Competenta Judiciara

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Competenta Judiciara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 52 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Sistemul de judecata pe acest teritoriu Carpato Danubiano Pontic are un istoric si o evolutie demna de apreciere, preocuparea legiuitorului român, de-a lungul istoriei sale fiind aceea de a oferi cadrul procesual de desfasurare al solutionarii conflictelor dintre cei ce apeleaza la organele de justitie spre rezolvarea neîntelegerilor ivite în viata de zi cu zi în raporturile lor economice ori sociale, între subiectele de drept.

Spectaculoasa resurectie a statului de drept, marcând trecerea de la «dreptul statului» la «statul dreptului» , subordonarea deci a statului fata de drept redimensioneaza una din functiile statului, si anume cea de aplicarea dreptului. Printr-un original circuit se ajunge ca statul, autorul dreptului, sa se subordoneze acestuia, inclusiv prin desfasurarea unor activitati specifice de realizare a dreptului, precum: emiterea unor reguli de drept pentru aplicarea altor reguli, ierarhic superioare; exercitarea unor prerogative sau atributii; rezolvarea conflictelor care apar în procesul particularizarii regulilor emise sau prerogativelor exercitate.

Indiferent însa de natura activitatilor desfasurate pentru realizarea dreptului, în sens mai larg vorbind, pentru înfaptuirea uneia dintre functiile statului, autoritatile acestuia trebuie sa actioneze pe baza si în limitele competentei prestabilite prin regulile de drept.

Codul de procedura civila debuteaza prin a se referi, chiar în primele sale articole la regulile de competenta. Aceasta reglementare este fireasca daca se tine seama de importanta regulilor procedurale prin intermediul carora se statornicesc atributiile instantelor judecatoresti. Într-adevar, în cazul declansarii unui litigiu, prima problema care trebuie rezolvata de reclamant este aceea de a determina instanta competenta.

Totusi, codurile moderne , desi acorda aceeasi importanta majora problemelor de competenta, încep printr-o prezentare generala a principiilor de baza ale procedurii judiciare. Este tendinta tuturor codurilor moderne, tendinta care a început odata cu adoptarea Codului civil german de la sfârsitul secolului al XIX-lea. Codul nostru de procedura civila urmeza aceeasi tendinta a codurilor moderne.

Prin competenta, în general, se desemneaza capacitatea unei autoritati publice sau a unei persoane de a

rezolva o anumita problema. Conceptul de competenta este de ampla utilizare în limbajul juridic, mai cu seama în domeniul procesual. În dreptul procesual civil prin competenta se întelege capacitatea unei instante de judecata de a solutiona anumite litigii sau de a rezolva anumite cereri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Competenta Judiciara.doc