Contractul de Franciza

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Franciza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Istoricul francizei

Istoricul francizei dateaza din 1850, cand in New Soult Wales a fost folosit acest tip de contract in domeniul hotelier.

In U.S.A. s-a folisit prima data contractul de franciza in domeniul telecomunicatiilor de catre Wastern Union. Tot in aceasta tara a existat un contract de franciza intre fabricantii de automobile si dealarii locali.

Istoria recenta a francizei conoaste o crestere spectaculoasa incepand cu anul 1930. In anul 1950 aceasta explodeaza odata cu aparitia si dezvoltarea in 1950 a restaurantelor fast food, dintre cele mai cunoscuta fiind reteaua MC Donalts.

2. Notiunii generale. Definitie

2.1. Notiuni generale

Franciza o institutie de drept comercial a aparut in Statele Unite ale Americii o data cu legislatia antitrust, prin care s-a interzis desfacerea marfurilor de catre producator.

Fiind o forma recenta a contractului de concesiune, constituie o metoda de a face afaceri pe baza colaborarii permanente intre parteneri.

Adoptata relativ tarziu, legislatia privind sistemul juridic al francizei a deschis noi oportunitati investorilor straini dar si celor autohtoni.

Ordonanta nr 52 din 28 august 1997, completata mai apoi de Legea nr 79 din aprilie 1998, reglementeaza un domeniu cu un mare potential de dezvoltare.

Potrivit CHR Consulting, companie de consultanţă pentru francize, în prezent, există pe piaţa românească 171 de branduri de franciză, dintre care 87 în domeniul distribuţie - retail, 78 – servicii şi 6 în domeniul industrial.

Dacă cifra de afaceri generată de sistemul de franciză s-a ridicat în 2004 la 730 de mil. de euro, anul trecut, cifra a urcat spre 900 - 950 de mil. de euro. Cifra de afaceri a firmelor francizate în 2005 :

• 146 milioane euro (20% din total) – cifra de afaceri din domeniul distribuţie – retail (modă, bijuterii şi accesorii, produse electronice şi electrice, produse petroliere şi de îngrijire a corpului)

• 206 milioane euro (28,2%) – servicii financiare, publicitate, resurse umane, întreţinere

• 32 milioane euro (4,4%) – servicii fast - food şi alimentare

• 28 milioane euro (3,8%) – servicii hoteliere

• 318 milioane euro (43,6%) – industrie (producţie de băuturi răcoritoare, alcoolice şi materiale de construcţii).

Potrivit unui studiu al CHR Consulting, la jumătatea anului trecut, numărul de unităţi deschise în sistem de franciză se cifra la aproximativ 1.100. Cele mai extinse reţele sunt Fornetti (300 de unităţi), Allois Dallmayr Kaffe (117 parteneri) şi Germanos ( 75 de magazine).

Deşi poate mai greu de crezut, din cauza distanţei relativ mari faţă de România, cele mai multe afaceri de tip franciză (43) provin din SUA. Pe locul 2 este franciza românească, cu 35 de branduri. Urmează Italia, cu 21 de branduri şi Franţa, cu 18.

Dacă anul 2004 a fost considerat unul de vârf ca intrare pe piaţă a unor noi francize (45), faţă de 2003, cu 30 de noi francize, şi de 2005, cu circa 40 de nume noi, 2006 va depăşi toate recordurile : pe piaţă vor intra prin sistemul de franciză 70 de noi branduri .

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Franciza.doc