Chemarea în Garanție

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4426
Mărime: 24.82KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Universitatea Agora Facultatea de Drept

Cuprins

  1. 1. Notiune.3
  2. 2. Particularitati.3
  3. 3. Termen de depunere.4
  4. 4. Admisibilitatea in diferite materii.5
  5. 5. Procedura de judecata a cererii de chemare in garantie.6
  6. 6. Solutii.8
  7. Bibliografie.10

Extras din referat

1. Notiune

Aceasta forma de interventie este reglementata de art. 60-63 C proc civ Potrivit art. 60 Cproc civ, partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa se indrepte, in caziil cand ar cadea in pretentiuni cu o cerere in garantie sau in despagubire.

A cadea in pretentii inseamna a pierde procesul. Nu cade in pretentii numai partea care a formulat o cerere pe care instanta a respins-o. In egala masura, cade in pretentii si partea care nu a formulat o cerere in cadrul procesului, dar a fost obligata ca efect al admiterii cererii unei alte parti.

Fata de aceste precizari, textul mentionat poate fi interpretat in sensul ca partea care ar putea sa piarda procesul poate sa formuleze o cerere de chemare in garantie a celui care ii datoreaza garantie sau despagubiri.

Astfel, cumparatorul chemat in judecata de un tert care revendica bunul il poate chema in garantie pe vanzator cerandu-i sa-1 apere contra evictiunii prin respingerea cererii introduse de reclamant, iar daca actiunea se va admite, sa-1 despagubeasca; comitentul chemat in judecata pentru fapta prepusului il cheama in garantie pe prepus pentru a fi obligat sa-i plateasca comitentului suma achitata de acesta reclamantului, fidejusorul actionat in judecata pentru a plati datoria debitorului principal il cheama in garantie pe acesta din urma pentru a fi obligat sa-i restituie suma achitata creditorului; conducatorul autoritatii administratiei publice obligata sa elibereze documentul oficial prin care se permite solicitantului sa desfasoare o anumita activitate, sa presteze un serviciu sau sa exercite o profesie, poate sa cheme in garantie persoanele vinovate de neexecutarea hotararii judecatoresti, atunci cand s-a solicitat obligarea acestuia la plata unei amenzi judiciare reprezentand 20% din salariul minim net pe economic pentru fiecare zi de intarziere, precum si plata unor despagubiri pentru daunele cauzate prin intarziere (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2003).

2. Particularitati

Astfel, chemarea in garantie, ca forma a interventiei fortate, este reglementata in art. 60-63 C procciv. Potrivit art.60 alin.l C. proc. civ., partea poate sa cheme in garantie o alta persoana impotriva careia ar putea sa se indrepte, in cazul cand ar cadea in pretentii cu o cerere in garantie sau in despagubire. Se observa ca redactarea acestui text nu este foarte clara si ca el trebuie citit si interpretat astfel : ,,partea care ar putea sa piarda procesul, poate sa formuleze o cerere de chemare in garantie a celui care ii datoreaza garantie sau despagubiri.

Forma aceasta de atragere a tertilor la procesul deja inceput este admisibila nu numai in cazul drepturilor garantate legal sau conventional, ci si ori de cate ori partea care ar cadea in pretenfii ar putea sa se indrepte impotriva altei persoane cu o cerere in despagubire (de exemplu, in cazul raspunderii comitentului pentru fapta prepusului).

Acceasta forma de interventie fortata poate fi folosita atat de parat cat si de reclamant. Potrivit art. 61 C proc civ., cererea facuta de parat se va depune odata cu intampinarea; cand intampinarea nu este obligatorie, cererea se va depune cel mai tarziu la prima zi de infatisare, in prima instanta. Deci, ca si la chemarea in judecata a altor persoane, regula este depunerea cererii odata cu intampinarea si numai in mod exceptional, atunci cand intampinarea nu este obligatorie, poate fi depusa pana la prima zi de infatisare in prima instanta. Daca reclamantul isi modifica sau intregeste actiunea, in conditiile art. 132 C proc civ, paratul poate sa formuleze cererea de chemare in garantie pana la termenul de judecata urmator.

Din aceste dispozitii rezulta ca garantia poate sa reiasa din lege (in materie de vanzare, schimb, mandat, partaj succesoral, cesiune de creanta etc.) sau dintr-un contract .

De exemplu, cumparatorul unui bun imobil chemat in judecata de o persoana care revendica acel bun, poate chema in garantie pe vanzator solicitandu-i sa-1 apere de evictiune prin respingerea cererii reclamantului, iar daca totusi cererea acestuia se admite sa-1 despagubeasca. Insa, din dispozitiile art.60 Cproc civ rezulta ca cererea de chemare in garantie este admisibila numai in cazul drepturilor garantate legal sau conventional dar si ori de cate ori ai dreptul sa ceri altuia sa te despagubeasca pentru dreptul pe care 1-ai pierdut in proces, respectiv pentru obligatiunea la care te-a indatorat hotararea judecatoreasca. Astfel, comitentul chemat in judecata pentru a raspunde de fapta culpabila a prepusului sau, poate chema in garantie pe repus, pentru ca acesta sa fie obligat eventual, prin aceeasi hotarare sa plateasca. la randul lui, comitentului suma pe care acesta din urma va trebui sa o plateasca reclamantului.

3. Termen de depunere

Cererea de chemare in garantie, desi in cele mai multe cazuri este formulata de catre parat, din dispozitiile art.60 si ale art.61 Cproc civ rezulta ca ea poate fi introdusa si de catre reclamant Cererea de chemare in garantie facuta de reclamant se poate depune pana la inchiderea dezbaterilor in prima instanta. Stabilirea unor momente diferite pentru depunerea cererii de catre reclamant sau parat se justifica prin aceea ca paratul inca de la comunicarea cererii de chemare in judecata, stie daca se impune sau nu sa cheme in garantie un tert, in schimb pentru reclamant aceasta necesitate poate sa apara pe parcursul dezbaterilor.

Nerespectarea acestor termene este sanctionata, potrivit art. 135 C. proc civ., cu judecarea separata a cererii de interventie, daca partile nu consimt sa se judece impreuna, iar nu cu respingerea cererii ca tardiva.

De vreme ce este o adevarata actiune, in lipsa unui text care sa ingaduie aceasta, chemarea in garantie nu se poate face pentru prima oara in apel intrucat partile ar fi private de un grad de jurisdictie. Cu atat mai mult, cererea nu poate fi facuta direct in caile extraordinare de atac (recurs, contestatie in anulare, revizuire).

In schimb, cererea de chemare in garantie poate fi depusa si cu ocazia rejudecarii fondului dupa casare, atunci cand casarea cu trimitere a fost dispusa pentru necompetenta primei instante si a instantei de apel ori a fost casata o hotarare nesusceptibila de apel. In ambele cazuri se reia judecata in prima instanta, astfel incat se respecta principiul dublului grad de jurisdictie si in privinta cererii de interventie.

In literatura juridica se subliniaza ca cererea de chemare in garantie poate fi formulata impotriva garantului, precum si a succesorilor universali sau cu titlu universal ai acestuia, insa nu si impotriva dobanditorului cu titlu particular. De asemenea, se "subliniaza ca o astfel de cerere poate fi formulata de catre garantat, dar si de succesorii universali ori cu titlu universal ai acestuia, precum si de catre dobanditorul cu titlu particular, indiferent ca acesta din urma a dobandit dreptul respectiv cu titlu oneros sau cu titlu gratuit de la cel caruia i se datora garantia de catre o alta persoana.

Cererea de chemare in garantie poate fi formulata si de catre intervenientul voluntar principal, precum si de tertul chemat in judecata in temeiul art.57 C. proc. civ. De asemenea, potrivit art.60 C. proc. civ, tertul chemat in garantie poate, la randul sau, sa cheme in garanfie o alta persoana.

Preview document

Chemarea în Garanție - Pagina 1
Chemarea în Garanție - Pagina 2
Chemarea în Garanție - Pagina 3
Chemarea în Garanție - Pagina 4
Chemarea în Garanție - Pagina 5
Chemarea în Garanție - Pagina 6
Chemarea în Garanție - Pagina 7
Chemarea în Garanție - Pagina 8
Chemarea în Garanție - Pagina 9
Chemarea în Garanție - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Chemarea in Garantie.doc

Alții au mai descărcat și

Apariția și Evoluția Sistemelor de Publicitate Imobiliară în România

1. Scurt istoric al sistemelor de publicitate imobiliară Originea cuvântului cadastru nu este stabilită cu certitudine, existând mai multe ipoteze...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Conflictul Mobil de Legi

1.Noțiunea Există conflict mobil de legi când un raport juridic este supus succesiv, datorită schimbării punctelor de legătură, la două sisteme...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Participanții la procesul civil

INTRODUCERE În literatura juridică s-a arătat că în statul de drept justiţia poate fi privită sub două aspecte: ca sistem al organelor...

Participanții la Procesul Civil

Dreptul este sistemul normelor stabilite sau recunoscute de stat, în scopul reglementări relaţiilor sociale conform voinţei de stat, a căror...

Părțile și terți din procesul civil. Instanța de judecată. Compunerea și constituirea instanței

INTRODUCERE Impactul Codului de procedură civilă asupra activităţii întregului sistem judiciar, este unul major astfel că înţelegerea aprofundată...

Terțele Persoane în Procesul Civil

1. Aspecte generale referitoare la participanţii în procesul civil. Întreaga soluţionare a procesului civil implică, cu necesitate, existenţa unor...

Căile de atac - procedură de judecare a căilor de atac de reformare

CAPITOLUL 1. Consideratii generale privind căile de atac. 1.1. Necesitatea şi clasificarea căilor de atac. 1.2. Istoricul căilor de atac. 1.3....

Participarea terților în procesul civil

Daca, de regula, hotararea judecatoreasca produce efecte relative, adica numai intre partile litigante, cele care s-au judecat si nu produce efecte...

Formele participării terțelor persoane în procesul civil

Participarea tertilor in procesul civil De regula, hotararea judecatoreasca produce efecte relative, cele care s-au judecat si nu produce efecte...

Drept Procesual Civil I

Principiile fundamentale ale procesului civil Forma procesului civil Sesizarea instantei Este de principiu, facuta de partea interesata. Ca...

Ai nevoie de altceva?