Conditii Obligatorii de Validitate ale Contractului Individual de Munca

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conditii Obligatorii de Validitate ale Contractului Individual de Munca.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan Petrisor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica,denumita salariat,se oblige sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator , persoana fizica sau juridica,in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Contractu individual de munca apare pentru prima data in Legea contractelor de munca din anul 1929,si ulterior in Codul muncii din 1950,in cel din 1972,precum si in cel intrat in vigoare la 1 martie 2003.

In prezent contractul individual de munca este reglementat de Codul muncii ,precum si de Contractul colectiv de munca unic la nivel national.

Incheierea acestui contract este supusa unor conditii:

- conditii generale de validitate(conditii de fond si conditii de forma);

- conditii speciale de validitate.

I. Conditii generale de validitate

1.Conditii de fond

Conditiile de fond pentru validitatea contractului individual de munca sunt cele precizate de articolul 948 Cod Civil si constau in: capacitatea legala a partilor(salariat si angajator),consimtamantul valabil al partilor,obiectul contractului,cauza contractului.

a)Capacitatea legala a partilor(salariat si angajator)

Salariatul este persoana care pune la dispozitia angajatorului forta sa de munca ,in schimbul unui salariu.

Incheierea contractului individual de munca presupune existenta ambelor laturi ale capacitatii juridice a persoanei fizice:capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.

Persoana fizica dobandeste capacitatea deplina de a incheia un contract de munca la implinirea varstei de 16 ani,precizandu-se ca de la aceasta varsta are maturitatea fizica si psihica necesara pentru a intra intr-un raport de munca.

Potrivit prevederilor art.13 alin. 2 C.Muncii varsta minima de incadrare este de 15 ani(deci,minorii sub varsta de 15 ani nu pot fi angajati ca salariati).

Minorii ce au varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani au recunoscuta o capacitate restransa de a se angaja in munca,adica angajarea lor este posibila numai cu acordul parintilor (ambii parinti)sau a reprezentantilor legali si numai daca minorului „nu ii este pariclitata sanatatea,dezvoltarea si pregatirea profesionala”. Daca nu se realizeaza acordul parintilor pentru incheierea contractului de munca,hotararea va putea fi luata de catre autoritatea tutelara.La incheierea contractului se va face mentiune despre incuviintare ,iar cei ce au dat-o vor semna contractul alaturi de minor.

Conform Cartei Uniunii Europene privind drepturile fundamentale din 2000 ,tinerii trebuie sa beneficieze de conditii de munca adaptate varstei lor si sa fie protejati impotriva exploatarii economice ,sau impotriva oricarei munci care dauneaza sanatatii ,securitatii sau dezvoltarii lor fizice ,mintale,morale sau sociale ori le compromite educatia.

Incompatibilitatile la incheierea contractului individual de munca sunt „acele limitari sau restrangeri ale capacitatii juridice,reglementate in mod expres si restrictiv de lege,in scopul ocrotirii persoanei sau al apararii unor interese generale ale societatii”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conditii Obligatorii de Validitate ale Contractului Individual de Munca.doc