Consimtamantul in Actele Juridice Civile

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Consimtamantul in Actele Juridice Civile.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asist. Drd. Lucia ICHIMESCU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

I. NOTIUNI GENERALE 3
II. CONDITIILE ACTULUI JURIDIC CIVIL 5
III. CONDITIILE DE FORMARE SI DE VALIDITATE ALE ACTULUI JURIDIC 6
A. CAPACITATEA 6
B. CONSIMTAMÂNTUL ÎN ACTELE JURIDICE CIVILE 8
1. Definitie 8
2. Legatura dintre consimtamânt si vointa juridica 10
3. Corelatia dintre vointa interna si vointa declarata 11
4. Conditiile de valabilitate a consimtamântului 12
5. Viciile de consimtamânt 14
a) Eroarea 16
b) Dolul 23
c) Violenta 26
d) Leziunea 29
IV. BIBLIOGRAFIE 31

Extras din document

I. NOTIUNI GENERALE

Expresia act juridic se întrebuinteaza atât în doctrina, practica si chiar în legislatie în doua sensuri cu valori diferite. Într-un prim sens se desemneaza manifestarea de vointa cu intentia de a produce efecte juridice civile , iar într-un alt sens este desemnat chiar înscrisul constatator al acestei manifestari de vointa . Desi în literatura de specialitate se propun mai multe definitii ale actului juridic civil, ne oprim la definitia potrivit careia ”actul juridic civil este o manifestare de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, respectiv de a naste, modifica sau stinge un raport juridic concret”.

Conceptul de „act juridic” este un concept general, obtinut printr-un proces de abstractizare si generalizare a caracterelor comune diferitelor acte pe care le subsumeaza. Fata de marea varietate a actelor juridice pe care le cuprinde, este necesar si util ca acest concept sa fie privit si analizat si sub aspectul categoriilor de elemente care, în totalitatea lor îi dau continut.

Trebuie precizat ca în literatura juridica si în practica judiciara s-au cristalizat notiunile astfel: actele juridice sunt actiunile omenesti savârsite cu intentia de a produce efecte juridice, iar faptele sunt actiunile omenesti savârsite fara intentia de a produce efecte juridice, care însa se produc în temeiul legii, la care se adauga si evenimentele (deci faptele juridice în sens restrâns).

Considerat în sensul conceptului traditional, actul juridic civil a fost definit:

- „...un act de vointa savârsit cu scopul de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica sau stinge un raport juridic”;

- „...un act de vointa savârsit cu scopul de a produce efecte juridice, adica de a crea, de a transmite, de a modifica sau de a stinge un raport juridic”;

- „...actul de vointa savârsit de subiectele de drepturi pentru a crea, modifica sau stinge raporturi juridice în temeiul dreptului obiectiv si în limitele pe care acestea le statorniceste”.

Pentru o definitie corecta si completa actului juridic civil, se impune luarea în considerare a urmatoarelor elemente:

- actului juridic civil este o manifestare de vointa, este deci, în primul rând rezultatul unei hotarâri launtrice, rezultatul unui proces volitiv;

- scopul exprimarii manifestarii de vointa îl constituie producerea de efecte juridice civile, este elementul care diferentiaza actului juridic civil de faptul juridic civil savârsit fara intentia de a produce asemenea efecte;

- efectele juridice avute în vedere trebuie sa priveasca nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice civile concrete, element care deosebeste actului juridic civil de actele juridice din celelalte ramuri ale dreptului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Consimtamantul in Actele Juridice Civile.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” IASI FACULTATEA DE DREPT SPECIALIZAREA „STIINTE JURIDICE”