Cetățenia UE

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8512
Mărime: 55.28KB (arhivat)
Publicat de: Alexe Văduva
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Niculescu Liliana
Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice
Universitatea Dunarea de Jos, Galati

Cuprins

  1. CETĂȚENIA UNIUNII EUROPENE 2
  2. 1.Contextul cultural și istoric al cetățeniei 2
  3. 2. Evoluția istorică a cetățeniei 3
  4. 3. Noțiunea de cetățenie națională și europeană 5
  5. 4. Clasificarea juridică și politică a cetățeniei europene 7
  6. 5. Cetățenia și societatea civilă. 9
  7. 6. Alte tipuri de cetățenii. 10
  8. 7.Cetatenia euopeana este o realitate? 12

Extras din referat

”Cetățenia este statutul acordat tuturor celor care sunt membrii efectivi ai comunității.Cei care beneficiază de acest statut sunt egali în ceea ce privește respectarea drepturilor și obligațiilor consecutive.Cetățenia presupune un sens direct al apartenenței la comunitate bazat pe loialitate față de civilizația pe care o împărtășesc în comun.Este loialitatea unor persoane libere dotate cu drepturi și protejate de o legislație comună.” Marshall(1973)

1.Contextul cultural și istoric al cetățeniei

Termenul ca atare vine din gândirea greaca, fiind preluat de limbile europene moderne (în special franceza și engleza) prin intermediul limbii latine.A apărut mai întâi în cetățile-stat din Grecia antică și a fost transferat la Roma o dată cu alte produse ale culturii antice grecești.

Aici a cunoscut o nouă dezvoltare, legată îndeosebi de asocierea cu virtutea civică (idealul moral al Romei republicane) și de problemele de implementare a cetățeniei romane.Uitat mult timp, termenul de cetățenie a reapărut în timpul Revoluției Franceze (1789), când a fost coroborat pentru prima dată cu drepturile omului.Secolul XIX a consacrat relația dintre cetățenie și statul-națiune pentru ca, din nou, să urmeze o fază de declin, în perioada interbelică. Sensul multidimensional de astăzi (cetățenia politică, civilă și socială) îl datorăm sociologului englez Marshall (1950) care, practic, a reușit să capteze interesul lumii academice pentru acest termen paradigmatic.De atunci, cetățenia domină dezbaterea contemporană din științele politice și sociale.

Constatăm că termenul de „cetățenie“ este specific limbii latine și limbii engleze, care încorporează rădăcina comună „civitas“ („civis“ = cetate). Aceasta, la rândul său, este o traducere a cuvântului „polis“, denumirea greacă pentru cetatea-stat. În limbile scandinave, rădăcina comună este tot echivalentul pentru „cetate“ (burg) iar în limba germană apar trei referințe diferite: una care denumește naționalitatea („Staatsangehörigkeit“), alta care desemnează statutul de deținător de drepturi („Staatsbürgerschaft“) și alta care subînțelege participarea politică („Staatsbürgerstatus“). În limbile slave, care au preluat mai târziu acest termen, echivalentul pentru cetățenie trimite la „obscia“, care înseamnă de fapt comunitate (prima forma de organizare politică, înaintea statului unitar).Cele mai mari diferențe se constată însă în cadrul culturilor non-occidentale. În limbile popoarelor din Asia Centrală, de exemplu, cetățenia este tradusă frecvent prin patriotism iar în limba araba ea evocă apartenența la un anumit teritoriu („wand“ = patrie, teritoriu).În sfârșit, în limba chineză se pune accentul pe obligații și îndatoriri publice, conform doctrinei confucianiste a dependenței părții față de ansamblu și a loialității individului față de stat.

Cetățenia adaugă fiecărui cetățean al unui stat membru o nouă identitate și conferă anumite drepturi specifice, pe lângă drepturile fundamentale ale omului.În general cetățenia presupune apartenența la o comunitate,ceea ce presupune drepturi și obligații.Primul drept este acela de a avea posibilitatea stabilirii legii, iar îndatorirea este aceea de a respecta legea, exercitându-și libertatea, organizându-și relațiile cu ceilalți în cadrul definit de lege.

Trebuie menționat că naționalitatea și cetățenia sunt două concepte juridice diferite,chiar dacă în general dependente.P.Legarde și H.Battefil defineau naționalitatea ca “apartenența unei persoane la populația constitutivă a statului”, în timp ce cetățenia apare ca statut al cetățeanului, conferindu-i o serie de drepturi și obligații față de stat, în vederea participării la suveranitatea acelui stat.Cele doua concepte sunt dependente întrucât naționalitatea este calea principală de acces a cetățeniei.

Cetățenia reprezintă una dintre identitățile individuale și presupune dezvoltarea anumitor competențe sau a unei culturi civice care face posibilă exercitarea efectivă a statutului de cetățean.

Făcând mici pași spre realitatea actuală nu putem evita noțiunea de cetățenie europeană.Acesta este un concept relativ nou, o noțiune specială datorită caracterului său supranațional, concept ce reunește elementele locale, naționale și supranaționale, simbolizând la modul ideal comuniunea de scopuri și de mijloace care există între popoarele statelor membre ale Uniunii Europene și provine din ideea fondatoare a construcției europene:asigurarea păcii în Europa si atașamentul față de valorile comunitare.Cetățenia europeană are ca scop fundamental consolidarea imaginii și identității Uniunii Europene, precum și implicarea mai profundă a cetățeanului în procesul de integrare europeană.

2. Evoluția istorică a cetățeniei

În Atena, statutul de „cetățean“ era acordat doar indivizilor liberi (aproximativ 25.000).Un număr asemănător era reprezentat de sclavii și femeile, care aparțineau comunității domestice sau „domos“, fără să beneficieze de statutul de cetățean.

Statutul de cetățean presupunea:

a) apartenența la „polis“ (republica ateniană);

b) participarea - dreptul de a lua parte la Adunarea Populară („Ecclesia“);

c) identitatea - este ceea ce Aristotel numește „methexis“, respectiv mândria de a fi grec.

În Roma Antică statutul de cetățean roman („civitas“) conferea dreptul de mobilitate și drepturi civice (de ex.participarea publică) acordate inclusiv populației din teritoriile ocupate (de ex. Saul din Tarsus devenit Apostolul Pavel). Pentru a-i diferenția, romanii au introdus două categorii de cetățeni: cei care proveneau din metropolă și noii cetățeni, fără drept de vot („civitas sine suffragio“).Romanii au păstrat cele trei caracteristici inițiale (apartenența, participarea, identitatea), cărora le-au adăugat o codificare elaborată (dreptul roman) și virtutea civică („virtus“), un ideal moral care promova patriotismul și devoțiunea față de interesul general.Cicero, Cato și Titus Livius au exacerbat acest sentiment al loialității și altruismului, preluat ulterior ca o valoare centrală a Renașterii italiene și a Romantismului german.

În timpul Iluminismului, după o uitare de aproape o mie de ani, cetățenia revine în atenția gândirii politice.Omul politic, Machiavelli relansează republica ca alternativă la guvernarea autocratică.Montesquieu reia teza participării populare.Rousseau se inspiră din modelul cetățeniei la scară redusă din cetățile antice, propunând micro-comunități politice de tip contractual.

Revoluția franceză a asociat cetățenia cu drepturile omului („Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului“, 1789). Liberalismul, reprezentat de John Stuart Mill, a accentuat această dimensiune: cetățenia înseamnă în primul rând drepturi și libertăți acordate individului (diferit de abordarea colectivistă din republica ateniană, unde prevală interesul comun).

Naționalismul, specific secolelor XVIII și XIX, a asociat cetățenia de o construcție politică și cultural nouă, natiuneă.Statele teritoriale devin state naționale („natio“ = comunitate omogenă având o identitate culturală unica și care adoptă un sistem comun de organizare politică).Drepturile civile și politice se acordau în funcție de apartenența la națiunea dominantă.Se folosesc două criterii de acordare a cetățeniei: „jus sanguinis“ (dreptul descendenților) și „jus soli“ (dreptul celor născuți pe teritoriul național). Această schemă este perturbată de migrațiile umane, îndeosebi în cadrul marilor imperii coloniale, dar și după dispariția acestora, în anii 1960.

Comunismul a promovat interesul general, altruismul și colectivismul, în dauna drepturilor omului. Cetățenia sovietică, de exemplu, a fost o formă supranaționala de civitate, justificată ideologic. Spațiul public de referință era partidul-stat ceea ce anula, practic, societatea civilă și pluralismul politic.

Bibliografie

1. Mihaela Vrabie:”Cetățenie și drepturi europene”, București, Tritonic, 2007,p.46

2. Marie José Garot:”La citoyenneté de l’Union Européenne”, Paris, L’Harmatton,1999,p.203

3. Cezar Bîrzea:”Cetățenia europeană”, București ,Politeia-SNSPA,2005,p.28

4. Robert Schuman:”La delaration du 9 mai 1950”, http://www.robert-schuman.org

5. Ovidiu Tinca:”Drept comunitar material”, București, Luminalex,2003,p.68

6. Rapoartele Adonnino din 1985, http://www.europa.eu.int

7. Valentin Constantin:” Documente de bază ale comunității și Uniunii Europene”, ediția a II-a, Iași, Polirom,2002,p.24

8. Theodor Tudoriu:”Tratatul de la Amsterdam”, București ,Lucretius, 1999, p.63-64

9. Angela Banciu:”Integrare europeană”, București, Politehnica Press, 2006 ,p.220

10. Dominiquue Schnapper, Christian Baschelier:”Ce este cetățenia?”, Iași, Polirom, 2001, p.163

11. Guillaume Courty,Guillaume Devin:”Construcția europeană”, București, C.N.I. Coresi S.A., 2003, p.132

12. Paul Magnette:”Europa politică-cetățenie, constituție, democrație”, Iași, Institutul European, 2003, p.12

13. Nanette A.Newahl:”Reforming the European Union from Maastricht to Amsterdam”, Pearson Education, 2000, p.85

14. Ion Galea, Mihaela Augustina Dumitrașcu, Cristina Morariu:”Tratatul instituind o Constituție pentru Europa”, București, All Beck.2005, p.15

15. „Tratatul de la Lisabona”, Ediția I-a, București, Best Publishing Romania, 2008, p.11

16. Marin Voicu:”Introducere în dreptul european”, Editura Universul Juridic, București, 2007, p. 110

17. Augustin Fuerea:”Drept comunitar al afacerilor”, Ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Universul Juridic, București, 2006, p. 44

18. Mariana Rudăreanu:”Drept comunitar, Note de curs”, Editura Fundației România de Mâine, București, 2007, p. 65

19. Herzog Philippe (2000):” L’Europe après l’Europe”, Paris, Editura L’Harmattan

20. Cristina Pensovecchio,”La cittadinanza europea. I diritti dei cittadinni dell’Unione europea”, Palermo, 1994, p. 5.

21. Ioan Muraru, Simona Tănăsescu, “Drept constituțional și instituții politice”, ediția a IX-a, revăzută și adăugită, Editura Lumina Lex, București, 2001, p.136.

Preview document

Cetățenia UE - Pagina 1
Cetățenia UE - Pagina 2
Cetățenia UE - Pagina 3
Cetățenia UE - Pagina 4
Cetățenia UE - Pagina 5
Cetățenia UE - Pagina 6
Cetățenia UE - Pagina 7
Cetățenia UE - Pagina 8
Cetățenia UE - Pagina 9
Cetățenia UE - Pagina 10
Cetățenia UE - Pagina 11
Cetățenia UE - Pagina 12
Cetățenia UE - Pagina 13
Cetățenia UE - Pagina 14
Cetățenia UE - Pagina 15
Cetățenia UE - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Cetatenia UE.docx

Alții au mai descărcat și

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie unul dintre pilierii esenţiali ai societăţilor democratice. Democraţia nu...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Situatia drepturilor omului in Romania a inregistrat in ultimii ani o evolutie demna de remarcat atat in ceea ce priveste elaborarea...

Protecția refugiaților și a apatrizilor în convențiile ONU

INTRODUCERE Refugiații sunt străini, dar reprezintă o categorie aparte a acestora, astfel că statutul lor și regimul juridic sunt reglementate de...

Extrădarea

1. SCURT ISTORIC Extradarea, ca act bilateral intervenit intre 2 state, consta in remiterea unui infractor sau condamnat de catre statul...

Cetățenia Uniunii Europene - Drepturile și obligațiile cetățenilor

Actualitatea temei: Dezvoltarea proceselor integrationiste este una dintre caracteristicile de baza ale economiei mondiale contemporane. Integrarea...

Cetățenia

Sub aspect subiectiv, cetățenia desemnează un statut: un complex de drepturi și de obligații ce revin unei persoane, unite printr-o conexiune...

Pedeapsa capitală

INTRODUCERE Viata este bunul cel mai de pret al omului, insusi omul. Pe oricare treapta a dezvoltarii sale, omul si-a aparat viata,individual sau...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Te-ar putea interesa și

Formele de Protecție a Cetățenilor prin Asigurările Sociale de Stat

CAPITOLUL 1 ASIGURARILE SOCIALE - APARITIE SI EVOLUTIE 1.1. Conceptul de asigurari sociale O trasatura caracteristica si straveche a omului este...

Cetățenia

Cap. 2 NOTIUNEA DE CETATENIE Organizarea concreta a statului nu se poate realiza decât în raport cu populatia si cu teritoriul. Populatia îsi...

Cetățenia Europeana

INTRODUCERE Esenţa libertaţii de circulaţie a persoanelor constă în eliminarea discriminărilor între cetăţenii statului membru pe teritoriul...

Considerații privind cetățenia din perspectiva integrării României în Uniune Europeană

Introducere În doar câteva decenii, cuvântul ,,cetatenie a ajuns sa fie printre cele mai frecvent utilizate în discutiile comunitatilor din...

Cetățenia română

I. NOTIUNEA DE CETATENIE Cetatenia intereseaza nu numai dreptul constitutional, ci si legile conferind cetatenilor toate drepurile (incluzand pe...

Cetățenia europeană

Introducere Ce inseamna sa fii cetatean al Europei? Care sunt drepturile si responsabilitatile care definesc cetatenia europeana? Este oare...

Dobândirea cetățeniei române

Pentru a putea fi exercitata, puterea de stat necesita doua elemente indispensabile: o polpulatie, care sa ii fixeze limitele personale si un...

Instituția cetățeniei în sistemul constituțional românesc

INTRODUCERE Întrucât unul din elementele constitutive ale statului este populaţia, apare justificată analiza raporturilor existente între aceasta...

Ai nevoie de altceva?