Contractul de Transport Feroviar

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6664
Mărime: 43.76KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aurelia Cotutiu

Extras din document

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE

I.1. IMPORTANTA ACTIVITATII DE TRANSPORT

Activitatea de transport constituie mijlocul prin care se înlesneste schimbul de bunuri si deplasarea oamenilor.

Activitatea de transport  este actiunea prin care se organizeaza si realizeaza deplasarea calatorilor si marfurilor in spatiu si timp.

Nu toate deplasarile in spatiu constituie obiectul activitatii de transport, supuse contactului de transport:

- transportul in interes personal;

- transportul de energie electrica;

- transportul de lichide si gaze prin conducte, etc.

Conventia internationala de la Berna/1997- referitoare la transportul pe calea ferata cat si Regulamentul de transport pe calea ferata - arata ca sunt scoase de la transportul de marfuri corespondenta si obiectele pana la 10 kg, acestea fiind supuse regimului postal.

Activitatea de transport este o ramura distincta a productiei materiale, a activitatii economica in general, cu caracteristici proprii.

Transporturile de calatori realizeaza apropierea dintre oameni si contribuie la satisfacerea intereselor de familie, culturale, artistice, sportive, etc.

I.2. ISTORICUL ACTIVITATII DE TRANSPORT

Aparitia schimbului, odata cu prima mare diviziune a muncii, a determinat si aparitia clasei negustorilor ce se ocupau de comert, aceasta ducând la aparitia activitatii de transport.

In antichitate, fenicienii au fost primii carausi ai marilor (Fenicia se gasea la încrucisarea drumurilor, pe uscat si apa, a celor trei continente: Europa, Asia si Africa).

Drumul matasii- lega China de Asia Centrala si Apuseana.

In India antica, - cai de comunicatie pe uscat (in India de Nord era un drum bun) dar si pe apa (fluviul Gange).

Imperiul Roman - o retea vasta de drumuri: Toate drumurile duc la Roma.

Transporturile in antichitate si evul mediu erau slab dezvoltate, bazându-se in special pe tractiunea animala si mici ambarcatiuni (transport pe ape).

O adevarata revolutie in transporturi a fost descoperirea fortei aburului, care a condus la aparitia unei noi categorii de transport (feroviar si naval).

Descoperirea motorului cu ardere interna a permis aparitia unor noi mijloace de transport: auto si aerian.

- 1913  Anglia - primul transport aerian de calatori (10 calatori).

- mijloacele de transport auto cunosc o dezvoltare însemnata începând cu deceniul al II-lea al sec. XX.

- 1919 - primul transport aerian postal international intre Toulouse si Dakar.

In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, situatia transporturilor s-a agravat datorita distrugerii a 50 % din parcul de locomotive, 32 % din cel de vagoane, 1250 poduri si podete, Dunarea fiind nenavigabila.

In 1988 - navele de mare tonaj nu puteau fi folosite datorita faptului ca porturile românesti nu aveau cheiuri de adâncime: din 258 nave (4,8 mil. t.d.w.) erau imobilizate pentru reparatii 117 nave, închiriindu-se nave straine (plata a 35 mil.$).

In 1997 - 11348 km C.F. din care 3929 km electrificata iar 2965 km fiind dotata cu doua cai.

Dezvoltarea si evolutia activitatii de transport au condus la aparitia unei noi ramuri de drept  dreptul transporturilor - care reprezinta ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile nascute in cadrul activitatii de transport între expeditor (calator), transportator si destinatar.

I.3. PARTICULARITATILE ACTIVITATII DE TRANSPORT

Transportul de marfuri apare ca o continuare a procesului de productie inceput in celelalte ramuri, prin aducerea marfurilor de la producator la consumator. Activitatea de transport are trasaturi comune cu toate celelalte activitati ec. Cu toate acestea, activitatea de transport, prin natura si specificul ei, se deosebeste de toate celelalte activitati ec. prin urmatoarele particularitati:

a) Procesul de productie al transporturilor il constituie deplasarea in spatiu care se realizeaza prin intermediul mijloacelor de productie si al fortei de munca, elemente concretizate in:

- mijlocul de transport pus in miscare de forte motrice;

- drumul pe care urmeaza sa se deplaseze in spatiu mijlocul de transport respectiv;

- forta de munca calificata pentru acest proces de productie (specifica fiecarui mijloc de transport);

- bunurile materiale sau oamenii care constituie obiectul deplasarii in spatiu;

b) Transport de marfuri reprezinta o activitate economica ce se poate efectua in cadrul productiei sau al circulatiei, astfel:

-transporturi interioare, care se desfasoara in cadrul procesului de productie (deplasarea materiilor prime, materialelor sau a fortei de munca de la o sectie la alta);

-transporturi comerciale, care depasesc sfera procesului de productie propriu-zis si care se desfasoara in sfera circulatiei (de ex., transport materiilor prime sau al semifabricatelor de la o intreprindere la alta in vederea consumului productiv, sau transport produselor finite in sfera consumului individual);

c) Transport sunt o continuare a procesului de productie in sfera circulatiei, ca un proces de productie suplimentar;

d) In activitatea de transport nu se creaza bunuri materiale concrete, ci efective utile, rezultatele acestei activitati nu pot fi masurate prin unitati de masura concrete, ci prin unitati abstracte: tone/km sau calatori/km pentru transport feroviar si auto, tone/mile sau calatori/mile in cazul transport naval.

Preview document

Contractul de Transport Feroviar - Pagina 1
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 2
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 3
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 4
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 5
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 6
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 7
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 8
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 9
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 10
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 11
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 12
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 13
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 14
Contractul de Transport Feroviar - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Transport Feroviar.doc

Alții au mai descărcat și

Principiile Dreptului Comerțului Internațional

Capitolul I. NOȚIUNI INTRODUCTIVE ÎN COMERȚUL INTERNAȚIONAL ȘI DREPTUL COMERȚULUI INTERNAȚIONAL. Secțiunea I. Noțiunea și importanța comerțului...

Contractul de Transport Aerian

REZUMAT Tema proiectului o reprezintă “Contractul de Transport AERIAN”. Am ales această tema pentru realizarea proiectului din mai multe motive,...

Norma Conflictuală

Norma conflictuală nu cârmuieste propriu-zis raportul juridic cu elementul străin. Ea arată numai legea competentă a cârmui nemijlocit raportul...

Norme Conflictuale

CAPITOLUL I 1.1.DEFINIŢIE Norma conflictuala este norma juridică specifică dreptului internaţional privat care soluţionează conflictul de...

Nulitatea Actului de Procedura

1.Sanctiunile procedurale – precizari prealabile In materie procesual civila sanctiunile procedurale reprezinta "masuri cu caracter de...

Contractul de Transport

I.DEFINIREA CONTRACTULUI DE TRANSPORT Definitii intalnite in doctrina: “Contrctul de transport este acel contract prin care organizatia de...

Organizarea Sistemului Judiciar în Slovenia și Portugalia

Introducere Slovenia (Slovenija în limba slovenă) este o ţară în Europa Centrală care se învecinează cu Croaţia, Ungaria, Austria şi Italia. Are...

Decăderea

§ 1. Noţiune Potrivit art. 103 alin.1 din C. proc. civ. „ neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndeplinirea oricărui alt act de procedură în...

Ai nevoie de altceva?