Contraventia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contraventia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Definiţie

Contraventia este fapta savarsita cu vinovatie care prezinta un pericol social mai redus decat infractiunea si este prevazuta si sanctionata ca atare prin legi, decrete, ordonante sau prin alte acte normative, prin hotarare a Guvernului, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al municipiului Bucuresti.

Din definitia legala rezulta urmatoarele trasaturi ale contraventiei :

• Fapta este savarsita cu vinovatie

• Fapta este prevazuta si sanctionata ca atare prin legi si prin alte acte normative expres indicate in legea cadru

• Fapta are un grad pericol social mai redus fata de infractiune

A) Fapta savarsita cu vinovatie

Vinovatia este definita ca fiind « atitudinea psihica a persoanelor care, savarsind cu vointa neconstransa o fapta ca prezinta pericol social, a avut, in momentul executarii, reprezentarea faptei si a urmarilor socialmente periculoase ale acesteia sau, desi nu a avut reprezentarea faptei si a urmarilor, a avut posibilitatea reala, subiectiva a acestei reprezentari ». Din aceasta definitie rezulta cele doua forme ale vinovatiei si, anume intentia si culpa.

Contraventia se poate savarsi fie printr-o actiune, fie printr-o inactiune, prin care se pune in pericol o anumita valoare sociala ca de exemplu, ordinea publica, viata si sanatatea oamenilor, mediul ambiant.

Contraventia poate fi savarsita si prin neindeplinirea obligatiilor stabilite prin norme juridice ca, de pilda, nerespectarea orelor de desfasurare a unei adunari publice.

B) Stabilirea si sanctionarea faptei prin acte normative

Stabilirea si sanctionarea faptelor contraventionale se face prin legi, ordonante si hotarari ale guvernului sau prin alte acte normative emise de organe ale administratiei centrale sau locale, astfel :

• Parlamentul Romaniei- emite legi prin care se pot stabili si sanctiona contraventii in toate domeniile de activitate ;

• Guvernul Romaniei- emite ordonante sau hotarari in orice domeniu de activitate ;

• Autoritatile administratiei publice locale sau judetene - emit hotarari care se stabilesc si sanctioneaza contraventii in toate domeniile de activitate la nivel local, pentru care acestora le sunt stabilite atributii prin lege .

C) Fapta care prezinta un anumit grad de pericol social

Pericolul social reprezinta acea trasatura esentiala care indica masura in care fapta contraventionala aduce atingere uneia dintre valorile sau relatiile sociale ocrotite printr-un act normativ si pentru respectarea caruia legea prevede necesitatea aplicarii formei de constrangere, respectiv cea a sanctiunii contraventionale.

Gradul de pericol social al unei fapte este determinat de importanta si rolul relatiilor sociale care au fost prejudecate de acea fapta.

Periculozitatea sociala a unei fapte trebuie cercetata si apreciata intr-un context dat de mai multi factori, printre care obiectul incalcarii, anume norma juridica incalcata, relatia sociala prejudecata, felul si intensitatea vinovatiei,urmarile faptei, considerente cu privire la persoana care a savarsit fapta, de aceea, in anumite situatii, normele juridice prevad ca fapta poate sa constituie contraventie sau infractiune, in functie de concluziile ce se desprind in legatura cu gradul de pericol social al faptei.

Pericolul social constituie, o trasatura esentiala si comuna tuturor faptelor prin care se aduce atingere ordinii de drept

Regimul juridic al contraventiilor se circumscria urmatoarelor reguli:

• contraventiile erau, în principiu, fapte neintentionate, indiferent de actul normativ care le consacra;

• subiecte ale contraventiei erau numai persoanele fizice;

• contraventiilor li se aplicau circumstantele atenuante, cauze de exonerare de raspundere, recidiva;

• tentativa si complicitatea la savârsirea contraventiilor nu se pedepseau;

• ca sistem sanctionator erau pedepsele constând în amenda si închisoare;

• se putea lua masura confiscarii, dupa regulile stabilite de cod;

• amenda se pronunta singura sau însotita de închisoarea politieneasca, iar în caz de insolvabilitate a condamnatului amenda se putea înlocui cu închisoare stabilita ca durata de judecatorie;

• exista posibilitatea stabilirii contraventiilor prin legi ale organelor administrative, acestora revenindu-le un rol însemnat în constatarea, sanctionarea si executarea contraventiilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contraventia.doc