Coautoratul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Coautoratul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect.dr. Zaharia Roxana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Codul penal român în vigoare nu defineşte noţiunea de „coautorat”, ci pe aceea de „autor”, prevăzută în art. 24. O faptă poate fi, însă, săvârşită nemijlocit de două sau mai multe persoane. Aceste persoane care au contribuit nemijlocit la comiterea faptei sunt coautori, întrucât activităţile lor, care au la bază o voinţă comună, au dus la realizarea faptei, s-au completat unele pe altele, toate contribuind direct la producerea rezultatului. Pornind de la definiţia autorului şi de la concepţia participaţiei în general, se poate defini coautoratul ca fiind situaţia în care două sau mai multe persoane contribuie nemijlocit la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, în baza unei voinţe comune, a unei legături subiective.

Conditiile coautoratului:

Savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, conditie in care se realiseaza atat in cazul faptei consumate cat si a tentativei pedepsibile.

Cooperarea din partea coautorilor , in literatura de specialitate si in jurispundenta s-au retinut actele care intra in sfera coautoratului.

Vointa comuna a autorilor presupune ca fiecare coautor sa vrea sa-si uneasaca contributia cu a celorlalti in ved erea realizari uneia si aceiasi infractinuni.Se poate spune ca exista coautorat numai in cazul in care activitaile sunt coordonate material si intelectual.

Cazuri speciale de coautorat

Coautoratul in cazul infractinilor propri , la aceste infractinuni legea cere ca subiecti sa aiba o anumita calitate pentru a savarsirea lor in coautorat este necesar ca toti participantii sa indeplineasca cerinta legi Astfel la infractiunea de delapidare pentru a fi coautor participantul trebuie sa aiba calitatea de functionar care gestioneaza bunurile insusite sau traficate

Coautoratul in cazul infractinui omisive , sunt in general infractini cu subiect exclusiv unic intrucat obligatia de ̋̋ a face ̋ impus a de lege este de regula persoana insa cand o astfel de obligatie priveste mai multe persoane , nindepinirea ei de acestia genereaza mai multe infractini distincte in functie de numarul persoanelor care nu si-au indepinit obligatia prevazuta de lege.

Conluzie

Coautoratul in cazul infractiunilor din culpa s-au formulat mai multe opinii. Intr-o opinie este exclus coautoratul in cazul acestor infractiuni intrucat nu exista vointa lor de a coopera la producerea acestui rezultat, prin lipsa unei coordonari intelectuale in vederea aparitiei sale. Potrivit altei opinii, se sustine posibilitatea coautoratului la aceste infractiuni, considerandu-se ca nu se poate nega existenta unei vointe comune a participantilor la savarsirea faptei(este vorba despre o participaţie perfectă).

Fisiere in arhiva (1):

  • Coautoratul.pptx