Cultura in Uniunea Europeana

Imagine preview
(8/10)

Acest referat descrie Cultura in Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: R. Dobre

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Tratatul de Instituire a unei Constitutii pentru Europa

Sectiunea 3 - CULTURA

(1) Uniunea contribuie la inflorirea culturilor statelor membre, respectand diversitatea nationala si regionala a acestora si punand in evidenta, in acelasi timp, mostenirea culturala comuna.

(2) Actiunea Uniunii urmareste sa incurajeze cooperarea dintre statele membre si, in cazul in care este necesar, sa sprijine si sa completeze actiunea acestora in urmatoarele domenii :

(a) imbunatatirea cunoasterii si a diseminarii culturii si istoriei popoarelor europene ;

(b) conservarea si protejarea patrimoniului cultural de importanta culturala ;

(c) schimburile culturale necomerciale ;

(d) creatia artistica si literara, inclusiv in sectorul audiovizual.

(3) Uniunea si statele membre favorizeaza cooperarea cu tarile terte si cu organizatiile internationale care au competente in domeniul culturii si, in special, cu Consiliul Europei.

(4) In actiunile intreprinse in temeiul altor dispozitii ale Constitutiei, Uniunea tine seama de aspectele culturale, in special pentru a respecta si a promova diversitatea culturilor sale.

(5) Pentru a contribui la realizarea obiectivelor mentionate in prezentul articol :

(a) prin legi sau legi-cadru europene se stabilesc actiuni de incurajare, cu exceptia oricarei armonizari a actelor cu putere de lege si a normelor adminisrative ale statelor membre. Acestea se adopta dupa consultarea Comitetului Regiunilor ;

(b) Consiliul adopta recomandari, la propunerea Comisiei.

Cultura in UE

BAZA LEGALA

1. Articolele 3 si 151(128) ale Tratatului de constituire a Comunitatii Europene.

2. Tratatul de la Roma nu continea un capitol special sau paragraf cu privire la politica culturala. Doar in preambulul Tratatului se facea referire la cultura ca factor capabil sa uneasca popoarele si sa promoveze dezvoltarea sociala si economica. Incepand cu 1969, un numar de intalniri ale sefilor de state si de guverne au accentuat necesitatea actiunii comunitare in domeniul cultural, si desi realizarile practice in domeniul culturii erau putine ca numar, au avut o anumita semnificatie, si Parlamentul European a avut un impact considerabil asupra acestora, prin rezolutiile sale.

3. Adoptarea Tratatului de la Maastricht a insemnat asigurarea unei baze juridice pentru politica in domeniul culturii. Articolul 151 asigura baza actiunii comunitare cu scopul de incuraja, sprijini si suplimenta activitatile Statelor Membre, fiind respectate in acelasi timp diversitatea nationala si regionala, acordind in acelasi timp importanta mostenirii culturale. Principiile interventiei comunitare in domeniul culturii sunt complementaritatea si subsidiaritatea. Orice act de armonizare a prevederilor legale si regulatorii ale Statelor Membre este exclusa din obiectivul Articolului 151. Masurile sunt adoptate prin procedura de codecizie de catre Parlamentul European si Consiliu, si cu vot in unanimitate in Consiliu.

4. Tratatul de Instituire a unei Constitutii pentru Europa, conform reglementarilor incluse in Capitolul V – Sectiunea 3.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura in Uniunea Europeana.doc

Alte informatii

Universitatea din Pitesti. Facultatea de Stiinte Socio-Umane. Specializarea Relatii Internationale si Studii Europene. An III.