Citirea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Citirea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: IOAN LES

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Citarea reprezinta un mijloc eficient si efectiv in vederea garantarii si materializarii unor principii ale procedurii judiciare ca: dreptul la aparare si contradictorialitatea. Egalitatea partilor nu poate fi coborata de la nivelul pur teoretic.Citarea poate fi definita ca actul procedural prin care se realizeaza incunostiintarea partilor despre existenta procesului civil, despre locul si data judecatii.

Desi esentiala pentru faza initiala a procesului civil, aceasta procedura a citarii este impusa si in alte faze succesive ale judecatii.

Tinand cont de importanta acestui act procedural, Codul de procedura civila impune anumite obligatii in sarcina judecatorului, de exemplu, conform art. 85 « judecatorul nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa citarea sau infatisareea partilor, afara numai daca legea nu dispune altfel. » art. 107 impune presedintelui instantei sa verifice daca partile au fost legal citate si sa dispuna amanarea judecatii daca partea care lipseste nu a fost citata cu respectarea prevederilor legale, actele intocmite cu transgresarea acestor norme fiiind lovite de nulitate in temeiul caracterului lor imperativ.

Citarea partilor se realizeaza printr-un act procedural numit citatie.

Citatia este compusa din doua parti: citatia propriu-zisa si dovada de inmanare a citatiei sau procesul-verbal.

In continutul citatiei pot fi identificate mentiuni esentiale si mentiuni neesentiale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Citirea.doc

Alte informatii

sibiu, FACULTATEA DE DREPT SIMION BARNUTIU