Codul Civil - Izvor al Dreptului Civil Roman

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Codul Civil - Izvor al Dreptului Civil Roman.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Asa cum Constitutia reprezinta principalul izvor pentru Dreptul Constitutional la fel si Codul Civil este considerat principalul izvor al Dreptului Civil,el cuprinzand aproape toate institutiile acestui drept.

Codul civil roman, intrat in vigoare la 1 decembrie 1865, cuprinde principalele norme ale dreptului nostru civil. A fost decretat la 26 noiembrie 1864, promulgat la 4 decembrie 1864 si pus in aplicare la 1 decembrie 1865. A fost elaborat dupa modelul Codului civil francez din 1804 (Codul Napoleon), luindu-se in considerare si modificarile aduse intre timp acestui Cod, precum si proiectul de Cod civil italian al ministrului Pisanelli, legea franceza asupra transcriptiei din 23 martie 1853, legea ipotecara belgiana din 10 decembrie 1851, dispozitii din vechiul drept romanesc.

Codul Calimach aplicat pana atunci in Moldova si Legiuirea (Codicele) Caragea din Tara Romaneasca, celelalte legi civile, ordonante domnesti si instructiuni ministeriale au fost abrogate.

Acest Cod a inceput sa se aplice si in Transilvania, de la data de 15 septembrie 1943, in temeiul Legii nr. 389 din 22 iunie 1943.

„Codul civil a fost publicat in mai multe numere din Monitorul Oficial, dupa cum urmeaza: art. 1-347 in nr. 271 din 4 decembrie 1864; art. 348-516 in nr. 7 (supliment) din 12 ianuarie 1865; art. 517-706 in nr. 8 (supliment) din 13 ianuarie 1865; art. 707-1119 in nr. 8 (supliment) din 14 ianuarie 1865; art. 1120-1483 in nr. 11 (supliment) din 16 ianuarie 1865; art. 1484 -1914 in nr. 13 (supliment) din 19 ianuarie 1865.” (1) „Codul civil roman cuprinde 1914 articole .Structural este alcatuit dintr-un titlu preliminar „Despre efectele si aplicarea legilor in genere” si trei carti :

~Cartea I- „ Despre persoane” (in prezent abrogata) ;

~Cartea II- „Despre bunuri si despre deosebitele modificari ale proprietatii” (cu IV titluri) ;

~Cartea III- „Despre diferitele moduri prin care se dobindeste proprietatea” (cu XX titluri) ; „ (2)

*Cartea I este consacrata persoanelor.

-reglementeaza conditia juridica a persoanelor fizice(majore de la varsta de 21 de ani ), in baza principiului egalitatii tuturor in fata legilor.

1. Legislatia romaneasca –„Codul civil-scurt istoric”;

2. Gh.Beleiu, „Drept civil roman”, Universul Juridic, Bucuresti, 2001, pag. 38

-persoanele juridice sunt cu scop lucrativ (a caror activitate era reglementata de Camera de Comert) si fara scop lucrativ .

-relatiile de rudenie privesc casatoria, divortul, paternitatea.

-familia este laicizata prin casatoria si divortul civil obligatorii; casatoria este considerata un contract (ca si in Codul napoleonian).

In prima forma a codului raporturile dintre soti erau dominate de principiul puterii maritale a sotului (decretat „cap de familie”), femeia fiind lipsita de drepturi (inclusiv politice). Cercetarea paternitatii copiilor era interzisa, sub pretextul apararii familiei legale; chiar recunoscut de tata, fiul natural putea avea doar beneficiul starii civile dar nu si alte drepturi si obligatii (existente doar intre mama si copilul ei natural).

*Cartea a II a si a III a privesc bunurile si modul de dobandire si transmiterea proprietatii.

-proprietatea este amplu reglementata: formele de stapanire (nuda proprietate, posesia, detentia), drepturile reale (servitutile,uzufructul s.a.)

-raspunderea civila este contractuala ( creata prin incalcarea unei obligatii nascuta prin contract) sau delictuala ( rezultata prin fapt ilicit al unei persoane care aduce un prejudiciu alteia ) –in ambele cazuri prejudiciul trebuind sa fie acoperit integral de partea care nu-si indeplineste obligatia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Codul Civil - Izvor al Dreptului Civil Roman.doc

Alte informatii

Fundatia Romania de Maine Universitatea Spiru Haret Facultatea de Drept Constanta