Combaterea Fumatului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Combaterea Fumatului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Walter Tierheimer

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Drept, Psihologie, Sociologie

Cuprins

1. Introducere 1
2. Tabagismul 1
3. Legislatia impotriva fumatului 2
4. Spatiile inchise 2
5. Baruri, discoteci si restaurant 3
6. Amenzi 3
7. Reclama care spune nu fumatului 3
8. Romania spune nu fumatului 5
9. Campania “Help-pentru o viata fara tutun” 7
10. Concluzie 8

Extras din document

1. INTRODUCERE

În ultimii ani, în România au fost adoptate mai multe reglementări legislative cu privire la

fumat şi produsele din tutun precum şi la controlul tutunului şi s-au derulat mai multe campanii de prevenire şi combatere a fumatului. În pofida acestora, fumatul este, încă, un obicei răspândit în populaţia generală şi constituie o problemă gravă de sănătate publică.

În ceea ce priveşte cunoaşterea legislaţiei cu privire la fumat, populaţia generală ştie de existenţa acesteia, fără a cunoaşte în mod corect prevederile legale. Prin urmare, atâta timp cât legea nu este cunoscută, este practic imposibil ca ea să fie aplicată şi respectată. Recomandarea principală este ca o campanie de informare cu privire la prevederile legislative să fie iniţiată la nivel naţional, dublată în acelaşi timp de o campanie de schimbare de comportamente.

2. TABAGISMUL

Tabagismul se află la originea celui mai mare număr de decese care ar fi putut fi evitate în Europa. Pe măsură ce efectele nocive ale fumatului devin din ce în ce mai cunoscute, UE depune eforturi pentru a-şi convinge cetăţenii să nu înceapă să fumeze sau, pe cei care deja sunt fumători, să renunţe. În acelaşi timp, ia măsuri pentru a proteja oamenii împotriva fumatului pasiv şi pentru a restricţiona acţiunile de marketing şi publicitate având ca obiect produsele din tutun.

În ciuda progreselor semnificative, numărul fumătorilor din Uniune rămâne ridicat (circa o treime din populaţie), iar problemele de sănătate generate de tabagism conduc la aproximativ 650 000 de decese pe an. Aproape jumătate din acestea se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani, adică la o vârstă cu mult inferioară speranţei medii de viaţă. Grupurile vulnerabile, din ce în ce mai conştiente de aceste aspecte, solicită sporirea măsurilor de protecţie împotriva bolilor, invalidităţii şi decesului care poate surveni în urma expunerii la fumul de ţigară.

În cadrul unei abordări globale, principalele activităţi ale Uniunii în acest domeniu se referă la aplicarea de măsuri legislative şi la finanţarea unor proiecte de control al tabagismului şi a campaniilor de informare. UE a integrat măsuri de control al tabagismului într-o serie de alte politici comunitare, precum cea privind taxarea sau politica agricolă. De asemenea, joacă un rol esenţial în acţiunile desfăşurate la nivel mondial - în special prin Convenţia-cadru privind controlul tutunului, primul tratat internaţional în domeniul sănătăţii. Acesta angajează ţări de pe întreg globul în acţiuni destinate să reducă numărul de îmbolnăviri şi decese cauzate de tabagism şi, în acelaşi timp, oferă un cadru de referinţă pentru măsuri din ce în ce mai drastice de control al fumatului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Combaterea Fumatului.doc