Curtea Constitutionala a Drepturilor Omului

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Curtea Constitutionala a Drepturilor Omului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Babonea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

INTRODUCERE

Dintre institutiile Uniunii Europene, referatul isi propune sa studieze Curtea Europeana a drepturilor omului, vizand in mod special evolutia reglementarilor ce guverneaza aceasta institutie.

Vom trata, in aceasta ordine de idei, prevederile Conventiei Europene pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (numita in continuare Conventie) asa cum apar ele inainte si dupa intrarea in vigoare a Protocolului 11. Ne propunem cateva comentarii pe marginea prevederilor cuprinse in Protocolul 14 la Conventie.

Vom face referire la chestiunile legate de mandatul judecatorilor in mai mica masura, dar, ne propunem sa analizam chestiunile legate de inamovibilitatea judecatorilor si de conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru exercitarea functiei de judecator la Curtea Europeana a drepturilor omului.

EVOLUTIA REGLEMENTARILOR PRIVITOARE LA CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI

La 4 noiembrie 1950, la Roma a fost adoptata Conventia Europeana cu privire la drepturile omului, numita initial Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, careia i s-au adaugat ulterior o serie de protocoale, parte dintre ele intrate deja in vigoare, parte  nu. La baza elaborarii acestei Conventii au stat o serie de tratate internationale, dar putem aprecia ca ea isi are izvorul principal in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, si mai ales in art. 28 al acesteia, care prevede ca: orice persoana are dreptul la o oranduire sociala si internationala in care drepturile si libertatile expuse in prezenta declaratie pot fi pe deplin infaptuite. Aceasta Declaratie a fost proclamata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 10 decembrie 1948.

Initial, Conventia Europeana cu privire la apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (C.E.D.O.) prevedea, in titlul II art. 19, instituirea unei Comisii Europene a drepturilor omului si a unei Curti Europene a drepturilor omului, stabilind atributiile si competentele fiecareia dintre ele ca si formele distincte de organizare.

Aceste reglementari au comportat modificari in timp, in masura intrarii in vigoare a protocoalelor aditionale, ajungandu-se ca, in prezent, Comisia sa nu mai existe, iar atributiile curtii sa fie modificate corespunzator, preluand si atributiile care, initial, fusesera deferite Comisiei.

Curtea Europeana a drepturilor omului, pe care o vom numi in continuare Curtea se compune din tot atatia judecatori cate state membre, la fel ca si Consiliul Europei. Doar ca in Consiliul Europei reprezentarea statelor este asigurata de sefii de stat sau de guvern, pe cata vreme in Curte reprezentarea este asigurata de judecatori. Procedura de alegere a acestora, definita initial, era aceea ca dintr-o lista de trei persoane, propusa de membrul Consiliului Europei  reprezentant al statului membru  Adunarea Consultativa selecta judecatorul ce urma sa faca parte din Curte. Aceasta situatie genera  in opinia noastra  vulnerabilitatea judecatorului ales fata de seful de stat sau de guvern care il propusese si impieta asupra impartialitatii acestuia, in ciuda principiului separatiei puterilor in stat. Procedura actuala prevede alegerea judecatorilor de catre Adunarea Parlamentara, dintr-o lista de trei candidate, propusa de inalta parte contractanta pe care acesta urmeaza sa o reprezinte. Consideram ca in felul acesta se elimina partial vulnerabilitatea judecatorului ales.

Conditiile pe care judecatorii trebuie sa le indeplineasca sunt acelea de a se bucura  de cea mai inalta consideratie morala si sa intruneasca acele conditii cerute pentru exercitarea unor inalte functii judiciare sau sa fie juristi avand o competenta recunoscuta . Aceste calitati se prezuma cata vreme persoanele apar pe lista de candidati; tocmai de aceea aminteam vulnerabilitatea judecatorului in fata celui care il propune. Solutia acestei vulnerabilitati o vom gasi in articolul conventiei cu privire la revocabilitatea judecatorilor Curtii. Apreciem, in orice caz, ca noua procedura de alegere a judecatorilor Curtii este mai echitabila decat precedenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Constitutionala a Drepturilor Omului.doc

Alte informatii

Scurta analiza a institutiilor comunitare, in special a celor menite sa protejeze drepturile civile ale cetateanului