Controlul Anterior al Constitutionalitatii Legilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Controlul Anterior al Constitutionalitatii Legilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1.Notiuni introductive
1.1 Notiunea de constitutie 3
1.2 Controlul constitutionalitatii legilor 3
1.3 Curtea constitutionala a Romaniei 4
2.Controlul anterior al constitutionalitatii legilor
2.1 Notiunea de control anterior 6
2.2 Obiectul controlului anterior 6
2.3 Procedura controlului anterior al constitutionalitatii legilor 7
2.4 Efectele deciziilor finale ale controlului anterior si intinderea lor 8

Extras din document

1.NOTIUNI INTRODUCTIVE

1.1NOTIUNEA DE CONSTITUTIE.

Este acel act juridic fundamental care se bucura de suprematie ,avand forta juridica superioara celorlalte legi.

Ea reglementeaza in mod sistematic atat principiile structurii social-economice,cat si cele ale organizarii si functionarii statului bazat pe aceasta ; garanteaza material drepturile fundamentale cetatenesti si stabileste datoriile corespunzatoare acestor drepturi.

Viata constitutionala a Romaniei dupa prabusirea regimului totalitar a scos in evidenta rolul Constitutiei din 1991 ,care a facut posibila ruptura de situatia din trecut si a avut consecinte extreme de favorabile pentru dezvoltarea regimului democratic instaurat dupa Revolutie.In perioada de tranzitie care s-a scurs ,Constitutia din 1991 a oferit premisele crearii unei democratii parlamentare reale ,a actiunii eficace a pluralismului politic ,intre altele prin cele doua alternante la guvernare precum si ale afirmarii noilor institutii orientate decisiv catre promovarea valorilor statului de drept ,respectarea drepturilor omului si a libertatii cetatenilor.

Legea de revizuire a Constitutiei ,aprobata prin referendumul din 18 – 19 octombrie 2003 marcheaza un moment de referinta in evolutia constitutionala a tarii ,mai ales prin marea apropiere de traditiile constitutionale comune ale tarilor membre ale U.E,precum si prin armonizarea cu dispozitivul normative european.

1.2 CONTROLUL CONSTITUTIONALITATII LEGILOR.

Dupa cum este cunoscut ,una din inovatiile Constitutiei din 1991 a fost consacrarea modelului european de control al constitutionalitatii legilor .Afirmarea suprematiei Constitutiei implica existenta unor mecanisme de control al conformitatii legilor cu Constitutia ,in lipsa carora acest principiu devine litera moarta.Este deci necesara asigurarea acestui control deoarece fara existenta unei sanctiuni a violarii regulilor constitutionale de catre una din puterile statului ,distinctia de principiu dintre Constitutie si legi ordinare cedeaza locul unei confuzii de fapt.

Admitandu-se idea necesitatii controlului constitutionalitatii legilor s-au manifestat constante eforturi in sensul rezolvarii unor probleme legate de stabilirea organelor competente a-l efectua ,a modului de actiune ,a momentului efectuarii si a efectelor pronuntarii neconstitutionalitatii legilor si a intinderii lor.

In ceea ce priveste stabilirea organului competent de a efectua controlul ,a existat ,nu numai o mare diversitate de opinii ,ci si o mare diversitate de solutii la care s-a ajuns.

Inclusiv in literature romaneasca o clasificare facuta recent cuprinde:

- controlul exercitat prin opinia publica;

- controlul prin referendum;

- controlul prin organ politic;

- controlul printr-un organ jurisdictional;

- controlul printr-un organ unic special si specializat.

Legea fundamentala a Romaniei a instituit un control al constitutionalitatii legilor , initiativelor de revizuire a Constitutiei,regulamentelor Parlamentului si ordonantelor Guvernului printr-un organ special si specializat : Curtea Constitutionala.

1.3 CURTEA CONSTITUTIONALA A ROMANIEI.

Este potrivit legii ,unica autoritate de jurisdictie constitutionala din Romania si “garantul suprematiei Constitutiei din Romania”.

Independenta fata de orice autoritate publica si supusa numai Constitutiei si dispozitiilor legii sale de organizare si functionare,ea are urmatoarele atributii:

- de control (al constitutionalitatii legilor , regulamentelor si ordonantelor ,al unor fapte sau activitati privind partidele politice ,al respectarii unor proceduri legale);

- de constatare;

- de consultare.

Printre cele mai importante modificari aduse reglementarilor constitutionale in vigoare ,care ating,practic, toate capitolele legii fundamentale ,cu consecinte directe asupra consolidarii statului de drept sunt cele care privesc activitatea Curtii Constitutionale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Anterior al Constitutionalitatii Legilor.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ”MIHAIL KOGALNICEANU” IASI