fapta sa întruneasca elementele constitutive ale infractiunii, deci sa se savârseasca o infractiune, însa datorita atingerii minime a unei valori sociale, angajarea raspunderii penale sa constituie o sanctiune excesiva. Aprecierea gradului de pericol social este de atributul judecatorului, caruia legiuitorul i-a dat posibilitatea sa opteze pentru angajarea raspunderii penale sau dimpotriva sa opteze pentru sanctionarea mai blânda a unei fapte prevazute de legea penala care nu prezinta pericolul social al unei infractiuni.

Cauzele care înlatura raspunderea penala

Executarea pedepselor

Sunt anumite stari, situatii sau împrejurari care survin ulterior savârsirii infractiunii, reglementate de lege în prezenta carora se stinge raportul juridic de conflict si se stinge dreptul statului de a aplica o sanctiune infractorului precum si obligatia acestuia de a executa acea sanctiune. În literatura juridica s-a stabilit ca aceste cauze se împart în cauze generale si cauze speciale.

Cauzele generale se gasesc reglementate în partea generala a Codului penal si acestea sunt: amnistia, prescriptia raspunderii penale, lipsa plângerii prealabile si împacarea partilor.

Amnistia

Este un act de clementa (al statului), al Parlamentului care potrivit art. 119 Cod penal înlatura raspunderea penala pentru fapta savârsita, adica faptele amnistiate nu mai pot fi cercetate iar împotriva autorilor acestor fapte nu mai pot fi întreprinse nici un fel de masuri de urmarire.

Prescriptia raspunderii penale

Este de notorietate faptul ca daca aplicarea sanctiunii se face cu promptitudine imediat dupa savârsirea faptei scopul legii este mai eficient realizat. Desigur sunt infractiuni a caror descoperire necesita timp îndelungat si odata constate dureaza descoperirea si sanctionarea faptuitorului si aceste situatii create determina o stare de incertitudine care face ineficienta prevenirea si combaterea infractionalitatii. Legiuitorul a adoptat o solutie legala care sa puna capat situatiei incerte create si aceasta solutie este oferita de institutia prescriptiei raspunderii penala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cauzele de Inlaturare.doc