Crime Contra Mediului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 17375
Mărime: 62.18KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.dr.Tudorel TOADER
UNIVERSITATEA „AL.I.CUZA”-Iasi FACULTATEA DE DREPT masterat – stiinte penale anul II Nota obtinuta: 9

Cuprins

1. Conceptul de mediu 1

1.1. Tehnici si modalitati generale de protectie a mediului 2

1.2. Protectia mediului si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana 3

2. Legislaţia protecţiei mediului - instrument al ocrotirii pe cale juridică a

mediului 5

2.1.Garda de mediu 6

2.2. Principiile dreptului mediului 7

2.2.1. Principiul precauţiei în luarea deciziei 7

2.2.2. Principiul acţiunii preventive 8

2.2.3. Principiul conservării biodiversităţii şi a ecosistemelor 8

specifice cadrului biogeografic natural

2.2.4. Principiul „poluatorul plăteşte“ 8

2.2.5. Principii adiţionale 9

2.2.6. Modalităţi de implementare a principiilor fundamentale şi a

elementelor strategice 9

3. Dreptul fundamental al fiintei umane la un mediu sănătos, echilibrat si protejat din punct de vedere ecologic 9

3.1.Rolul organizatiilor neguvernamentale in protectia mediului 10

4. Răspunderea juridica în domeniul mediului 11

4.1. Răspunderea contraventionala in dreptul mediului 13

4.2.Raspunderea penala in materie de mediu 15

5.Organizatii cu vocatie universala si regionala cu atributii in domeniul mediului 17

5.1.Cooperarea cu statele-membre ale UE 20

5. 2. Decizia-cadru privind protecţia mediului prin dreptul penal 20

5.3. Supravegherea calitatii mediului pe plan international 26

Extras din document

1.Conceptul de mediu si crima contra mediului

Mediul,precizat la nevoie mediul inconjurator sau mediul ambiant,este o notiune care se refera la totalitatea conditiilor naturale de pe pamant sau dintr-o regiune a sa,in care evolueaza fiintele sau lucrurile.

Dintre aceste conditii fac parte atmosfera,temperatura,lumina,relieful,apa,solul precum si celelalte fiinte vii.Mediul are un rol foarte important in procesul evolutiei fiintelor vii ,care, la randul lor ,sunt un factor de transformare a mediului,transformare de multe ori nedorita.

Prin mediu înconjurător sau mediu ambiant se înţelege ansamblul de elemente şi fenomene naturale şi artificiale de la exteriorul Terrei, care condiţionează viaţa în general şi pe cea a omului în special.

Sensul dat acestei noţiuni în cadrul Uniunii Europene este cel al unui ansamblu de elemente care, în complexitatea relaţiilor lor, constituie cadrul, mijlocul şi condiţiile de viaţă ale omului, cele care sunt ori cele care nu sunt resimţite. O altă definiţie o găsim în Legea protecţiei mediului, în care mediul înconjurător este ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv, valorile materiale şi spirituale.

Bineînţeles că starea mediului înconjurător, ce depinde numai şi numai de fiecare dintre noi, ne afectează în mod direct viaţa şi sănătatea noastră. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecărui cetăţean pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Însă, se pare că oamenii tratează cu neglijenţă acest aspect important al vieţii lor, ceea ce duce la agravarea procesului de poluare şi distrugere a mediului şi implicit la distrugerea sănătăţii fiecăruia dintre noi şi a celor din jur.

Toata legislatia penala care actioneaza in domeniul protejarii mediului are un justificat caracter de tehnicitate datorat specificului sau.Acest aspect nu trebuie insa sa aiba rolul de a descuraja eforturile de sistematizare ,pentru ca numai in acest mod se poate realiza o mai buna cunoastere a legislatiei ecologico-penale si,implicit o mai corecta interpretare si aplicare a acesteia.

Infractiunile ecologice au fost definite ca fiind fapte prin care se polueaza mediul sau actiuni (inactiuni)prin care direct sau indirect se aduce atingere intereselor de protectie a factorilor de mediu.

Poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale prin prezenţa unor componente străine, numite poluanţi, ca urmare a activităţii omului, şi care provoacă prin natura lor, prin concentraţia în care se găsesc şi prin timpul cât acţionează, efecte nocive asupra sănătăţii, creează disconfort sau împiedică folosirea unor componente ale mediului esenţiale vieţii. (Conferinţa Mondială a O.N.U., Stockholm, 1972)

alta opinie(influentata de doctrina franceza)se refera la infractiunile ecologice ca la niste” fapte periculoase prin savarsirea carora se aduc atingeri relatiilor sociale,a caror ocrotire este conditionata de apararea elementelor naturale si atropice ale mediului,atingeri care se concretizeaza din punct de vedere al consecintelor intr-o paguba adusa persoanelor fizice si juridice care le detin in proprietate si le administreaza,in crearea de pericole pentru sanatatea oamenilor,animalelor si plantelor sau producerea de pagube economiei”

Pentru a fi infractiuni,faptele poluante trebuie sa prezinte un pericol social deosebit,oricum mai ridicat decat al contraventiilor si sa fie savarsite in imprejurari care potrivit legii penale sa constituie infractiuni si intotdeauna prevazute expres de legislatia mediului.Legiuitorii nationali au folosit doua modele de definire a infractiunilor de mediu,in functie de legaturile normelor penale cu dispozitiile de drept administrativ.

In dreptul romanesc,exista nenumarate situatii in care normele penale sanctioneaza nu neaparat o poluare efectiva a mediului,ci nerespectarea unor cerinte de ordin administrativ (exemplu:art.98,alin.2

1.

din O.U.G. nr.195/2005 privind protectia mediului:”Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare( )urmatoarele fapte,daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana,animala sau vegetala:( )

7.nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de deseuri si substante periculoase

8.prezentarea ,in lucrarile privind evaluarea de mediu,evaluarea impactului asupra mediului,a bilantului de mediu sau a raportului de amplasament a unor concluzii si informatii false( )”

Criminalitatea ecologica impotriva mediului devine din ce in ce mai profitabila generand,anual,la nivel global,insemnate cifre de afaceri,in special prin activitai de depozitare ilegala de deseuri periculoase ,trafic de substante toxice interzise si contrabanda de resurse naturale protejate.Comertul ilicit cu produse provenite de la specii rare,amenintate cu disparitia asigura cel mai inalt profit si constituie cea de-a doua piata ilegala din lume, dupa ce a drogurilor.

Este cunoscut faptul ca acest tip de criminalitate este in plina expansiune,in ciuda masurilor luate –de prevenire si combatere-.

Globalizarea criminalitatii impotriva mediului si beneficiile substantiale si rapide pe care le aduce ,s-au extins si in Romania.Importurile ilegale de substante toxice,defrisarile masive,comercializarea produselor din specii protejate(sturioni,vanat s.a.)precum si numeroase acte de poluare si deteriorare a mediului aduc profituri ilicite de milioane de euro si produc prejudicii ecologice encomensurabile.Aceste fapte sunt incurajate si prin aceea ca,in marea lor majoritate,desi contrare legii si de o periculozitate sociala deosebita,raman nepedepsite atat datorita legislatiei penale inadecvate domeniului cat si starii cronice de ineficienta in aplicarea sa.

Cu toate acestea ,sub presiunea realitatilor,juridicul s-a adaptat si problemelor de mediu astfel ca,incepand cu legea germana privind lupta contra criminalitatii de mediu,din 1980,infractiunile ecologice si-au facut aparitia in registrul penal fiind multiplicate si diversificate ,treptat,in capitole speciale ale codurilor penale sau sistematizate in codurile mediului.

Si in Romania ,multa vreme,legislatia(Legile Cadru in materie nr.9/1973 si nr.137/1975)a ramas tributara sistemului dependentei,incriminarii ecologice de nerespectarea unor obligatii administrative.Tentativa promovarii mediului la rangul valorilor esentiale protejate de dreptul penal pe calea incorporarii infractiunilor in chiar Codul Penal(Legea 301/2004) a ramas la acest stadiu,in conditiile in care soarta acestuia este incerta,asa cum se cunoaste.

In aceste conditii Ordonanta de Urgenta nr.195/2005 privind protectia mediului ,desi a inregistrat unele progrese,pastreaza limite majore in privinta conceptiei si a instrumentelor de protectie penala a mediului.

Preview document

Crime Contra Mediului - Pagina 1
Crime Contra Mediului - Pagina 2
Crime Contra Mediului - Pagina 3
Crime Contra Mediului - Pagina 4
Crime Contra Mediului - Pagina 5
Crime Contra Mediului - Pagina 6
Crime Contra Mediului - Pagina 7
Crime Contra Mediului - Pagina 8
Crime Contra Mediului - Pagina 9
Crime Contra Mediului - Pagina 10
Crime Contra Mediului - Pagina 11
Crime Contra Mediului - Pagina 12
Crime Contra Mediului - Pagina 13
Crime Contra Mediului - Pagina 14
Crime Contra Mediului - Pagina 15
Crime Contra Mediului - Pagina 16
Crime Contra Mediului - Pagina 17
Crime Contra Mediului - Pagina 18
Crime Contra Mediului - Pagina 19
Crime Contra Mediului - Pagina 20
Crime Contra Mediului - Pagina 21
Crime Contra Mediului - Pagina 22
Crime Contra Mediului - Pagina 23
Crime Contra Mediului - Pagina 24
Crime Contra Mediului - Pagina 25
Crime Contra Mediului - Pagina 26
Crime Contra Mediului - Pagina 27
Crime Contra Mediului - Pagina 28
Crime Contra Mediului - Pagina 29
Crime Contra Mediului - Pagina 30
Crime Contra Mediului - Pagina 31
Crime Contra Mediului - Pagina 32
Crime Contra Mediului - Pagina 33
Crime Contra Mediului - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Crime Contra Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Măsurile Procesuale Privative de Libertate

Introducere De-a lungul istoriei societăţii şi a evoluţiei procesului penal una din cele mai importante probleme care s-au pus în modul în care să...

Sinteză a Jurisprudenței CEDO cu Privire la Dreptul la un Proces Echitabil

1 INTRODUCERE Notiunea de „proces echitabil” este una aproape imposibil de definit datorita conditiilor speciale în care a aparut între...

Principalele Forme de Manifestare a Criminalității Organizate în Lumea Contemporană

PRINCIPALELE FORME DE MANIFESTARE A CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE ÎN LUMEA CONTEMPORANĂ 1. Noţiuni generale. Scurt istoric. Ştiinţa care studiază...

Reglementari europene si nationale in domeniul mediului

CAPITOLUL I - CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND REGLEMENTĂRILE EUROPENE ȘI NAȚIONALE ÎN PROTECȚIA MEDIULUI I.1 Apariția și dezvoltarea reglementărilor...

Mediul - Problemă Generală în Uniunea Europeană

1. Obiectul dreptului mediului Obiectul dreptului mediului îl reprezinta relatiile sociale ce se nasc în legatura cu conservarea si dezvoltarea...

Criminalitatea Transfrontalieră

CONSIDERAŢII GENERALE Amplificarea şi diversificarea fenomenului infracţional transfrontalier, dobândirea unui caracter tot mai bine organizat,...

Darea în Urmărire

CAPITOLUL I Aspecte generale privind darea în urmărire,cadru normativ Orice infractor ,după săvârşirea unei infracţiuni încearcă prin metodele pe...

Răspunderea Contravenționala în Dreptul Mediului

Răspunderea juridica in dreptul mediului Din punctul de vedere al importanţei dreptului mediului, în literatura juridicã internaţionalã de...

Ai nevoie de altceva?