Contractul de Vanzare-Cumparare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Vanzare-Cumparare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Notiune
2.Cadru legal
3.Caractere juridice
3.1 Contract sinalagmatic
3.2 Contract comutativ
3.3 Contract cu titlu oneros
3.4 Contract consensual
3.5 Contract translativ de proprietate

Extras din document

Conform art. 1294 Cod civil ,”vinderea este o conventie prin care doua parti se obliga intre sine,una a transmite celeilalte proprietatea unui lucru si aceasta a plati celei dintai pretul lui”.

Astfel,vanzarea-cumpararea este un contract prin care una dintre parti-vanzatorul-stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti-cumparatorul-care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut.

Transmiterea dreptului de proprietate este de natura contractului de vanzare-cumparare si nu de esenta lui.Astfel,prin contractul de vanzare-cumparare se poate transmite atat un drept real,cat si un drept de creanta.

Pot face obiectul actului de vanzare-cumparare atat unul sau mai multe bunuri corporale sau necorporale,cat si o universalitate juridica (exemplu:vanzarea unei mosteniri) sau o universalitate de fapt (exemplu: vanzarea unui fond de comert).

In schimb,nu pot face obiectul unei vanzari:

-drepturile “intuitu personae” (exemplu: dreptul la pensie)

-drepturile patrimoniale cu caracter strict personal (exemplu: dreptul de abitatie al sotului supravietuitor)

2.Cadrul legal

Contractul de vanzare-cumparare are ca principal izvor de drept Codul civil,in care sunt reglementate aspecte precum: elementele contractului,incheierea,executarea si desfiintarea contractului.

Dispozitiile din Codul civil sunt insa completate cu reglementarile din Codul comercial care stabilesc conditiile in care o vanzare-cumparare are caracter comercial si de art. 60-73 din Codul comercial care reglementeaza aspecte ale vanzarii-cumpararii comerciale precum:transferul dreptului de proprietate asupra lucrului vandut si al riscurilor,pretul vanzarii,consecintele nerespectarii obligatiilor.

Cadrul legal al contractului de vanzare-cumparare este Codul civil art. 1294-1404 , Codul comercial art. 60-73 si diferite legi,ca de exemplu Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar,modificata,Hotararea guvernului nr.610/1992 privind cartea de identitate a vehiculului si Instructiunile ministrului de interne,finantelor si transporturilor nr.290/2802/1189 de aplicare a Hotararii guvernului nr. 610/1992.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Vanzare-Cumparare.doc