Cercetarea Urmelor Lasate de Obiecte

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cercetarea Urmelor Lasate de Obiecte.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Augustin Lazar

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Capitolul 1. Cercetera obiectelor de imbracaminte sau resturi ale acestora 4
SECT. l.1.Valoarea de identificare 4
SECT. l.2. Fixarea si ridicarea obiectelor 5
Capitolul 2. Cercetarea alimentelor si a resturilor alimentare 5
SECT. 2.1. Valoarea de identificare 5
SECT. 2.2. Fixarea si ridicarea alimentelorsau a resturilor acestora 6
Capitolul 3. Resturile de fumat si iluminat 7
SECT.3.1. Valoarea de identificare 7
SECT.3.2. Fixarea si ridicarea produselor, obiectelor sau resturilor acestora 8
Capitolul 4. Cercetarea urmelor lasate de franghii, sfori, noduri sau legaturi si resturi ale acestora 9
SECT.4.1. Valoarea de identificare 9
SECT.4.2. Fixarea si ridicarea obiectelor si a urmelor acestora 9
Capitolul 5. Urmele de praf 11
SECT.5.1. Valoarea de identificare 11
SECT.5.2. Cautarea si ridicarea prafului 12
Capitolul 6. Microurmele 13
SECT.6.1. Valoarea de identificare 13
SECT.6.2. Cautarea si ridicarea microurmelor 13

Extras din document

Criterii terminologice. Cercetarea criminalistica a urmelor impune si o clasificare a acestora dupa diverse criterii: modul de formare a urmelor, plasticitatea obiectului primitor, natura obiectului creator etc. In ceea ce priveste obiectul creator, o clasificare care sa cuprinda toate obiectele materiale este cu neputinta. De aceea, se examineaza urmele create de cele mai cunoscute obiecte utile identificarii in criminalistica: urmele instrumentelor de spargere, urmele mijloacelor de transport etc. Exista insa s.i obiecte care nu sunt nici purtatoare de urme si nici nu lasa urme la locul faptei, ci, chiar, aceste obiecte sunt asimilate cu urmele si sunt folosite pt identificarea persoanelor care le-au avut asupra lor in momentul savarsirii faptei: manusi, palarii, fulare etc. Alteori, raman la locul faptei numai resturi de obiecte, parti ale intregului, care sunt utile identificarii. Tot obiectele sunt si armele si instrumentele de scris sau hartia pe care s-a scris, toate fiind purtatoare de urme utile cercetarii si identificarii criminalistice, insa nu pot fi studiate in cuprinsul acestui capitol, ci in capitole separate, pt ca au trasaturi proprii, caracteristice, cu totul deosebite de ale celorlalte obiecte. Tot astfel, pt declansarea focului se folosesc diferite obiecte, precum: fitile, dipozitive cu cronometru, insa nu exista o categoric aparte a acestor obiecte sau a urmelor formate de ele, ci toate se studiaza la capitolul privind urmele de incendii si explozii. De aceea, in prezentul capitol includem numai urmele obiectelor ca nu au fost cercetate in alte capitole separate: obiecte de imbracaminte si resturile lor, alimente si resturi alimentare, produse s.i accesorii pt fumat sau resturi ale acestora (pachete de tigari, tigari intregi sau capete, cutii de chibrituri etc.).

Capitolul 1

Cercetarea obiectelor de imbracaminte sau resturi ale acestora

SECTIUNEA l.1.Valoarea de identificare.

Obiectele de imbracaminte sau resturile acestora pot fi gasite la locul faptei, in cele mai diferite imprejurari: savarsirea infractiunilor de violenta, sustragerii de bunuri etc. Cercetarea lor ajuta la identificarea persoanelor care le-au purtat, in sensul restrangerii cercului de persoane banuite. Chiar daca nu poarta urme de sange sau substante organice, pot furniza date cu privire la stabilirea sexului persoanei careia ii apartin, varsta aproximativa a acesteia, mediul in care traieste etc. In aceasta categoric sunt cuprinse: haine, manusi, fulare, batiste, incaltaminte etc. Din practica organelor judiciare din judetul lasi mentionam cazul unui tanar care a savarsit o tentativa de omor la etajul I al unui camin de fete, apoi a sarit pe geam pt a nu fi prins de colegele venite in ajutor. La locul aterizarii iaa ramas un pantof, care a constituit proba indubitabila pt identificarea autorului, prins dupa cateva zile de la savarsirea faptei. Resturile obiectelor de imbracaminte, chiar simple fragmente sau fibre textile au o valoare de identificare necontestata. Asa s-a intamplat in cazul unui cadavru neidentificat, gasit acoperit cu frunze intr-o padure de la marginea oras.ului lasi, frunze in care s-a gasit un fragment de catifea albastra, cu dimensiunile de 6/3 cm. In cursul cercetarii celor trei persoane suspectate de savarsirea faptei, s-a constatat ca unui dintre ei avea un cojoc caprus.it cu catifea si ca, din regiunea pieptului lipsea chiar fragmentul gasit la fata locului. Obiectele de imbracaminte sau resturile acestora pot prezenta si urme utile identificarii, precum: fire de par, pete organice, urme olfactive, praf, noroi sau microurme.

SECTIUNEA l.2.Fixarea si ridicarea obiectelor.

Obiectele sau resturile acestora sunt us,or de descoperit, atunci cand prezinta dimensiuni s.i forme caracteristice. Pentru a putea fi examinate ulterior, vor fi mai intai descrise in procesul-verbal de cercetare la fata locului, apoi fotografiate. In procesul-verbal de cercetare la fata locului vor fi consemnate cat mai multe detalii, inclusiv unele imprejurari controversate (negative), stiindu-se ca faptuitorii pot abandona la locul faptei si alte obiecte de imbracaminte ce nu le apartin, pt a deruta cercetarile. Fotografierea se executa astfel, incat sa poata cuprinde cadrul general in care se afia obiectele, apoi cate o imagine pt fiecare obiect si, dupa aceea, imagini ale detaliilor. Obiectele descrise in procesul verbal si fotografiate se ridica prin procedee ce difera dupa forma si dimensiunile lor. Obiectele mari se ridica cu mainile inmanusate, iar cele mici, cu penseta, luindu-se masuri de precautie pentru a nu se distruge detaliile urmelor aflate pe acestea. Ambalajele in care sunt depuse trebuie sa asigure protejarea urmelor pe timpul transp

Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea Urmelor Lasate de Obiecte.doc