Clasificarea Fotografiei Judiciare

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Clasificarea Fotografiei Judiciare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CUPRINS
BIBLIOGRAFIE pagina - 3
CAPITOLUL 1
NOŢIUNI GENERALE DESPRE FOTOGRAFIE
1.1 SCURT ISTORIC pagina - 4
1.2.EVOLUŢIA FOTOGRAFIEI pagina - 5
CAPITOLUL 2
CLASIFICAREA FOTOGRAFIEI pagina - 7
2.1 FOTOGRAFIA ARTISTICĂ pagina - 7
2.2 FOTOGRAFIA JUDICIARĂ pagina - 7
2.2.1. Definiţii ale fotografiei judiciare pagina - 7
2.2.2. Folosirea fotografiei în munca judiciara pagina - 8
2.2.3. CLASIFICAREA FOTOGRAFIEI JUDICIARE pagina - 9
2.2.3.1 FOTOGRAFIA JUDICIARĂ OPERATIVĂ pagina -10
a. Fotografia la locul faptei
b. Fotografia de reconstituire
c. Fotografia de percheziţie
d. Fotografia semnalmentelor
2.2.3.2. FOTOGRAFIA DE EXAMINARE pagina -12
a. Fotografia de examinare sub raze vizibile.
b. Fotografia sub raze invizibile ;
c. Microfotografia.
2.2.3.3. ÎNSEMNĂTATEA FOTOGRAFIEI JUDICIARE pagina -16

Extras din document

CAPITOLUL 1

1.NOŢIUNI GENERALE DESPRE FOTOGRAFIE

1.1 SCURT ISTORIC

Din punct de vedere etimologic,cuvântul fotografie provine din grecescul ,,photosgraphein unde ,,photos’’ înseamnă ,,lumină’’ iar ,,graphein’’înseamnă ,,a înregistra’’, deci fotografia în această acepţiune este o ,,scriere cu lumină’’.

In accepţiunea clasică, fotografia este o tehnică cu ajutorul căreia se pot reproduce şi fixa, imaginile luminoase ale obiectelor folosind proprietatea luminii de a descompu-ne unele săruri de argint.

Astfel pentru realizarea unei fotografii sunt necesare : o lentilă care proiectează imaginea luminoasă, a unui subiect pe o suprafaţă chimică fotosensibilă. Lumina provoacă schimbări în conţinutul materialului fotosensibil, iar modelul subiectului este transferat într-o imagine vizibilă prin prelucrare chimică.

Despre fenomenul punerii în evidentă a imaginilor se cunoaşte din cele mai vechi timpuri:

-în antichitate Aristotel ne-a precizat cum se poate pune realitatea într-o cutie (este suficient să facem o gaură într-o cutie întunecată ca să apară apoi imaginea inversată pe fundul alb al cutiei;

-în evul mediu alchimistii ştiau că lumina înnegreăte clorura de argint;

-în epoca modernă, în anul 1826 inginerul francez Nicephore Niepce a făcut prima fotografie. Pentru inregistrarea unei scene în aer liber i-au fost necesare 8 ore de expunere a placii sale fotosensibile. În anul 1829 tot acesta, a asociat trei proceduri pentru a fixa o imagine de calitate medie pe o placă metalică cu depuneri de halogenura de argint.

În anul 1839 un alt francez Jacques Mandé Daguerre a realizat dagerreotip-ul, moment din care fotografia devine realitate. Prin intermediul dagerreotip-ului s-a realizat o matriţă a mediului, prin expunerea unei placi fotosensibile "doar" 8 ore, iar copierea acesteia se făcea prin presarea matriţei pe un suportde hirtie.

Această primă fotografie prezenta totuşi câteva inconveniente; străzile Parisului care au făcut obiectul acelei fotografii chiar şi la o oră de vârf apar în întregime goale.

In anii imediat următori fotografia cunoaste o evoluţie spectaculoasă, noua invenţie facând să apară o nouă profesie ,- cea de fotograf -, care era deja foarte cautată, în special de patronii ziarelor din acea perioadă .Astfel în anul 1848 Felix Tournachon, cunoscut sub numele de Nadar realizează din nacela unui aerostat prima fotografie aeriană , acesta fotografiind Parisul.

In epoca de pionerat a fotografiei negativul (cunoscut şi sub numele de "clişeu") se realiza pe o placă de cristal pentru a nu avea deformari. Placa era foarte casantă şi cerea o manipulare deosebită. Prin dezvoltarea artei fotografice, a apărut necesitatea cautării unui alt tip de suport fotosensibil mai usor de manipulat dar care să aibă proprietaţile cristalului, astfel în anul 1884, George Eastman, reuşeşte, să realizeze, pe un suport de nitroceluloză, primul negativ flexibil, cunoscut de fotografi sub denumirea de "roll film". Acesta este usor de manipulat, incasabil şi cu aceleaşi proprietăţi ca şi ale sticlei de cristal. Totodată, volumul aparatului de fotografiat se micsorează considerabil, greutatea de asemeni, transportarea lui nemaifiind o problemă, putînd fi la îndemâna orcărei persoane.

1.2.EVOLUTIA FOTOGRAFIEI

Dupa cum am precizat mai sus, anul 1884 poate fi considerat anul consacrării fotografiei alb negru prin inventarea "roll film"-ului.

Din acest moment fotografia a evoluat urmărindu-se trei aspecte esenţiale:

- reducerea duratei de expunere/sensibilitate

- ameliorarea stabilităţii imprimării

- simplificarea folosirii, datorită apariţiei : aparatelor de fotografiat din ce în

ce mai mici şi mai ieftine, de substanţe chimice pentru developare şi stabilizarea peliculei sensibile negative sau a suportului de carton pentru pozitive gata preparate de laboratoare specializate.

Fotografia color

La începuturile apariţiei fotografiei aceasta, după expunere oferea subiectului o imagine în mai multe tonuri, corespondente culorilor alb şi negru, acest tonuri rezultând în funcţie de gradul de expunere a materialului fotosensibil folosit.

În acest timp s-a constatat că imaginea alb-negru nu satisface cerintele complexe ale omului, lansându-se ideea realizării unei pelicule fotosensibile care în urma expunerii să prezinte imaginile în culori apropiate sau identice celor naturale.Astfel în anul 1861 fizicianul englez James Clerk Maxwell realizează prima fotografie cu culoare permanentă, care poate fi considerată prima fotografie color.

Continuându-se studiile în domeniu,în anul 1903 a fost creat sistemul color, ,,Autochrome Lumière,, acesta era un sistem de fotografie color transparentă. Fotografierea se făcea pe trei plăci foto alb-negru impregnate cu substanţe cromatice sensibile la culorile roşu,verde şi albastru. Pentru compunere, cele trei fotografii transparente se suprapuneau dând o fotografie color transparentă.

Ulterior,în anul 1935 a apărut pelicula color modernă, produsă de “Kodak Color” şi care se baza pe emulsii tri-colorate, iar în anul 1936 apare tehnologia“Agfa”dezvoltată de Germania.Cele două tipuri de fotografii, respectiv alb-negru şi color au evoluat şi s-au dezvoltat până în zilele noastre, dar dezvoltarea tehnico-stiintifică actuală a creat un nou tip de fotografie, - fotografia digitală-.

Fotografia digitala

În anul 1990, Kodak a prezentat publicului primul aparat foto digital.Aceasta nu era diferit din punct de vedere al formei de aparatul clasic, doar că, principiul de funcţionare era diferit. La aparatul foto digital, lumina este transformată în energie electrică într-un senzor(cip de silicon), după care energia electrică este transformată în format digital şi stocată pe un card de memorie.Valorificarea fotografiilor obţinute se face prin conectarea aparatului foto la un personal computer de unde prin intermediul imprimantei fotografia se imprimă pe un suport de hârtie sau prin intermediul internetului poate fi trimisă unui anume destinatar indiferent în ce parte a lumii se află.

Datorită faptului că acest tip de fotografie este mai usor de realizat şi de transmis a dus la scăderea semnificativă a cererilor de materiale fotografice sensibile alb-negru şi color.

Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Fotografiei Judiciare.doc