Criminalistica - Cercetarea Firului de Par

Imagine preview
(3/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Criminalistica - Cercetarea Firului de Par.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Drept, Criminologie

Cuprins

BIBLIOGRAFIE 3
ABREVIERI 3
CAPITOLUL I
CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE 4
1.1. Aspecte generale cu privire la firul de păr 4
1.1.1. Noţiune si caracteristici 4
CAPITOLUL II
CĂUTAREA LA FAŢA LOCULUI A FIRELOR DE PĂR 5
2.1.Descoperirea firelor de păr 5
2.2.Ridicarea firelor de păr 6
CAPITOLUL III
EXPERTIZA CRIMINALISTICĂ A FIRELOR DE PĂR
3.1.Metode de examinare a firului de păr 7
3.2.Etapele investigării biocriminalistice a firului de păr 8
3.2.1.Examinarea modului de detaşare 9
3.2.2.Examinarea structurii exterioare 9
3.2.3.Examinarea structurii interioare 11
3.2.4.Date obţinute in urma expertizei biocriminalstice 13

Extras din document

CAPITOLUL I

CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE

1.1.ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA FIRUL DE PĂR

1.1.1.NOŢIUNE SI CARACTERISTICI

Firele de păr uman alcătuiesc o categorie distinctă de urme biologice denumite , mai recent , in lucrările de specialitate , si urme de natură piloasă , prin a căror examinare se obţin date importante cu privire la persoane si la imprejurările faptei , problemele rezolvate de expertiză înscriindu-se pe aceleaşi coordonate ca şi in cazul expertizei biocriminalistice a celorlate urme biologice.

În esenţă , se pot obţine date despre natura , originea , caracteristicile de sex , vârstă , regiunea corporală din care provine , pigmentaţia , diverse particularităţi morfologice ale firului de păr.

Important este să se reţină ca prezenţa firelor de păr la faţa locului nu trebuie atribuită neapărat unor actiuni in exclusivitatea violente.Sunt frecvente imprejurările in care firele de păr se pot desprinde de pe cap , sau din alte părţi ale corpului , fara a fi smulse sau tăiate , cum se intâmplă in cazul scoaterii pălăriei sau fularului De asemenea , introducerea braţului neprotejat de cămaşă intr-un loc strâmt , pentru sustragerea unui obiect , poate avea drept consecinţă cădere de fire de păr , datorită frecării uşoare de marginile deschizăturii.Cu alte cuvinte , ne putem afla si in faţa unor căderi determinate de cauze fiziopatologice sau accidentale.

Faţă de semnificaţia sa , prin informaţiile pe care ni le poate oferi , in legătură cu structura firului de păr , amintim ca principalele sale componente sunt : tija (tulpina) si rădăcina. Din punct de vedere morfologic , un fir de păr este format din trei straturi : cuticula , aflată la exteriorul firului si care se prezintă de regulă sub forma unor senzori diferiţi de la o specie la alta , cortexul ce conţine pigmenţii părului şi , in fine , medulara (canalul medular).

În general , unui fir de păr le este caracteristică o lungime , grosime , pigmentaţie , ondulaţie , precum si unele degradări , toate raportate la vârsta si la sexul persoanei , la regiunea corpului din care provine , la stările fiziopatologice şi la influienţa unor factori de mediu.

Totodată ,le pot fi caracteristice anumite elemente morfologice si bineinţeles , o anumită compoziţie

CAPITOLUL II

CĂUTAREA LA FAŢA LOCULUI A FIRULUI DE PĂR

2.1.DESCOPERIREA FIRELOR DE PĂR

Firul de păr descoperit la locul faptei va servi atât la identificarea infractorului căt şi la explicarea unor imprejurări ale infracţiunii Descoperirea firului de păr nu impune folosirea de mijloace tehnico-ştiintifice deosebite , ele fiind destul de usor vizibile cu ochiul liber.Totuşi , pentru facilitarea descoperirii , este necesar sa se recurgă la lupe si la surse de lumină ceva mai puternice Pentru depistarea lor se cercetează atât imbrăcămintea , lenjeria si corpul persoanei , cât si alte suprafeţe , inclusiv obiectele de igienă personală , in special pieptenele si prosoapele.

O atenţie particulară trebuie acordată cercetării obiectelor corp delict (arme de foc , topor , cutit , obiecte contondente).În sfera cercetării sunt incluse si urme biologice ce pot conţine si fire de păr La cadavre nu trebuie omisă cercetarea unghiilor si , in general , a mâinilor , in care poate fi găsit păr smuls de la agresor În literatura de specialitate este citat un caz de identificare a unui infractor care a lovit cu piciorul in corpul victimei căzute la pământ , dupa firele de păr din sprânceană rămase pe încălţămintea faptuitorului.

Întrucât stabilirea naturii si originii unui fir presupus a fi de păr nu poate fi efectuată decât in condiţii de laborator , este indicată ridicarea tuturor firelor suspecte , dupa prealabila lor fixare in procesul verbal si prin fotografiere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Criminalistica - Cercetarea Firului de Par.doc