Concesiunea Bunurilor Proprietate Publica. Contractul de Concesiune

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Concesiunea Bunurilor Proprietate Publica. Contractul de Concesiune.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Irina Deleanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

INTRODUCERE 3
1. ACTUL ADMINISTRATIV DE GESTIUNE 3
1.1. ASPECTE GENERALE 3
1.2. DEFINITIA SI TRASATURILE ACTULUI ADMINISTRATIV DE GESTIUNE 4
2. CONCESIUNEA BUNURILOR PROPRIETATE PUBLICA 5
2.1. EVOLUTIA INSTITUTIEI CONCESIUNII SI A LEGISLATIEI IN MATERIE 5
2.2. DEFINITIA SI TRASATURILE CONTRACTELOR DE CONCESIUNE 8
2.3. OBIECTUL SI PARTILE CONTRACTULUI DE CONCESIUNE DE BUNURI PUBLICE 10
2.4. PROCEDURA CONCESIONARII BUNURILOR PROPRIETATE PUBLICA 14
2.5. INCHEIEREA CONTRACTULUI DE CONCESIUNE DE BUNURI PROPRIETATE PUBLICA 16
2.6. DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR CONTRACTULUI DE CONCESIUNE DE BUNURI PROPRIETATE PUBLICA 18
2.7. INCETAREA CONTRACTULUI DE CONCESIUNE DE BUNURI PROPRIETATE PUBLICA 22
2.8. SOLUTIONAREA LITIGIILOR APARUTE IN LEGATURA CU CONTRACTUL DE CONCESIUNE 25
BIBLIOGRAFIE 32

Extras din document

INTRODUCERE

Prima parte din Dreptul Administrativ a cuprins Organizarea Administratiei Publice,altfel spus autoritatile care intra in sfera larga a puterii executive,raportandu-ne la clasicul principiu al separatiei puterilor in stat.

In continuarea primei parti se abordeaza alte probleme si anume cele legate de actele administrative (definitie,trasaturi,clasificare,conditii de valabilitate,suspendarea revocarea,anularea si inexistenta actelor administrative);contractele administrative si contractele de concesiune,raspunderea administrativa si institutia contenciosului administrativ altfel spus Activitatea Autoritatilor Administratiei Publice.

In aceasta lucrare vom incepe prin a face o scurta introducere in activitatea autoritatilor administratiei publice dupa care vom aborda o parte foarte interesanta si importanta si anume Concesiunea Bunurilor Proprietate Publica si Contractul de Concesiune.

1. ACTUL ADMINISTRATIV DE GESTIUNE

1.1. ASPECTE GENERALE

Unii autori se refera la contractele administrative identificandu-le cu actele administrative de gestiune, pe care le cerceteaza distinct de actele administrative de autoritate.

Potrivit unei teze fundamentale in doctrina interbelica,actele juridice pe care serviciile publice administrative le incheie in exercitarea dreptului lor de administrare a proprietatii publice erau numite acte administrative de gestiune.

Pe aceeasi linie de idei, un autor clasifica actele administrative de gestiune in acte de gestiune publica, incheiate de administratie in calitatea sa de putere publica pentru satisfacerea intereselor generale si acte de gestiune privata, incheiate de administratie in calitate de persoana juridica civila, privite ca acte de drept comun.

Actele de gestiune publica, denumite si contracte administrative sunt supuse unui regim juridic mixt de drept public si de drept privat, preponderent fiind regimul de drept public, iar actele de gestiune privata, denumite si contracte de drept comun sunt supuse cu preponderenta regimului de drept privat care se completeaza cu unele reguli speciale de drept public.

1.2. DEFINITIA SI TRASATURILE ACTULUI ADMINISTRATIV DE GESTIUNE

In ce priveste definirea acestor acte in doctrina actuala, un autor (V.Prisacaru) considera ca actul administrativ de gestiune este actul juridic incheiat, pe de-o parte, de un serviciu public, iar pe de alta parte, de un particular ( persoana fizica sau juridica,romana sau straina ) ce are ca obiect achizitionarea de produse, executarea de lucrari si prestarea de servicii, precum si concesionarea si inchirierea unor bunuri mobile sau imobile, apartinand proprietatii publice a statului, judetului sau comunei in conditiile stabilite prin lege.

In ce priveste trasaturile actului administrativ de gestiune initiativa incheierii acestui act apartine totdeauna celui care reprezinta statul sau unitatea administrativ-teritoriala, adica ministrilor si conducatorilor celorlalte organe ale administratiei publice centrale de spedialitate, presedintilor consiliilor judetene,primarilor de municipii, orase si comune, conducatorilor institutiilor publice, regiilor autonome si ai celorlalte servicii aflate in subordinea sau autoritatea Guvernului, ai ministerelor, si altor organe ale administratiei publice centrale de specialitate ori ai consiliilor judetene sau locale. In cadrul acestui act administrativ de gestiune, cealalta parte poate fi orice particular, persoana juridica sau fizica, romana sau straina, care accepta conditiile stabilite de initiatorul actului si intelege sa se supuna procedurilor prevazute de lege.

Astfel obiectul actului administrativ de gestiune poate consta in:

- concesionarea de bunuri,activitati sau servicii publice,

- achizitii guvernamentale,

- executarea de lucrari de constructii-montaj publice,

- prestari servicii,

- inchiriere de bunuri,

- imprumutul public (de stat sau local).

Fisiere in arhiva (1):

  • Concesiunea Bunurilor Proprietate Publica. Contractul de Concesiune.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA NICOLAE TITULESCU FACULTATEA “STIINTE SOCIALE SI ADMINISTRATIVE”