Consecintele Incalcarii Cerintelor Legale de Constituire a Societatii Comerciale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Consecintele Incalcarii Cerintelor Legale de Constituire a Societatii Comerciale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Notiuni generale

Precizari prealabile. Constituirea unei societati comerciale are drept rezultat aparitia in campul activitatii a unui nou subiect de drept, care participa la raporturile juridice . Pentru a garanta securitatea raporturilor juridice, legea stabileste conditiile care trebuie indeplinite pentru constituirea societatii comerciale.

Asa cum am aratat, la baza constituirii societatii comerciale se fala actul sau actele constitutive, dupa caz, care, incheiate in conditiile legii, stabilesc raporturile juridice dintre asociati. Dar, pentru constituirea societatii, pentru ca aceasta sa devina persoana juridical, trebuie indeplinite si formalitatile prevazute de lege. Numai daca sunt respectate aceste cerinte ale legii, societatea comerciala este considerata legal constituita, cu toate consecintele pe care le implica statutul sau de persoana juridica.

Problema care se pune este aceea de a sti care va fi soarta unei societati pentru constituirea careia nu au fost respectate cerintele legii.

Urmeaza sa examinam regimul juridic al societatii constituite fara respectarea cerintelor legale si, distinct, efectele nerespectarii conditiilor de publicitate a constituirii societatii.

2. Regimul juridic al societatii comerciale constituite fara respectarea cerintelor legale

A. Consideratii generale

Conceptia Legii nr. 31/1990. In forma sa initiala, Legea nr. 31/1990 a consacrat conceptia traditionala privind consecintele nerespectarii cerintelor legale privind contituirea societatilor comerciale. In acesta conceptie, prevaleaza interesul protejarii tertilor, cu excluderea sanctiunii drastice a nulitatii. Intre a sanctiona incalcarea cerintelor legii privind constituirea societatii cu nulitatea societatii si a lasa nesanctionata o atare abatere, legiuitorul a adoptat o solutie de compromise, societatea constituita cu nerespectrarea cerintelor legale a fost calificata ca o societate nelegal constituita. Aceasta entitate era recunoscuta ca o societate, dar informa, careia i se recunosteau numai anumite efecte juridice ( dreptul asociatilor de a cere regularizarea societatii si, in anumite cazuri, de a cere dizolvarea societatii, precum si dreptul tertilor de a-si valorifica drepturile lor impotriva societatii nelegal constituite si impotriva persoanelor care au actionat in numele acestei societati ).

In forma actuala, data prin O.U.G. nr. 32/1997, Legea nr.31/1990 a abandonat conceptia traditionala, in favoarea unei conceptii moderne, care urmareste sa realizeze un echilibru intre nevoia de protectie a intereselor tertilor si imperativul respectarii dispozitiilor legale privind constituirea societatilor comerciale. In acesta conceptie subzista preocuparea de salvare a societatii, de regularizare a ei, pentru a fi adusa in parametrii de legalitate si, prin aceasta, de a proteja interesele tertilor. Dar, in anumite cazuri, societatea constituita cu incalcarea legii trebuie sa inceteze sa mai existe, prin declararea nulitatii ei. Si in aceste cazuri, insa, interesele tertilor sunt avute in vedere, prin diminuarea efectelor distructive ale nulitatii.

Cat priveste solutia care trebuie aplicata societatii constituite cu incalcarea cerintelor legale, legea distinge in functie de data cand se constata neregularitatea, inainte sau dupa inregistrarea societatii in registrul comertului. In cazul neregularitatilor constatate inainte de inregistrarea societatii, se impune regularizarea societatii, pe cand in cazul neregularitatilor constatate dupa inregistrarea societatii, solutia este regularizarea si, exceptional, nulitatea societatii.

B. Consecintele neregularitatilor constatate inainte de inregistrarea societatii

Precizari prealabile. Anumite incalcari ale cerintelor legale de constituire a societatii pot fi constatate anterior inregistrarii societatii in registrul comertului, deci, inainte ca societatea sa devina persoana juridica.

Cazul neinregistrarii societatii. Este posibil ca persoanele interesate sa constituie o societate comerciala sa fi intocmit actul sau actele constitutive, dar fara ca fondatorii sau reprezentantii societatii sa fi cerut inregistrarea societatii in termenul legal. Intr-un asemenea caz, societatea poate fi regularizata prin indeplinirea formalitatii inregistrarii societatii in registrul comertului (art. 47 din Legea nr.31/1990).

Potrivit legii, in cazul cand nu s-a cerut inregistrarea societatii in termenul legal, oricare asociat are dreptul sa puna in intarziere, prin notificare sau scrisoare recomandata, pe fondatorii sau reprezentantii societatii abilitati, cu privire la indeplinirea formalitatii inregistrarii societatii. Daca acestia nu se conformeaza in cel mult 8 zile de la primirea somatiei, oricare asociat poate cere oficiului registrului comertului efectuarea inregistrarii. Prin aceasta inregistrare, societatea devine persoana juridica, cu toate consecintele pe care le implica aceasta calitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Consecintele Incalcarii Cerintelor Legale de Constituire a Societatii Comerciale.doc