Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6561
Mărime: 28.79KB (arhivat)
Publicat de: Noris Crăciun
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Jenica Dragan
Univ. "Spiru Haret" - Facultatea de drept si administratie publica MASTER – Dreptul Afacerilor

Cuprins

  1. I.Notiuni asupra comertului international
  2. I.1. Acceptiunile notiunii comertului international
  3. I.2. Definirea dreptului comertului international
  4. I.3.Obiectul dreptului comertului international
  5. I.4.Notiuni generale asupra societatilor comerciale
  6. II.Contractul de societate
  7. II.1.Definitie
  8. II.2.Elementele esentiale ale contractului de societate
  9. II.3.Continutul contractului
  10. II.4.Caracterele contractului de societate
  11. II.5.Forma contractului
  12. II.6.Legea aplicabila incheierii contractului
  13. III.Contractele tip si conditiile generale
  14. IV.Clasificarea contractelor
  15. IV.1.Contractele de intermediere in comertul international
  16. IV.2.Contractele de transfer de tehnologie
  17. IV.3.Contractele de finantare
  18. V.Concluzii

Extras din referat

I. Notiuni asupra comertului international

I.l.Acceptiunile notiunii comertului internationl

Comertul international si cooperarea economica si tenhico-stiintifica internationala constituie, fara indoiala, un element deosebit de important pentru dezvoltarea economica, in general, precum si pentru economia nationala a tarii noastre. Cooperarea este, in acelasi timp, o conditie esentiala a noii ordini economice internationale, exprimata prin comertul international 1lato sensu care imbratiseaza o inflnita gama de operatii economice, tehnice, flnanciare, bancare si alte asemenea.

Toate acestea operatii se realizeaza prin instrumente juridice - cum sunt contractele - si prin cele mai diferite institutii juridice, menite sa asigure certitudinea in privinta atingerii efectelor si realizarii scopurilor, pe care partile le urmaresc, precum si justetea solutiilor, in cazul in care s-ar ivi un contencios mtre partile contractante.

I.2.Definirea dreptului comertului international

In mod sintetic, dreptului comertului internationl este definit ca ramura a dreptului ce cuprinde ansamblul normelor care reglementeaza relatiile comerciale internationale.

O definitie mai cuprinzatoare ar include faptul ca dreptului comertului internationl este constituit din ansamblul normelor care reglementeaza raporturi patrimoniale, cu caracter de comercialitate si internationalitate, incheiate intre persoane fizice si/sau juridice romane si straine (care intrunesc calitatea de subiecte de drept pentru operatiunile de import export), inclusiv intre asemnea persoane si stat, raporturi in care partile se afla pe pozitie de egalitate juridica.

I.3.Obiectul dreptului comertului internationl

Rezulta ca obiectul dreptului comertului internationl il formeaza raporturile juridice patrimoniale care, asa dupa cum se observa din definitie, prezinta caractere de comercialitate si internationalitate.

I.4.Notiuni generale asupra societatilor comerciale

Comertul international se desfasoara si se realizeaza aproape in exclusivitate de catre intreprinderi specializate ce se prezinta sub forma de persone juridice.

De aceea se impune cu necesitate cunoasterea structurilor societatilor comerciale, atat acelora ce functioneaza pe teritoriul tarii noastre care sunt persoane juridice romane (ce sunt supuse legii romane) cat si acelora care pot functiona pe teritoriul altor tari fiind supuse, sub aspectul regimului juridic, sisitemelor de drept al acelor tari. Datorita dezvoltarii schimburilor comerciale internationale si mai ales a cooperarii economice si tehnico-stiintifice internationale, prezinta interes cunoasterea si altor instrumente juridice moderne cum sunt societatile multinationale sau gruparile de interese economice.

II.Contractul de societate

II.1.Definitie

In conformitate cu definitia data de codul civil roman in art. 1491 societatea este un contract prin care doua sau mai multe persone se invoiesc sa puna ceva in comun, in scop de a imparti foloasele ce ar putea rezulta. Codul civil reglementeaza si societatea civila dar spre deosebire de acesta, societatea comerciala nu reprezinta numai un simplu contract, ci ea este si o persoana juridica. In sistemele de drept mai sunt reglementate si alte personae juridice cum ar fi asociatiile si fundatiile persoane juridice fara scop lucrativ. Societatea comerciala se caracterizeaza prin aceea ca are in primul rand un scop lucrativ.

O definitie mai cuprinzatoare si mai apropiata de esenta contractului de societatea este cea data de art. 1832 cod civil francez in urma modificari aduse de legea din 11 iulie 1985. "societatea este instituita de doua sau mai multe persoane care convin printr-un contract sa afecteze unei intreprinderi comune bunurile sau industria lor in vederea impartirii beneficiului, sau de a profita de pe urma economiei ce ar putea rezulta. Asociatii se obliga sa contribuie la pierderi".

II.2.Elementele esentiale ale contractului de societate

Societatea comerciala este o persoana juridica ce ia nastere printr-un contract de societate, statut (cazul asociatului unic), sau printr-un act constitutiv.

In mod obligatoriu pe langa elementele specifice oricarui contract, mai trebuie sa cuprinde elemente specifice cum ar fi: aportul asociatilor, realizarea de beneficii ca scop al infiintarii societatii, exercitiul comun al unor activitati comerciale.

Conditiile generale de validitate: sunt cele prevazute de art.948 cod civil si anume capacitatea de a contracta, consimtam. valabil al partilor ce se obliga, un obiect determinat si o cauza licita.

II.3.Continutul contractului

Contractul international trebuie sa satisfaca cerintele comertului international, sa fie un instrument rentabil. Pentru aceasta el trebuie sa contina o serie de clauze care sa rezolve toate aspectele juridice si economice, practice.

In mod firesc, principalele clauze ale unui contract extern sunt determinate natura obiectului. De aceea stipularea precisa si ferma a calitatii produselor si a raspunderii in caz de nerespectare, sunt de o importanta deosebita.

Contractul contine in principal un numar de reguli stabilite in comun, prin care sunt stabilite elemente juridice si economice:

1 Identificarea partilor 2.Obiectul contractului 3.Durata 4.Pretulul si modalitatile de plata 5.Garantiile pentru calitatea marfii livrate 6.Conditiile pentru ambalaj, marcare, etichetare, expediere si transport 7.Clauze asiguratorii corespunzatoare

II.4.Caracterele contractului de societate

Acest tip de contract se distinge de alte contracte prin trasaturile sale specifice:

- Este un contr.plurilateral deoarece sunt mai multe parti ce activeaza pt un interes propriu;

- Este un contract consensual deoarece se perfecteaza prin consimtamantul partilor (predarea bunului fiind o executare a contractului) spre deosebire de contractul real (unde predarea bunului este conditia existentei lui)

- Reprezinta o uniune de interese, spre deosebire de contr. sinalagmatice, in care partile au interese opuse

- Cu executare succesiva motivat de faptul ca obiectul si scopul contractului se realizeaza pe toata durata societatii

- Cu titlu oneros, prin participare la constituirea societatii fiecare urmareste un avantaj (lucrurri)

- Comutativ (si nu aleatoriu) intrucat intinderea prestatiilor datorate de parti este certa si se poate aprecia chiar din momentul incheierii contractului

II.5.Forma contractului

De regula contractul de societate are forma scrisa (inscris sub semnatura privata), iar in cazul societatilor pe actiuni se cere chiar ca inscrisul sa fie autentic, mai ales cand constituirea societatii se face prin subscriptie publica (motivat de siguranta operatiunii juridice). In dreptul roman, (urmare modificarilor legii 31/1990 prin OUG 32/97 si OUG 76/2001 privind simplificarea formalitatilor administartive pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, aprobata si modificata prin legea 370/2002 si modificata din nou prin OUG nr.26/2002), SNC; SCS se constitute prin contract, iar SA , SC pe actiuni si SRL prin contract de societate si statut. Noua reglementrare prevede posibilitatea reunirii contractului de societate si a statutului intr-un inscris unic numit act constitutiv.

Preview document

Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 1
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 2
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 3
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 4
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 5
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 6
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 7
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 8
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 9
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 10
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 11
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 12
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 13
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 14
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 15
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 16
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 17
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 18
Criterii de clasificare a contractelor comerciale internațional - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Criterii de Clasificare a Contractelor Comerciale International.doc

Alții au mai descărcat și

Identificarea Criminalistică

CAPITOLUL I Aspecte generale privind identificarea criminalistică Secţiunea I- Importanţa identificării criminalistice Datorită înţelepciunii...

Arbitrajul comercial internațional

ARBITRAJUL COMERCIAL INTERNATIONAL 1. CONSIDERATII GENERALE 1.1. Notiune si evolutia arbitrajului 1.1.1. Notiune Majoritatea litigiilor dintre...

Aspecte teoretice și practice privind instituția apelului

1.Notiuni intoductive Apelul este o cale de atac ordinara, de fapt si de drept, care poate fi folosita impotriva hotararilor pronuntate asupra...

Izvoarele Dreptului Comerțului Internațional

Izvoarele Dreptului Comerțului Internațional 1. Introducere Izvorul dreptului comerțului internațional este forma prin care conținutul perceptiv...

Societățile pe Acțiuni în Comerțul Internațional

Cap. I. Noţiuni generale privind societăţile comerciale pe acţiuni Societatea comercială este constituită ca un grup organizat de persoane, care,...

Drepturile de asistență socială ale copiilor

CAPITOLUL I NOTIUNEA DE ASISTENTA SOCIALA In Dictionarul explicative al limbii romane, asistenta sociala este definite ca un sistem de ajutorare...

Definiția criminalisticii

ABREVIERI Art = articol; Alin = alineat; Dec = decizie; Ed = editura; Nr = numar; Op.cit. = opera citata; L. = lege; P. = pagina; Pct =...

Încheierea contractului - negociere - clasificare - precripția extinctivă

Introducere: În viata de zi cu zi, sub diverse forme, apar rapoarte juridice, între doua sau mai multe persoane spre a da nastere, a modifica sau...

Te-ar putea interesa și

Unificarea dreptului comerțului internațional în Uniunea Europeană. Aspecte teoretico-practice

INTRODUCERE Comerţul reprezintă zona cea mai dinamică a relaţiilor publice. Concurenţa impune comercianţii să creeze produse şi servicii noi, să...

Aspecte ale Mecanismelor de Contractare și Executare a Obligațiilor Părților la Contractul Comercial Internațional

CAPITOLUL I ASPECTE ALE RAPORTURILOR DE DETERMINARE INTRE COMERTUL INTERNATIONAL SI DREPTUL COMERTULUI INTERNATIONAL I.1 Noţiunea de Drept al...

Contractele Comerciale Internaționale

CAPITOLUL I – DREPTUL COMERCIAL INTERNAŢIONAL-INTRODUCERE, SCURT ISTORIC 1.1 INTRODUCERE În viaţa mondială , în condiţiile în care colaborarea şi...

Contracte Comerciale Speciale

Criterii de clasificare a contractelor comerciale internationale Evolutia conceptiilor privind dreptul economic si dreptul afacerilor. In scopul...

Contracte Internaționale

Izvoarele contractelor comerciale internationale Exista un pachet de conventii internationale care reglementeaza contractele la care România este...

Dreptul Comerțului Internațional

1. NOŢIUNI GENERALE. NORME CONFLICTUALE – NORME DE DREPT MATERIAL (SUBSTANŢIAL). Raporturile juridice de drept al comerţului internaţional sunt...

Dreptul comerțului internațional

I. IMPORTANTA DREPTULUI COMERTULUI INTERNATIONAL Problemele dreptului comertului international sunt deosebit de complexe, avand in vedere obiectul...

Tranzacții Internaționale

CONTRACTUL COMERCIAL INTERNAŢIONAL 1. Concept; caractere juridice; clasificare Contractul comercial internaţional este acordul de voinţă...

Ai nevoie de altceva?