Comparație între societatea simplă SCS și SRL conform noului cod civil

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2430
Mărime: 20.19KB (arhivat)
Publicat de: Marin Dragomir
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Societatea simpla

Diferente intre societatea simpla si societatile comerciale conform Noului Cod Civil

Potrivit noilor reglementări, societăţile se împart în simple (civile) şi speciale.

Societăţile simple sunt cele constituite prin contractul de societate, exclusiv în condiţiile Codului Civil. Societăţile speciale sunt toate celelalte societăţi, constituite, tot în baza unui contract de societate, însă în vederea exercitării unor activităţi economice sau diverse profesii, reglementate prin legi speciale, cum ar fi Legea 31/1990 privind societăţile comerciale.

Prin contractul de societate două sau mai multe persoane se obligă reciproc să coopereze pentru desfăşurarea unei activităţi şi să contribuie la aceasta prin aporturi băneşti, în bunuri, în cunoştinţe specifice sau prestaţii, cu scopul de a împărţi beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta. Contractele de societate simplă se pot încheia, de exemplu, pentru construirea unei case cu mai multe apartamente, a unei case de odihnă pentru salariaţi sau orice alt scop patrimonial comun. De asemenea, mai mulţi proprietari de terenuri se pot reuni în vederea exploatării în comun a terenurilor. Aplicaţiile sunt practic nenumărate, având în vedere că aceste contracte se pot încheia nu nu­mai între persoane fizice, ci în orice combinaţie: persoane fizice cu persoane juridice sau persoane juridice între ele.

Potrivit actualelor reglementări, societatea simplă nu are şi nu poate dobândi personalitate juridică. Noul Cod Civil prevede însă posibilitatea dobândirii personalităţii juridice de către societăţile civile, dacă asociaţii doresc acest lucru. În acest scop, ei nu mai trebuie să dispună dizolvarea societăţii simple, ci vor face un act de modificare a contractului de societate şi vor indica, în mod expres, forma juridică a acesteia, pu­nând de acord toate clauzele sale cu dispoziţiile legale aplicabile socie­tăţii nou -înfiinţate. Desigur, vor trebui să înregistreze societatea la Registrul Comerţului.

Răspunderea asociaţilor şi a societăţii nou-înfiinţate pentru datoriile societăţii simple înainte de dobândirea personalităţii juridice este una solidara si indivizibila, în sensul în care creditorii vor putea urmări pe oricare dintre aceştia, respectiv socie­ta­tea sau asociaţii pentru valoarea întregii creanţe a societăţii simple.

Caracteristici ale societatii simple

Societăţile simple sunt cele constituite prin contractul de societate, exclusiv în condiţiile noului Cod Civil.

Personalitate juridica

Societatea simplã nu are personalitate juridicã. Dacã asociaţii doresc dobândirea personalitãţii juridice, prin actul de modificare a contractului de societate vor indica, în mod expres, forma juridicã a acesteia şi vor pune de acord toate clauzele sale cu dispoziţiile legale aplicabile societãţii nou-înfiinţate. În cazul prevãzut, dobândirea personalitãţii juridice se face fãrã a se dispune dizolvarea societãţii simple. Asociaţii şi societatea nou-înfiinţatã rãspund solidar şi indivizibil pentru toate datoriile societãţii nãscute înainte de dobândirea personalitãţii juridice.

Formarea capitalului social

Asociaţii contribuie la formarea capitalului social al societãţii, prin aporturi bãneşti sau în bunuri, dupã caz. Capitalul social subscris se divide în pãrţi egale, numite pãrţi de interes, care se distribuie asociaţilor proporţional cu aporturile fiecãruia, dacã prin lege sau contractul de societate nu se prevede altfel. Asociaţii se pot obliga la aport în prestaţii sau în cunoştinţe specifice, cu titlu de aport societar. În schimbul acestui aport, asociaţii participã, potrivit actului constitutiv, la împãrţirea beneficiilor şi suportarea pierderilor, precum şi la luarea deciziilor în societate.

Participarea la profit şi pierderi

Participarea la profitul societãţii implicã şi contribuţia la pierderile societãţii, în condiţiile prevãzute de contractul de societate, ale prezentului capitol sau ale legii speciale aplicabile, dupã caz. Partea fiecãrui asociat la profituri şi pierderi este proporţionalã cu aportul sãu la capitalul social, dacã nu s-a convenit altfel. Partea la profituri şi pierderi a asociatului al cãrui raport constã în prestaţii sau cunoştinţe specifice este egalã cu cea a asociatului care a contribuit cu aportul cel mai mic, dacã nu s-a convenit altfel.

Asociaţii pot participa la câştig în proporţie diferitã de contribuţia la pierderi, cu condiţia ca astfel de diferenţe sã fie rezonabile potrivit cu împrejurãrile şi sã fie expres prevãzute în contract. Când contractul stabileşte numai partea de câştig, aceeaşi proporţie are loc şi cât priveşte pierderile. Orice clauzã prin care un asociat este exclus de la împãrţirea beneficiilor sau de la participarea la pierderi este consideratã nescrisã. Prin excepţie, asociatul al cãrui aport constã în prestaţii sau cunoştinţe specifice este scutit, în mãsura corespunzãtoare acestui aport, de a participa la pierderi, dacã aceastã scutire a fost prevãzutã în mod expres în contractul de societate.

Hotãrârile privind societatea

In conformitate cu ART. 1.910 din Codul Civil, asociaţii, chiar lipsiţi de dreptul de administrare, au dreptul sã participe la luarea hotãrârilor colective ale adunãrii asociaţilor. Hotãrârile cu privire la societate se iau cu majoritatea voturilor asociaţilor, dacã prin contract sau prin lege nu se stabileşte altfel. Hotãrârile sunt adoptate de asociaţii reuniţi în adunarea asociaţilor.

Obligaţiile asociaţilor faţã de terţi (ART. 1.920)

În executarea obligaţiilor faţã de creditorii societãţii, fiecare asociat rãspunde cu propriile sale bunuri proporţional cu aportul sãu la patrimoniul social, numai în cazul în care creditorul social nu a putut fi îndestulat din bunurile comune ale asociaţilor. Creditorul personal al unui asociat, în mãsura în care nu s-a putut îndestula din bunurile proprii ale acestuia, va putea cere, dupã caz, sã se înapoieze sau sã se despartã şi sã se atribuie debitorului sãu partea ce se cuvine acestuia din bunurile comune ale asociaţilor, cu aplicarea, în mod corespunzãtor, a dispoziţiilor art. 1.929.

Preview document

Comparație între societatea simplă SCS și SRL conform noului cod civil - Pagina 1
Comparație între societatea simplă SCS și SRL conform noului cod civil - Pagina 2
Comparație între societatea simplă SCS și SRL conform noului cod civil - Pagina 3
Comparație între societatea simplă SCS și SRL conform noului cod civil - Pagina 4
Comparație între societatea simplă SCS și SRL conform noului cod civil - Pagina 5
Comparație între societatea simplă SCS și SRL conform noului cod civil - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre Societatea Simpla SCS si SRL Conform Noului Cod Civil.docx

Alții au mai descărcat și

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Lichidarea societăților comerciale

LICHIDAREA SOCIETAŢILOR Noţiunea de lichidare a societăţii comerciale Încetarea existenţei societăţii comerciale presupune îndeplinirea unor...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Societăți Comerciale

Tema 1. Notiunea, originile si istoricul societatilor comerciale Concepte de baza: Societati comerciale forma a întreprinderii, cu personalitate...

Drept Civil și Comercial

CAPITOLUL I NOTIUNEA SI IZVOARELE DREPTULUI CIVIL ROMAN 1.Noţiunea de drept în general Dreptul ar putea fi definit ca ansamblu de norme sau...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?