Concursul de Infractiuni

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Concursul de Infractiuni.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Consideratii generale privind “concursul de infractiuni”
2.Formele concursului de infractiuni
3.Tratamentul penal al concursului de infractiuni
4.Sistemul sanctionator al concursului de infractiuni

Extras din document

CONCURSUL DE INFRACTIUNI

1.Consideratii generale privind “concursul de infractiuni”

Potrivit teoriei dreptului penal, preluata si consacrata in Codul penal in vigoare, concursul de infractiuni reprezinta acea forma a pluralitatii de infractiuni ce se caracterizeaza prin savarsirea de catre una si aceeasi persoana a doua sau mai multe infractiuni distincte, mai inainte de a fi fost condamnata definitiv pentru vreuna dintre ele.

Concursul de infractiuni este o institutie importanta a dreptului penal, strans legata atat de teoria infractiunii, cat si de raspunderea penala.

Ca natura juridica, concursul de infractiuni reprezinta o stare sau o cauza legala generala, personala si facultativa de agravare a pedepsei. 1)

Stabilirea existentei concursului de infractiuni inseamna exacta caracterizare a infractiunilor savarsite de acelasi infractor si, deci, justa lor calificare ca infractiuni distincte. Prin aceasta stabilire se face deosebirea intre concursul de infractiuni si formele unitatii de infractiune, respectiv forma de infractiune complexa si forma de infractiune continuata si se asigura evaluarea justa a gradului de pericol social pe care il prezinta infractorul. 2)

Concursul de infractiuni exprima, de regula, un grad marit de pericol social al infractorului, acest grad fiind mai ridicat pe masura cresterii numarului infractiunilor concurente. Din punct de vedere obiectiv, devine, deci concludenta pentru evaluarea periculozitatii sociale a infractorului, constatarea existentei concursului, constatarea ca infractorul a savarsit nu una, ci mai multe infractiuni.

Aceasta concluzie nu este insa absoluta; se pot ivi cazuri in care concursul de infractiuni sa nu insemne un grad de pericol social mai ridicat in privinta fapturitorilor, mai ales daca avem in vedere ca, in compunerea concursului pot intra si infractiuni savarsite din

culpa sau infractiuni de minima importanta, ori prilejuite de o intamplare neprielnica, situatii care, de obieci nu sunt de natura sa duca la concluzia perseverentei infractionale a faptuitorilor.

Din cuprinsul definitiei enuntate rezulta ca, de principiu, concursul de infractiuni este subordonat indeplinirii urmatoarelor conditii:

- savarsirea a doua sau mai multe infractiuni, oricare ar fi natura sau gravitatea lor;

Cand infractiunile concurente sunt de aceeasi natura, concursul se numeste omogen; cand infractiunile prezinta naturi diferite, concursul se numeste eterogen.

Concursul, ca forma a pluralitatii de infractiuni, nu trebuie confundat cu nici una dintre modalitatile infractionale unice care alcatuiesc, ca structuri naturale sau legale, din pluralitati de acte componente, ori repetate, cum ar fi infractiunile colective de pluralitate aparenta, infractiuni consumate, de obicei sau din actiuni sau inactiuni repetate.

- infractiunile sa fie savarsite de una si aceeasi persoana.

Sub raportul acestei conditii, care este si esentiala pentru a distinge pluralitatea de infractiuni de pluralitatea de infractori, identitatea aceluiasi subiect la savarsirea infractiunilor concurente reprezinta una dintre cerintele specifice si indispensabile ale oricarui concurs de infractiuni.

- infractiunile sa fi fost savarsite inainte de condamnarea definitiva a faptuitorului pentru vreuna dintre ele.

Cu alte cuvinte, in cazul in care faptuitorul a comis mai multe fapte penale, fiind descoperit, judecat si condamnat definitiv numai pentru una sau unele dintre acele fapte, vor ramane in perimetrul concursului de infractiuni numai acelea pentru care nu a survenit inca vreo condamnare definitiva.

- infractiunile savarsite, sau cel putin doua dintre ele, sa poata fi supuse judecatii, atragand raspunderea penala.

Aceasta conditie este implicita, ea rezultand din insasi natura juridica a concursului de infractiuni si a regimului sau de cauza de agravare personala a raspunderii penale.

Prin urmare, in cazurile in care, solutionand o cauza ce contine inculparea aceleeasi persoane pentru doua sau mai multe fapte, sub forma concursului de infractiuni, prima operatie pe care o va realiza judecatorul va fi aceea de a verifica daca se afla in prezenta a doua fapte penale, constituite ca atare, apte de a atrage raspunderea penala in cadrul concursului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Concursul de Infractiuni.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “PETRE ANDREI” DIN IASI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI ASISTENTA SOCIALA MASTER: PSIHOLOGIA INFORMATIEI SI SECURITATII PRIVATE AN I