Complicitate – Forma a Participatiei Penale

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Complicitate – Forma a Participatiei Penale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ana Calin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CUPRINS
1. Natura juridica a participatiei. Participantul- Notiune si feluri-pag.2
2. Notiunea de complicitate – pag. 3-4
3. Conditiile complicitatii - pag.6-8
4. Felurile complicitatii - pag.9-20
4.1. Complicitate materiala si complicitatea morala
4.2. Complicitatea nemijlocita si complicitate mijlocita
4.3. Complicitatea prin actiune si complicitatea prin inactiune
4.4. Complicitatea anterioara si complicitatea concomitenta
4.5. Complicitatea improprie
4.6. Calificarea contributiei complicelui la activitatea infractionala
5.Regimul sanctionator - pag.20-23
6.Bibliografie

Extras din document

Complicitate – formã a participatiei penale

Natura juridica a participatiei

Participatia la o fapta prevazuta de legea penala este contributia sau activitatea depusa de fiecare persoana care ia parte la savârsirea unei fapte penale. În teoria dreptului penal s-a discutat foarte mult si înca nu este închisa discutia asupra naturii juridice a acestei activitati sau contributii la o infractiune.

Participatia nu trebuie confundata cu infractiunea, participatia fiind nu o infractiune, ci o contributie, o activitatea a persoanelor care iau parte la savârsirea unei infractiuni de catre mai multe persoane. De exemplu, participatia la infractiunea de spionaj nu înseamna doua infractiuni, una de spionaj si alta de participatia la spionaj. Aici avem de-a face cu o singura infractiune, cea de spionaj, cu mai multi participanti, cu mai multe activitati.

Natura juridica a participatiei consta într-un mod de contributie la savârsirea unei infractiuni de catre mai multe persoane1. Pentru a se stabili raspunderea penala este necesar sa se stabileasca mai întâi partea de contributie a fiecarei persoane.

La participatie avem de-a face cu contributia mai multor persoane la savârsirea acesteia. Este vorba, deci, fie de o unitate de infractiuni si de pluralitate de persoane, fie de o unitate de infractiune si o pluralitate de infractori. De aici rezulta si diferenta dintre participatie si pluralitatea de infractori, participatia având o singura infractiune si mai multi infractori, iar la pluralitatea de infractiuni avem un singur infractor si mai multe infractiuni. Avem ca dovada în plus ca participatia privita ca o unitate de infractiune, faptul ca în cazul participatiei se are în vedere si se aplica aceeasi pedeapsa, anume pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, în functie de marimea contributiei participantilor la savârsirea acestei infractiuni.

Participantul. Notiunea si feluri

În cazul participatiei ocazionale, când la o infractiune care poate fi savârsita de o singura persoana, participa mai multe persoane, aceste persoane devin participanti, adica persoane care coopereaza sau contribuie, într-o masura au alta, la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala în calitate de autor, instigator sau complice.

Codul penal defineste în art.37 participantii ca fiind „persoanele care contribuie la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala în calitatea de autor, complice sau instigator”.

Astfel, în aceasta conceptie, participant este orice persoana care contribuie la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala. În vechiul Cod Penal se prevedea participarea la o fapta prevazuta de legea penala, care consta în orice act de contributie la savârsirea unei astfel de fapte, participarea materiala în primul rând, urmând ca ulterior sa fie stabilita problema raspunderii penale în conformitate cu existenta sau inexistenta vinovatiei fiecarui participant1.

Fisiere in arhiva (1):

  • Complicitate - Forma a Participatiei Penale.doc

Alte informatii

Universitatea “Danubius” din Galati Facultatea de Drept Cursuri postuniversitare – forma MASTER Specializarea: Stiinte penale Disciplina: Drept penal –partea generala (Complicitatea-Forma a participatiei penale) Anul universitar: 2007 - 2008, anul I, semestrul I, cursuri de zi