Comisia Europeana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comisia Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tofan Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Uniunea Europeana dispune de un cadru institutional unic, care cuprinde: Parlamentul European; Consiliul European; Consiliul Uniunii Europene; Comisia Europeana (denumita Comisie); Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea de Conturi. Fiecare dintre aceste institutii actioneaza in limitele atributiilor conferite de Constitutia pentru Europa, conform procedurilor si a conditiilor prevazute de acestea. Institutiile coopereaza intre ele, in mod loial.

Functiile institutiilor comunitare nu se suprapun cadrului puterilor statului: legislativa, executiva si judecatoreasca, asa cum au fost definite de Montesquieu.

Concept si istoric al Comisiei Europene

Este unul din principalele organisme institutionale comunitare, care se regasea in Tratatul de la Paris (in CECO) sub denumirea de Inalta Autoritate, iar din 1958 pana la Actul Unic European din 1987 s-a numit Comisia Comunitara Europeana.

Comisia reprezinta organul executiv al Uniunii Europene. Termenul de “Comisie” se foloseste cu doua acceptiuni:

- cu trimitere la membrii Comisiei;

- cu sensul de institutie si personalul acesteia.

Comisia Europeana este perceputa in mod public drept un guvern al Europei Unite, desi din acest punct de vedere se omite faptul ca deciziile importante sunt luate de Consiliul Uniunii Europene. Dupa anumite pareri, Comisia Europeana este considerata organul executiv comunitar, deoarece prezinta numeroase caracteristici specifice unui guvern national, asigurand continuitatea procesului comunitar si reprezentand administratia Uniunii Europene prin directiile sale generale.

Dupa intrarea in vigoare a Constitutiei pentru Europa, prima comisie va fi formata din cate un cetatean al fiecarui stat membru, denumit comisar sau comisar european. Membrii comisiei sunt alesi in functie de competenta lor generala si de angajamentul lor european.

Selectarea acestor cetateni se va face pe baza unui sistem de rotatie egala intre statele membre, de catre Consiliul European, potrivit unor principii si anume: tratarea egala a statelor membre in ceea ce priveste determinarea ordinii succesorale si a duratei prezentei reprezentantilor lor ca membri ai Comisiei, precum si principiul conform caruia fiecare Comisie care succede este constitutia astfel incat sa reflecte evantaiul demografic al tuturor statelor membre.

Organizarea si functionarea Comisiei

Mandatul Comisiei si al membrilor sai este de 5 ani. Calitatea de membru inceteaza la sfarsitul mandatului, prin deces, prin demisie voluntara sau prin demiterea din oficiu. In situatia decesului sau a demisiei va fi desemnat un alt membru, de aceeasi cetatenie, pe perioada care a ramas din mandatul celui demis sau decedat. Numirea va avea loc cu acordul presedintelui Comisiei, dupa consultarea Parlamentului. Inlocuirea se poate sa nu aiba loc daca perioada ramasa din mandat este prea scurta. Daca presedintele Comisiei solicita unui membru sa isi dea demisia acesta trebuie sa o faca.

Comisia Europeana este formata in prezent din 27 de membri (numiti comisari), independenti de guvern, cu mandat pe cinci ani. De regula, acestia au avut in tarile lor de origine, anterior, functii politice importante sau au fost membri ai guvernului.

Membrii prezentei Comisiei Europene au mandatul valid pana la data de 31 octombrie 2009. Actualul Presedinte al Comisiei este Jose Manuel Barroso din Portugalia.

Presedintele Comisiei este ales de Parlamentul European, la propunerea Consiliului European, printr-un vot de investitura.

Procedura numirii Comisiei este urmatoarea:

- in termen de 6 luni de la alegerea membrilor Parlamentul European, sefii de state si de guverne ai statelor membre cad de comun acord asupra numele viitorului presedinte al Comisiei;

- presedintele desemnat al Comisiei, impreuna cu guvernele statelor membre, alege ceilalti membri.

- daca Parlamentul, in urma intervievarii membrilor, isi da acordul favorabil, acestia sunt numiti pe o perioada de 5 ani.

Fiecare comisar in parte dispune de un “cabinet”, format din sapte functionari si un personal de sustinere si se ocupa de un sector repartizat de Presedinte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana.doc

Alte informatii

CSE , Univ. Al.I.Cuza Iasi