Contractul de Închiriere a Locuintei

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3537
Mărime: 19.29KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Marinescu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: buica radu
Contractul de inchiere este o problema des intalnita in circiutul juridic proiectul contituie o analiza privind toate problemele ce le ridica contractul de inchiere privind efectele lui conditiile,partile contractului,obiectul s.a.m.d A fost prezentat in cadrul facultatii de drept din cluj napoca universitatea bogdan voda

Cuprins

  1. CAPITOLUL I.
  2. NOTIUNEA, SEDIUL MATERIEI SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE A LOCUINTEI
  3. 1.1 Notiunea contractului de închiriere a locuintei
  4. 1.2 Sediul materiei
  5. 1.3 Caracterele juridice ale contractului de închiriere a locuintei
  6. CAPITOLUL II.
  7. ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE A LOCUINTEI
  8. 2.1 Forma contractului de închiriere
  9. 2.2 Părtile contractului de închiriere
  10. 2.3 Obiectul contractului de închiriere
  11. 2.4 Termenul contractului de închiriere
  12. CAPITOLUL III.
  13. EFECTELE CONTRACTULUI DE INCHIRIERE A LOCUITEI
  14. 3.1 Obligatiile propreitarului
  15. 3.2 Obligatiile chiriasului
  16. CAPITOLUL IV.
  17. CONTRACTUL DE SUBÎNCHIRIERE SI CESIUNEA CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE A LOCUINTEI
  18. 4.1 Contractul de subînchiriere
  19. 4.2 Cesiunea contractului de închiriere
  20. CAPITOLUL V.
  21. ÎNCETAREA CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE A LOCUINTEI
  22. 5.1 Ajungerea la termen a contractului
  23. 5.2 Denuntarea unilaterală a contractului de către chirias
  24. 5.3 Rezilierea contactului
  25. 5.4 Neuzul locuintei
  26. 5.5 Moartea chiriasului
  27. CAPITOLUL VI.
  28. ÎNCHIRIEREA UNOR LOCUINTE CU DESTINATIE SPECIALĂ
  29. 6.1 Locuinta socială
  30. 6.2 Locuinta de serviciu
  31. 6.3 Locuinta de interventie
  32. 6.4 Locuinta de necesitate
  33. 6.5 Locuinta de protocol

Extras din referat

CAPITOLUL I

NOTIUNEA, SEDIUL MATERIEI SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE A LOCUINTEI

1.1 Notiunea contractului de închiriere a locuintei

Contractul de închiriere a locuintei este acela prin care o persoana, numita locator, se obligă să asigure unei alte persoane, numita locatar sau chirias, folosinta temporară a unei locuinte, în schimbul unei sume de bani determinată, ce poartă denumirea de chirie.

Contractul de închiriere a locuintelor reprezintă o varietate a contractului de locatiune si îi sunt aplicabile dispozitii ale dreptului comun referitoare la locatiune.

1.2 Sediul materiei

Închirierea suprafetelor locative este reglementată prin acte normative speciale, cum sunt Legea nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinte si spatii cu altă destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitătilor economice sau bugetarede stat; Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatie de locuinte, trecute în proprietatea statului; Legea nr. 114/1996, legea locuintei (cu modificările ulterioare).

1.3 Caracterele juridice ale contractului de închiriere a locuintei

Contractul de închiriere a locuintei are un caracter consensual, pentru încheierea sa fiind necesar doar acordul de vointă al părtilor.

Contractul de închiriere a locuintei are un caracter sinalagmatic, întrucât presupune obligatii corelative în sarcine ambelor părti.

Contractul de închiriere a locuintei are un caracter oneros, întrucât atât locatorul cât si locatarul urmăresc obtinerea unui avantaj si comutativ întrucât întinderea prestatiilor părtilor este cunoscută chiar din momentul încheierii contractului.

Închirierea locuintei este un contract cu executare succesivă, părtile executându-si obligatiile pe toată durata locatiunii.

Contractul de închiriere a locuintei are un caracter translativ de folosintă temporară a locuintei.

CAPITOLUL II

ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI DE ÎNCHIRIERE A LOCUINTEI

2.1 Forma contractului de închiriere

Potrivit art. 21 din Legea nr. 114/1996 „închirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris”.

Forma scrisă a acestui contract este cerută doar ad probationem, întrucât legea vorbeste despre „acordul dintre proprietar si chirias”, fără ca acest acord să fie exteriorizat într-o anumită formă pentru validitatea contractului.

Forma scrisă a contractului este cerută doar ca o simplă conditie ad probationem, lipsa înscrisului nu va afecta validitatea conventiei. Totusi, contractul nu poate fi dovedit cu martori sau prezumtii, decât dacă există un început de dovadă scrisă ori preconstituirea sau conservarea dovezii scrise nu a fost cu putintă.

2.2 Părtile contrcatului de închiriere

Conform art. 21 din Legea nr. 114/1996 contractul de închiriere a locuintei se încheie între proprietar si chirias. În consecintă, părtile contractului de închiriere a locuintelor sunt: proprietarul (locatorul) si locatarul (chiriasul).

Locatorul poate fi o persoană fizică, o persoană juridică sau o unitate administrativ-teritorială.

Datorită împrejurărilor că acest contract nu este translativ de proprietate, el va putea fi încheiat si de alte persoane decât proprietarul, desi de regulă în practică proprietarul este cel care încheie acest contract. Astfel va putea fi locator uzufructuarul locuintei sau chiar locatarul acesteia, în anumite conditii.

Atunci când proprietarul locuintei este o unitate administrativ-teritorială, contractul de închiriere poate fi încheiat de către institutia care administrează imobilul.

Chiriasul este persoana care dobândeste dreptul de folosintă asupra locuintei, în urma încheierii contractului.

Contractul de închiriere poate fi încheiat de mai multe persoane în calitate de locatar, obligatiile ce ruzultă din contract fiind reglementate de normele referitore la obligatiile cu pluralitate de subiecte. Odată cu titularul contractului de închiriere, dobândesc un drept locativ propriu si alte persoane ce urmează a locuii cu chiriasul (sotul,sotia, copii, etc).

2.3 Obiectul contractului de închiriere a locuintei

În cadrul contractului de închiriere a locuintelor, părtile trebuie să convină cu privire la doua elemente: locuinta si chiria

Locuinta. Contractul de închiriere are obiect exclusiv spatii cu destinatie de locuintă reglementat de legea nr. 114/1996 are ca obiect exclusiv spatii cu destinatie de locuintă.

Locuinta se referă atât la camerele de locuit cât si la băi, bucatării, holuri, spatii de depozitare, poduri. La toate acestea se pot adauga, uneori, curtea si grădina aferente imobilului închiriat.

În momentul încheierii contractului de închiriere, în aceasta se va indica numărul camerelor din care este alcatuită locuinta precum si dependentele ce fac corp comun cu acesta, precum si dependintele ce fac corp comun cu aceasta.

Chiria. Va fi achitată de către chirias pe toată durata folosirii locuintei.

În reglementarea Legii nr. 114/1996, chiria constituie unul dintre elementele care trebuie să se regăsească în cadrul contractului încheiat de părti.

2.4 Termenul închirierii

Potrivit art. 21 lit. (i) din Legea nr. 114/1996, contractul de închiriere a locuintelor trebuie să cuprindă durata lui. Durata nu este prevăzută de către lege si este lăsată la latitudinea părtilor. Legiuitorul a reglementat posibilitatea prorogării legale a termenului închirierii, precum si dreptul chiriasului la reînnoirea contractului de închiriere, pentru a evita eventualele nelinisti sociale cauzate de lipsa locuintelor.

Preview document

Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 1
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 2
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 3
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 4
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 5
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 6
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 7
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 8
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 9
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 10
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 11
Contractul de Închiriere a Locuintei - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Inchiriere a Locuintei.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de vânzare

Introducere Lucrarea de față își propune să trateze ca temă de licență ,,Condițiile de fond ale contractului de vânzare” deoarece evoluția...

Condițiile de Validitate a Contractului de Locațiune

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE DESPRE LOCAŢIUNE SECŢIUNEA I Noţiune, reglementare, caractere juridice şi delimitare de alte instituţii juridice...

Rezoluțiune și reziliere

Introducere În această lucrare, s-a încercat cercetarea fenomenului inegalității dintre venituri în societățile umane și bunăstarea populatiei....

Desfacerea Căsătoriei prin Divorț

Introducere Familia reprezintă “grupul social fundamental, care asigură menţinerea continuităţii biologice a societăţii prin procreare, îngrijirea...

Caracteristica contractului de locațiune

Odată cu dezvoltarea mai complexă cu o avansare destul de considerabilă a relațiilor socio-economice în secolul în care ne aflăm se observă o...

Contractul individual de muncă cu timp parțial

Definitia contractului individual de muncǎ si reglementarea acestuia în legislatia românǎ O bunǎ perioadǎ de timp (sfârsitul sec. al XIX-lea si...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Te-ar putea interesa și

Contractul de închiriere

Definitie Definitia contractului de inchiriere a locuintei. Caractere juridice. Inchirierea de locuinte este un contract prin care o persoana,...

Contractul de închiriere ca temei juridic al folosinței locuinței

I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE I.1. NOŢIUNEA DE CONTRACT Unii autori disting între convenţie si contract. Convenţia ar fi genul, iar contractul ar fi...

Efectele Desfacerii Căsătoriei prin Divorț

1.1. CĂSĂTORIA ÎN RAPORT CU FAMILIA În statul nostru căsătoria constituie izvorul legăturilor care se stabilesc între membrii unei familii...

Reglementarea contractului de închiriere

1. Definitia contractului de inchiriere Inchirierea de locuinte este un contract prin care o persoana, numita locator, se obliga sa asigure unei...

Contractul de închiriere

Contractul de inchiriere Definitia contractului de inchiriere a locuintei. Caractere juridice. Inchirierea de locuinte este un contract prin...

Contractul de vânzare-cumpărare

Def.vazarea cumpararea este un contract prin care una dintre parti vanzatorul stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti,...

Contracte Speciale

CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPARARE Sectiunea I. Notiune, reglementare si caractere juridice 1. Notiune. Vânzarea-cumpararea este un contract prin...

Contracte Speciale

CONTRACTELE COMERCIALE SPECIALE 1. Contractul de vânzare-cumparare comerciala 1. NOTIUNEA CONTRACTULUI DE VÂNZARE-CUMPARARE COMERCIALA. Întrucât...

Ai nevoie de altceva?