Contractul de Transport Aerian

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Transport Aerian.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Aurelia Cotutiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

CONTRACTUL DE TRANSPORT AERIAN

1. OBIECTUL SI IMPORTANTA ACTIVITATII DE TRANSPORT

Transporturile reprezinta sistemul circulator al întregii planete si in acelasi timp, al fiecarei tari in parte, avand implicatii profunde in domeniul productiei materiale si al schimbului.

Obiectul activitatii de transport consta in deplasarea in spatiu de marfuri, bunuri si persoane, fiind un mijloc de realizare a multitudinii de interese practice, cu efecte economico - sociale diverse.

Activitatea de transport constituie mijlocul prin care se inlesneste schimbul de bunuri si deplasarea oamenilor.

Activitatea de transport  este actiunea prin care se organizeaza si realizeaza deplasarea calatorilor si marfurilor in spatiu si timp.

Nu toate deplasarile in spatiu constituie obiectul activitatii de transport, supuse contactului de transport:

- transportul in interes personal;

- transportul de energie electrica;

- transportul de lichide si gaze prin conducte, etc.

Transporturile ajuta la valorificarea tuturor zonelor geografice; ele fac legatura intre agricultura si industrie; contribuie la dezvoltarea diviziunii sociale a muncii.

Conventia internationala de la Berna/1997, referitoare la transportul pe calea ferata cat si Regulamentul de transport pe calea ferata arata ca sunt scoase de la transportul de marfuri corespondenta si obiectele pana la 10 kg, acestea fiind supuse regimului postal.

Activitatea de transport este o ramura distincta a productiei materiale, a activitatii economice in general, cu caracteristici proprii.

Activitatea de transport creste valoarea marfii, contribuind la formarea venitului national (locul IV in cadrul economiei nationale).

Transporturile de calatori realizeaza apropierea dintre oameni si contribuie la satisfacerea intereselor de familie, culturale, artistice, sportive, etc.

2. ISTORICUL ACTIVITATII DE TRANSPORT

Aparitia schimbului, odata cu prima mare diviziune a muncii, a determinat si aparitia clasei negustorilor ce se ocupau de comert, aceasta ducând la aparitia activitatii de transport.

In antichitate, fenicienii au fost primii carausi ai marilor (Fenicia se gasea la încrucisarea drumurilor, pe uscat si apa, a celor trei continente: Europa, Asia si Africa).

Drumul matasii- lega China de Asia Centrala si Apuseana.

In India antica, - cai de comunicatie pe uscat (in India de Nord era un drum bun) dar si pe apa (fluviul Gange).

Imperiul Roman - o retea vasta de drumuri: Toate drumurile duc la Roma.

Transporturile in antichitate si evul mediu erau slab dezvoltate, bazându-se in special pe tractiunea animala si mici ambarcatiuni ( transport pe ape).

O adevarata revolutie in transporturi a fost descoperirea fortei aburului, care a condus la aparitia unei noi categorii de transport (feroviar si naval)  are o dezvoltare deosebita in a doua jumatate a sec. al XX-lea.

Descoperirea motorului cu ardere interna a permis aparitia unor noi mijloace de transport: auto si aerian.

- 1913  Anglia - primul transport aerian de calatori (10 calatori).

- mijloacele de transport auto cunosc o dezvoltare însemnata începând cu deceniul al II-lea al sec. XX.

- 1919 - primul transport aerian postal international intre Toulouse si Dakar.

In tara noastra, in 1938 structura transporturilor era urmatoarea:

- calea ferata 97,7 %

- naval 2,1 %

- auto 0,1 %

- aerian 0,1 %

In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, situatia transporturilor s-a agravat datorita distrugerii a 50 % din parcul de locomotive, 32 % din cel de vagoane, 1250 poduri si podete, Dunarea fiind nenavigabila.

In 1988 - navele de mare tonaj nu puteau fi folosite datorita faptului ca porturile românesti nu aveau cheiuri de adâncime: din 258 nave (4,8 mil. t.d.w.) erau imobilizate pentru reparatii 117nave, închiriindu-se nave straine (plata a 35 mil.$).

In 1997 - 11348 km C.F. din care 3929 km electrificata iar 2965 km fiind dotata cu doua cai.

Dezvoltarea si evolutia activitatii de transport au condus la aparitia unei noi ramuri de drept dreptul transporturilor- care reprezinta ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile nascute in cadrul activitatii de transport intre expeditor (calator), transportator si destinatar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Transport Aerian.doc