Clasificarea Armelor de Foc II

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Clasificarea Armelor de Foc II.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.CONSIDERATII GENERALE DESPRE BALISTICA JUDICIARA
2.NOTIUNI GENERALE DESPRE ARMELE DE FOC SI MUNITIILE FOLOSITE DE ACESTEA
3.CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC SI A MUNITIILOR
3.1. CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC SI A MUNITIILOR IN CONFORMITATE CU LEGISLATIA IN VIGOARE
3.2 CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC DUPA CONSTRUCTIA CANALULUI TEVII
3.3.CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC DUPA LUNGIMEA TEVII
3.4. CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC DUPA MODUL DE FUNCTIONARE
3.5. CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC DUPA CALIBRU
3.6. CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC DUPA MUNITIA FOLOSITA
3.7. CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC DUPA MODUL DE FABRICATIE
3.8. CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC DUPA NUMARUL TEVILOR

Extras din document

1.Consideratii generale despre balistica judiciara

Aparitia balisticii judiciare ,ca domeniu distinct al criminalisticii a fost impusa ,pe de o parte de frecventa folosirii armelor de foc în comiterea de infractiuni iar ,pe de alta parte ,de particularitatile referitoare la cercetarea la fata locului cât si la examinarile specifice de laborator .

Balistica judiciara a devenit un domeniu de sine statator în deceniul al 20-lea al secolului trecut ,prin elaborarea si perfectionarea unor metode proprii de examinare ,îndeosebi de identificare a armelor dupa urmele formate pe tub si pe proiectil.

Potrivit opiniilor exprimate în literatura de specialitate ,putem defini balistica judiciara ca fiind o ramura distincta a tehnicii criminalistice ,destinata examinarii armelor de foc si a urmelor acestora ,prin metode si mijloace tehnico-stiintifice specializate în scopul determinarii împrejurarilor în care a fost folosita o arma la comiterea unei infractiuni si al identificarii sale .

Spre deosebire de balistica generala ,care are o sfera de cercetare mai larga ,balistica judiciara studiaza armele de foc ,munitia si urmele acestora create pe corpul sau îmbracamintea persoanei ori pe alte obiecte .

Sarcinile balisticii judiciare revin organelor judiciare si expertilor criminalisti .Printre sarcinile ce revin acestora putem enumera:

- descoperirea armelor de foc si a munitiilor folosite ;

Este prima grija a organelor judiciare sosite la locul faptei pentru a se putea asigura identificarea si prinderea persoanei care a folosit arma.

- descoperirea si studierea urmelor lasate la folosirea unei arme de foc ;

La aceasta activitate participa echipe mixte ,formate din organe de urmarire penala (procurori ,politisti) ,medic legist ,expert criminalist si alti specialisti .

- verificarea tehnica a armei ;

Aceasta sarcina revine politistului specializat în probleme de armament si munitie,în ceea ce priveste primele constatari efectuate la fata locului iar daca sunt necesare si alte precizari se continua examinarea în laborator de catre expertul criminalist.

- examinarea gloantelor si a tuburilor ;

Aceasta este o activitate complexa care se desfasoara în doua etape :la fata locului de catre politistul specializat în probleme de armament si munitie iar daca sunt necesare si alte precizari se continua examinarea în laborator de catre expertul criminalist.

Ca urmare a examinarii gloantelor si tuburilor se pot afla date utile care pot conduce la identificarea armei cu care s-a tras si în final a tragatorului .

O alta grupa de sarcini ce revin expertului criminalist se refera la :stabilirea directiei si a distantei de tragere ,examinarea orificiului de intrare si iesire a glontului ,stabilirea împrejurarilor privitoare la înlocuirea unor piese originale ale armei cu unele piese straine ,unghiul de tragere ,natura materialului din care sunt confectionate gloantele etc.

2.Notiuni generale despre armele de foc si munitiile folosite de acestea

Organele judiciare trebuie sa posede cunostinte elementare referitoare la armele de foc ,pentru a putea sa identifice armele folosite la savârsirea unei infractiuni ,sa caute si sa valorifice urmele împuscaturii si, mai ales pentru a sti care sunt limitele expertizei criminalistice în acest domeniu .

Principalele parti sau elemente ale unei arme de foc sunt :teava ,ansamblul mecanismelor,patul sau mânerul .

Din punct de vedere al examinarii criminalistice ,prezinta un interes deosebit teava si mecanismul de tragere ,datorita valorii pe care o prezinta în procesul de identificare .

1.Teava

Dupa scopul urmarit prin constructia armei ,teava poate fi ghintuita ,atunci când trebuie sa asigure forta si viteza necesare proiectilului sau lisa ,atunci când trebuie sa asigure forta si directia alicelor (armele de vânatoare).

Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Armelor de Foc II.doc

Alte informatii

Universitatea Spiru Haret Facultatea Drept si Administratie Publica Master: Stiinte Penale