Consiliul Europei

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Consiliul Europei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dogotaru Ilie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Consiliul Europei este o organizatie internationala cu caracter regional care a luat fiinta la data de 5 mai 1949, fiind creata initial de un numar de 10 state membre fondatoare, acestea fiind: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia.

Astazi Consiliul Europei are un numar de 46 state membre a caror evolutie cronologica de aderare la Organizatie este urmatoarea: Grecia (august 1949, in urma încheierii razboiului civil între fortele comuniste si cele nationaliste), Turcia (august 1949), Islanda si Germania în 1950, Austria 1956, Cipru 1961, Elvetia 1963, Malta 1965, Portugalia 1976, Spania 1977, Liechtenstein 1978, San Marino 1988, Finlanda 1989, Ungaria 1990, Polonia 1991, Bulgaria 1992, Cehia, Estonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia 1993, Andora 1994, Albania, Letonia, Macedonia, Moldova, Ucraina 1995, Croatia si Rusia 1996, Georgia 1999, Armenia si Azerbaidjan în 2001, Bosnia si Herzegovina 2002, Serbia si Muntenegru 2003, Monaco 2004.

Statutul de observator pe lânga organismele interguvernamentale ale Consiliului Europei revine statelor: Canada, Vatican, Japonia, Statele Unite, Mexic.

Obiectivul principal al Consiliului Europei este realizarea unei unitati mai stânse între cele 46 state membre pentru protejarea libertatilor individuale, libertatilor politice si a statului de drept, principiile care constituie fundamentul tuturor democratiilor autentice si care influenteaza viata tuturor europenilor.Toate statele membre ale Organizatiei au obligatia de a face ca libertatile, demnitatea omului si bunastarea indivizilor sa devina principii ferme ale actiunilor guvernamentale.

Printre celelalte obiective ale Consiliului Europei sunt: promovarea democratiei pluraliste, problema securitatii cetateanului, combaterea rasismului,xenofobiei,intolerantei, protectia minoritatilor nationale, coeziunea sociala si calitatea vietii, cooperarea si coeziunea judiciara.

Instrumentele juridice adoptate în cadrul Consiliului Europei.

Pentru promovarea si realizarea obiectivelor propuse, în cadrul organismelor Consiliului Europei au fost adoptate o serie de conventii, carte,documente, printre care mentionam:

- Conventia Europeana a Drepturilor Omului : reprezinta cel mai coerent si dezvoltat sistem din lume privind protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului ce a fost adoptat în 1950.

- Carta Social Europeana a Drepturilor Omului adoptata în 1965

Conventia Cadru privind protectia minoritatilor nationale adoptata în 1994

- Conventia privind prevenirea torturii, a pedepselor si a tratamentelor inhumane sau degradante adoptata în 1997

- Carta Europeana a autonomiilor locale

- Conventia Europeana privind partind participarea strainilor la viata publica la nivel local

- Carta Europeana a limbilor regionale si minoritare.

Sediul Consiliului Europei este Platul Europei din Strasburg.

Cu privire la functionarea Consiliului Europei, acesta este finantat de guvernele statelor membre ale caror contributii la bugetul Organizatiei sunt calculate proportional cu populatia si bogatia lor. De exemplu, bugetul ordinar al Consiliului Europei pentru anul 2003 a fost de 175 milioane euro.

Limbile oficiale ale Consiliului Europei sunt franceza si engleza, dar se lucraza deasemenea în germana, italiana si rusa.

Ca structura functionala, Consiliul Europei este format din:

- Comitetul Ministrilor

- Adunarea Parlamentara

- Congresul Puterilor Locale si Regionale

- Secretariatul

Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Europei.doc

Alte informatii

Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" Facultatea de Drept Curs Masterat Protectia Juridica a Drepturilor Omului