Contenciosul Administrativ

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Contenciosul Administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

ASPECTE TEORETICE SI PRACTICE PRIVIND JURISDICTIA ADMINISTRATIVA DIN PRISMA RELATIEI DINTRE CONTENCIOSUL INTERN SI EUROPEAN

CAPITOLUL I

FENOMENUL ADMINISTRATIV ÎN SPATIUL EUROPEAN .

Înlaturarea regimurilor politice totalitare , pentru statele din sud- estul Europei în special si pentru întreaga lume în general a însemnat un moment istoric remarcabil . Aceste popoare luând contact cu o noua realitate au înteles ca pentru a face din nou parte din viata continentului Europa , este necesar sa devina membre ale Uniunii Europene.

Pentru a putea întelege si defini conceptul de administratie publica europeana trebuie avute în vedere discutiile referitore la conceptul de suveranitate , paradoxul ordinii juridice comunitare, continutul conceptului de drept administrativ european, izvoarele dreptului administrativ european si principiile dreptului administrativ european.

Ordinea comunitara se bazeaza pe ideea de suveranitate exercitata în comun , ceea ce corespunde ideii de suveranitate divizibila , idei considerate corespunzatoare pentru a descrie functionarea unui mecanism integrationist de tipul Uniunii Europene. 1

„ Paradoxul comunitar „consta în faptul ca întemeietorii celor trei comunitati europene au construit o ordine juridica interna prin mijloace tehnico juridice a caror baza este data de tratatul international. În literatura juridica s-a exprimat punctul de vedere ca ordinea juridica europeana poate fi vazuta ca un sistem format din : subsistemul dreptului administrativ european , drept bancar european, , drept comercial european, drept monetar european , drept fiscal european , drept vamal european , dreptul european al agriculturii, dreptul european al transporturilor, dreptul european al mediului, dreptul european al asigurarilor.

Izvoarele dreptului administrativ european se pot clasifica în izvoare scrise, drept cutumiar si jurisprudenta.

Izvoarele scrise se refera la dreptul comunitar originar compus din : Tratatul de Constituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului din 18aprilie 1951, Tratatul de Constituire a Comunitatii Economice Europene , din 1. 01 1958 , Tratatul de constituire a Comunitatii Europene A Energiei Atomice din 1. 01 1958 , Tratatul de fuziune , care a constitui,

un Consiliu si o Comisie unice pentru toate cele trei Comunitati , din 8. 04 1965, Actul Unic European , intrat în vigoare la 1.07. 1987, Tratatul asupra Uniunii Europene , semnat la Maastricht la 7. 02. 1992si intrat în vigoare la 1. 11. 1993, Tratatul de la Amsterdam din 2. octombrie1997, Tratatul de la Nisa, deschis spre ratificare la 26. 02. 2001 , Tratatele de adeziune ale tarilor care au aderat ulterior la Comunitati , Tratate de modificare a statutelor institutiilor europene .

Dreptul comunitar derivat cuprinde regulamentul , directivele, deciziile, recomandarile si avizele.

Regulamentele ca izvor principal de drept derivat au ca scop crearea unui drept uniform pentru toata comunitatea si reprezinta acte normative cu caracter general cu forta obligatorie si obligativitate directa , care produc efecte automat în ordinea juridica a statelor membre fara a mai fi nevoie de masuri speciale ca publicarea sau încorporarea în dreptul national.

Directivele sunt acte normative care nu au aplicabilitate directa , nu au influenta generala si se adreseaza numai anumitor state din Uniunea Europeana.

Ele pot fi directive cadru si directive de executare , care se mai numesc si directive administrative.

Deciziile reprezinta acte normative cu forta obligatorie pentru aceea carora le sunt destinate , neavând influenta generala si vizând aplicabilitatea prevederilor tratatelor la situatii particulare , fiind echivalente actelor administrative individuale din dreptul intern.

Recomandarile si avizele nu au forta juridica obligatorie , deoarece solicita numai adoptarea unei anumite conduite de catre statele comunitare , cu rol de apropiere a legislatiilor nationale , fiind instrumente de orientare a legislatiilor interne .

Dreptul comunitar complementar cuprinde acorduri internationale la care Comunitatea Europeana este parte si conventiile între statele membre care creeaza norme uniforme aplicabile pe teritoriul Uniunii Europene .

În fixarea principiilor dreptului administrativ european jurisprudenta Curtii Europene de Justitie a avut un rol important. Principiile generale ale dreptului administrativ european sunt : încredere si previzibilitate , deschidere si transparenta , raspunderea delictuala a administratiei comunitare , eficienta si eficacitate .

Fisiere in arhiva (1):

  • Contenciosul Administrativ.doc

Alte informatii

Înlaturarea regimurilor politice totalitare , pentru statele din sud- estul Europei în special si pentru întreaga lume în general a însemnat un moment istoric remarcabil .